Waar consumenten zelf niet de directe ‘pijn’ voelen bij individuele pintransacties, zijn het de handelaren die opdraaien voor het grootste deel van de kosten van een betalingsverwerking. Kosten die bijdragen aan een wereldwijde betalingsindustrie, die in 2022 een waarde kende van een duizelingwekkende €778 miljard. De betaalindustrie groeit de komende jaren verder, naar een waarde van naar verwachting €1166 miljard in 2026.

Tegen deze achtergrond lijkt open banking een veelbelovend alternatief, vooral sinds de implementatie van de vernieuwde Payment Service Directive (PSD2) in 2018. Onder PSD2 zijn banken verplicht om zogeheten API's beschikbaar te stellen voor Account Information Services (AIS) en Payment Initiation Services (PIS).

Dit zijn interfaces die programma’s in staat stellen om onderling te communiceren, waardoor Third-Party Providers (TPP's) veilig toegang krijgen tot rekeningen van klanten. Deze regelgevingsimpuls heeft als het ware een wedloop ontketend. De zoektocht is ingezet naar innovatieve financiële oplossingen, waarvan consumenten profiteren door toenemende concurrentie en keuze.

Open banking-betalingen bieden een gestroomlijnd proces, waarbij geld rechtstreeks wordt overgemaakt tussen banken van betalers en begunstigden, zonder tussenpersonen zoals payment service providers. De eenvoud en veiligheid van deze methode maken het een aantrekkelijk alternatief voor zowel consumenten als ondernemers.

Vooruitkijkend, zien we dat verschillende ontwikkelingen de invoering van open bank-betalingen beloven te versnellen. Verordeningen zoals PSD3/PSR geven prioriteit aan consumentenbelangen, veiligheid en concurrentie en stimuleren een omgeving die bevorderlijk is voor innovatie op het gebied van open banking.

Daarnaast versterken initiatieven als SEPA Instant Credit-overboekingen en SEPA Request-To-Pay de aantrekkingskracht van open banking nog verder én beloven ze snellere transacties en verbeterde betaalervaringen.

Nu het betalingslandschap een transformatie ondergaat, komt open banking naar voren als een disruptor. Een disruptor die een overtuigend alternatief biedt voor wat we gewend zijn en echte game changer kan zijn voor de toekomst van betalingen.

Gerelateerd nieuws

Vertrouwen krijgen in data en datakwaliteit door middel van data lineage

Data wordt in grote hoeveelheden en soorten aangemaakt, geanalyseerd, rondgestuurd en gebruikt voor uiteenlopende doeleinden. Denk hierbij aan foto’s delen op social media, maar ook aan registratie van persoonsgegevens door overheidsinstanties. Bij gebruik van data is de oorsprong en kwaliteit hiervan niet altijd bekend. Maar ook wanneer data aangemaakt wordt, is er niet altijd zicht op hoe deze data gebruikt gaat worden. Voor een digitaler wordende rechtsstaat is het noodzakelijk om als maatschappij en overheid vertrouwen te kunnen hebben in data en de kwaliteit ervan—data lineage kan daaraan bijdragen, aldus een nieuw WODC-rapport.

Data & Privacy

Hoe ‘Big Tech’ onze democratie ondermijnt

Techgiganten zoals Google, Apple en Microsoft bepalen steeds meer de digitale wereld waarin we leven. Reijer Passchier waarschuwt: ‘Er zijn dringend maatregelen nodig om deze invloed in te perken.’

AI: kansen en keuzes

Digitalisering is een fundamentele transitie en artificiële intelligentie (AI) speelt daarin een hoofdrol. De manier waarop we werken, ondernemen, communiceren en samenleven is aan het veranderen. En dat gaan we de komende jaren merken. De vraag is niet of, maar hoe en waarvoor we AI inzetten en of dat de brede welvaart dient.

Yuri Bobbert wint prestigieuze leiderschapsprijs: ‘Europa moet innoveren, niet dereguleren’

Professor Dr. Yuri Bobbert won afgelopen maand de ISACA Leadership Award voor zijn “substantial impact as a serial entrepreneur, business executive and professor, excelling in both business and academia.” ISACA is wereldwijd de grootste gemeenschap van digitale specialisten en reikt de award jaarlijks uit aan leiders in dit digitale domein. Bobbert is de eerste Nederlander in ISACA’s 50 jarig bestaan die deze award in ontvangst mag nemen. Daarnaast is Bobbert professor aan de Antwerp Management School, waar hij studenten begeleidt om hun ideeën uit te werken naar tastbare oplossingen. PONT | Data & Privacy sprak hem over zijn nominatie, cybersecurity als maatschappelijke uitdaging en de regeldruk in Europa. Over dat laatste is de professor duidelijk, “Europa moet innoveren, niet dereguleren.”

Data & Privacy