Het was spannend rond de Wet betaalbare huur. Daarmee wil minister Hugo de Jonge middenhuren reguleren, maar lange tijd was onzeker of daar een Kamermeerderheid voor is.

Van de formerende partijen zijn de VVD en BBB fel tegen, NSC is wel voorstander, en het standpunt van de PVV liet zich raden.

Maandagmiddag bekende de partij dan eindelijk kleur, in een commissiedebat over de wet. Hebben de heer Madlener en zijn fractie al een standpunt over de wet, vroeg SGP-Kamerlid André Flach, waarna de PVV’er mededeelde dat hij denkt dat zijn partij de wet zal steunen.

Met de steun van de PVV is er een ruime meerderheid voor de wet. GroenLinks-PvdA, D66, SP, CDA, Partij voor de Dieren, Volt en de ChristenUnie zullen ermee instemmen. Met de PVV erbij komt het aantal voorstemmen op 89.

Nog wel zorgen

Onvoorwaardelijk is de steun van de PVV niet. De partij heeft net als veel andere partijen serieuze zorgen over wat het reguleren van de middenhuur doet met het aanbod van huurwoningen.

Hij moet de wet dinsdag dus nog bespreken in de fractievergadering, zei Madlener. Daarbij worden ook de tientallen amendementen meegenomen die de verschillende fracties indienden bij het wetsvoorstel. Bij die amendementen is het voor de steun van de PVV belangrijk dat de wet niet nog strenger wordt, aldus Madlener.

De Wet betaalbare huur

Met de Wet betaalbare huur wil demissionair minister van BZK Hugo de Jonge het woningwaarderingsstelsel doortrekken naar de middenhuur. De aanvangshuren van woningen tot 187 punten zouden dan gereguleerd worden.

Dat moet ervoor zorgen dat op termijn de huren van 300.000 huurwoningen dalen. Uiteindelijk zou 90 procent van alle huurwoningen in Nederland minder dan 1.000 euro huur betalen, liet het ministerie van BZK berekenen.

De wet werd maandag behandeld in een wetgevingsoverleg. Op woensdag 24 april volgt de plenaire afronding. Het voornemen is dat de Wet betaalbare huur per 1 juli 2024 ingaat.

Over de auteurs

  • Kasper Baggerman

    Kasper Baggerman is Nieuwsredacteur Omgeving bij PONT | Omgeving. Hij is gespecialiseerd in de woningmarkt en leefbaarheid.

Gerelateerd nieuws

Regeringscommissaris bewaakt ontwikkeling Omgevingswet

Kars de Graaf is hoogleraar bestuursrecht en duurzaamheid aan de Rijksuniversiteit Groningen en daarnaast regeringscommissaris voor de Omgevingswet. Op 28 november is hij een van de sprekers tijdens de Schakel Special in Heerenveen.

Omgeving

Nul-emissiezone bedrijfs- en vrachtauto´s Amsterdam 2025

Het instellen van de nul-emissiezone is onderdeel van het Actieplan Schone Lucht Amsterdam. Hierin zijn meerdere verschillende maatregelen opgenomen met als doel een uitstootvrij Amsterdam in 2030. Zo gelden er ook regels voor pleziervaart, motor- en bromfietsen en tourbussen vanaf 2025. Op 1 januari 2025 treedt het Definitieve verkeersbesluit nul-emissiezone bedrijfs- en vrachtauto’s Amsterdam 2025 (hierna: “Definitieve verkeersbesluit”) in werking. Dit betekent dat geen vervuilende bestelbussen en vrachtauto’s de binnenstad meer mogen inrijden. In dit artikel lees je wat dit betekent voor ondernemers, of zij een ontheffing kunnen verkrijgen en hoe wordt gehandhaafd. Het Definitieve Verkeersbesluit draagt niet alleen bij aan de algehele gezondheid van Amsterdam, maar het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam (hierna: “College”) verwacht dat ook de verkeersdrukte zal afnemen.

Omgeving

Brief aan minister van VRO over opname van nestgelegenheden in BBL

Namens de drie brancheverenigingen Koninklijke Bouwend Nederland, WoningBouwersNL en NEPROM is onderstaande brief verstuurd aan minister Mona Keijzer van VRO.

Omgeving

Het landelijk gebied omvat veel meer dan landbouw

Ambtenaren van het ministerie van Landbouw waarschuwden Wiersma in juli al voor de grote consequenties van het schrappen van het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) (NRC, 16 oktober 2024). De aandacht van minister Wiersma voor de landbouw is terecht, maar er speelt veel meer in het landelijk gebied. Natuur, landschap, water, bodem en leefbaarheid staan onder druk. Daarbij komt de vraag om extra ruimte voor militaire oefenterreinen, wonen, opwek van duurzame energie, bos, infrastructuur, drinkwater etc. Alle opgaven komen uiteindelijk samen in een gebied en liggen daarmee op het bordje van de plattelandsgemeenten. Nu minister Wiersma het NPLG en het transitiefonds heeft geschrapt, staan die voor een onmogelijke opgave.

Omgeving