“Bij de opname van patiënten is de registratielast vrij hoog voor onze verpleegkundigen”, vertelt Van Hunnik. “Ze moeten vragenlijsten invullen over verschillende indicatoren, om te checken of patiënten bijvoorbeeld een risico op ondervoeding of doorligwonden hebben. Dat zijn lijsten met soms wel 6, 7, 8 vragen per thema. Die zijn zo’n 15 jaar geleden ingevoerd door het ministerie van VWS, omdat er toen te weinig aandacht was voor die indicatoren. Maar inmiddels is de kennis hierover goed ingebed. Onze verpleegkundigen hebben nu vaak genoeg aan hun klinische blik en één vraag voor een goede beoordeling.”

Autonomie en vertrouwen

“Daarom willen we het elektronisch patiëntendossier zo aanpassen dat je niet alle vragen verplicht hoeft door te lopen”, vult Roders-Mayer aan. “En wil je wel alle vragen beantwoorden, bijvoorbeeld omdat je twijfelt of omdat je nog niet zoveel ervaring hebt met een bepaalde patiëntengroep, dan is die mogelijkheid er nog steeds. Het St. Antonius Ziekenhuis is ons hierin voorgegaan en heeft ons geïnspireerd. Wij kijken nu of we nog een stapje verder kunnen gaan met ontregelen door nog meer acties te schrappen.” “Hiermee geven we dus veel meer autonomie en vertrouwen aan onze zorgprofessionals”, zegt Van Hunnik. “En ik verwacht eigenlijk dat we hiermee meer patiënten goed gaan screenen en betere zorg gaan leveren.”

“Hiermee geven we veel meer autonomie en vertrouwen aan onze zorgprofessionals”

Zinvolle, lonende registraties

“Het project is wat mij betreft geslaagd als onze verpleegkundigen alles wat ze moeten registeren zinvol vinden”, zegt Van Hunnik. “En dat goed registeren ze ook beloont in het verdere proces. Bijvoorbeeld doordat je tijdens de opname automatisch meldingen krijgt om een patiënt te monitoren als tijdens de screening een risico werd gesignaleerd. Zo halen we zo veel mogelijk waarde uit de registraties.’’

“Ik verwacht dat we hiermee meer patiënten goed gaan screenen en betere zorg gaan leveren.”

Vertrouwen van commissies

“Om onze plannen uit te voeren, is het nodig dat we het vertrouwen van onze interne commissies krijgen die gespecialiseerd zijn in de indicatoren” vult Roders-Mayer aan. “Het is goed voor te stellen dat specifieke commissies, zoals de Pijncommissie of de Decubituscommissie, juist meer dan minder vragen willen opnemen, om risicopatiënten zo goed mogelijk te identificeren.” Van Hunnik vervolgt: “En al die vragen lijken houvast te geven, maar dat is een soort schijnveiligheid. We moeten de commissies dus overtuigen van de meerwaarde van minder registeren. We betrekken ze daarom vroeg bij ons ontregelproject, zodat ze deeleigenaar zijn. En we blijven meten, zodat we met data aan kunnen tonen wat het effect op de kwaliteit van onze zorg is.”

Verandering in de praktijk

“Waar we ook veel aandacht aan gaan besteden is de veranderkundige kant van het verhaal”, zegt Van Hunnik. “Want ook al is er geen weerstand voor een nieuwe aanpak, en wordt die juist omarmd, dan nog is dat geen garantie dat mensen dit ook echt in de praktijk brengen. Dat zagen we bij de versoepeling van de pijnregistratie die we in 2020 doorvoerden. Het duurde vrij lang voordat collega’s die overnamen. In onze aanpak nu betrekken we daarom vanaf de start veel verpleegkundigen. Daardoor is er straks bij wijze van spreken iedere dagstart iemand aanwezig die op z’n netvlies heeft dat we niet meer onnodig registeren, en ook anderen kan aanmoedigen dat niet meer te doen.”

Voor meer verdieping PONT | Zorg & Sociaal , opent in nieuw tabblad

Gerelateerd nieuws

Weifelkonten in plaats van fundamentele keuzes voor schaarse ruimte in plan coalitie

Experts ruimtelijke ordening hekelen het gebrek aan keuzes van PVV, VVD, NSC en BBB voor de verdeling van de schaarse ruimte. De ruimtelijke plannen van de partijen zitten bovendien vol tegenstrijdigheden. Meer conflicten moeten met minder ambtenaren worden opgelost, is de vrees.

Omgeving

Nieuwe Wet bevorderen samenwerking en rechtmatige zorg maakt aanpak zorgfraude makkelijker

Binnenkort treedt wetgeving in werking die de gegevensuitwisseling in het kader van de zorgfraude mogelijk maakt; de ‘Wet bevorderen samenwerking en rechtmatige zorg’. Privacyjurist Corrie Ebbers analyseert en duidt de wet.

Data & Privacy

Wat wil coalitie nu echt met de zorg en het sociaal domein? Antwoord: geen idee

Bijna zes maanden hebben PVV, VVD, NSC en BBB erover gedaan om tot hun akkoord op hoofdlijnen te komen. Het is, gezien die lange looptijd, wonderlijk dat er geen samenhangende visie op bijvoorbeeld het terrein van zorg en het sociaal domein zichtbaar is, ziet Tom Reijner.

Zorg & Sociaal

1 op 3 mensen ontvangt stapelfacturen voor eigen bijdrage Wmo en Wlz

Ruim een miljoen Nederlanders betaalt elk jaar eigen bijdragen voor langdurige zorg. Bijna 1 op de 3 mensen die eigen bijdragen betalen, wordt geconfronteerd met stapelfacturen. Dat zijn facturen waarin eigen bijdragen voor meerdere maanden tegelijk in rekening wordt gebracht. Vaak gaat het hierbij om kwetsbare mensen zoals ouderen die permanente zorg nodig hebben, mensen met een handicap en mensen met een psychische aandoening. Stapelfacturen kunnen leiden tot financiële onzekerheid en betalingsproblemen bij deze groep mensen, maar daar heeft de minister geen zicht op.

Zorg & Sociaal