Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak Rosa Uylenberg deelde donderdag bij de presentatie van het Jaarverslag 2023 mee dat de Raad van State prioriteit zal geven aan woningbouw, meldt NRC.

Het gaat om 150 zaken waar meer juristen op worden gezet. De Raad vindt het van “groot maatschappelijk belang” dat er snel helderheid komt over het wel of niet doorgaan van bouwplannen, citeert de krant.

De Raad meldt in een persbericht dat de gemiddelde doorlooptijd van zaken oploopt. In 2023 ging het om gemiddeld 30 weken. “Naast de stijgende moeilijkheidsgraad van veel zaken is dat ook een gevolg van een groot tekort aan juristen bij de directie Bestuursrechtspraak.”

Met de Wet versterking regie volkshuisvesting wil demissionair minister van BZK Hugo de Jonge procedures bij woningbouw verkorten. "Veel woningbouwprojecten vertragen door langdurige beroepsprocedures. Daarom versnellen we de gang naar de rechter voor aan te wijzen categorieën woningbouwprojecten”, licht het ministerie de plannen toe.

De wet moet regelen dat de bestuursrechter binnen zes maanden uitspraak doet in zaken, dat beroepen sneller worden behandeld, en dat de gang naar de bestuursrechter wordt ingeperkt. Of dat zal werken, is dubieus.

Het tekort aan capaciteit bij de Raad van State is namelijk juist een van de redenen dat zaken langzamer worden afgehandeld. “Dat kernprobleem wordt niet opgelost met dit wetsvoorstel”, analyseerde Vincent Vreugdenhil op PONT | Omgeving.

Over de auteurs

  • Redactie PONT | Omgeving

    De redactie van Pont | Omgeving voorziet in dagelijks nieuws over de fysieke leefomgeving, ruimtelijke ordening en het omgevingsrecht.

    PONT | Omgeving

Gerelateerd nieuws

Weifelkonten in plaats van fundamentele keuzes voor schaarse ruimte in plan coalitie

Experts ruimtelijke ordening hekelen het gebrek aan keuzes van PVV, VVD, NSC en BBB voor de verdeling van de schaarse ruimte. De ruimtelijke plannen van de partijen zitten bovendien vol tegenstrijdigheden. Meer conflicten moeten met minder ambtenaren worden opgelost, is de vrees.

Omgeving

Nieuwe Wet bevorderen samenwerking en rechtmatige zorg maakt aanpak zorgfraude makkelijker

Binnenkort treedt wetgeving in werking die de gegevensuitwisseling in het kader van de zorgfraude mogelijk maakt; de ‘Wet bevorderen samenwerking en rechtmatige zorg’. Privacyjurist Corrie Ebbers analyseert en duidt de wet.

Data & Privacy

Wat wil coalitie nu echt met de zorg en het sociaal domein? Antwoord: geen idee

Bijna zes maanden hebben PVV, VVD, NSC en BBB erover gedaan om tot hun akkoord op hoofdlijnen te komen. Het is, gezien die lange looptijd, wonderlijk dat er geen samenhangende visie op bijvoorbeeld het terrein van zorg en het sociaal domein zichtbaar is, ziet Tom Reijner.

Zorg & Sociaal

1 op 3 mensen ontvangt stapelfacturen voor eigen bijdrage Wmo en Wlz

Ruim een miljoen Nederlanders betaalt elk jaar eigen bijdragen voor langdurige zorg. Bijna 1 op de 3 mensen die eigen bijdragen betalen, wordt geconfronteerd met stapelfacturen. Dat zijn facturen waarin eigen bijdragen voor meerdere maanden tegelijk in rekening wordt gebracht. Vaak gaat het hierbij om kwetsbare mensen zoals ouderen die permanente zorg nodig hebben, mensen met een handicap en mensen met een psychische aandoening. Stapelfacturen kunnen leiden tot financiële onzekerheid en betalingsproblemen bij deze groep mensen, maar daar heeft de minister geen zicht op.

Zorg & Sociaal