Het was spannend rond de Wet betaalbare huur. Daarmee wil minister Hugo de Jonge middenhuren reguleren, maar lange tijd was onzeker of daar een Kamermeerderheid voor is.

Van de formerende partijen zijn de VVD en BBB fel tegen, NSC is wel voorstander, en het standpunt van de PVV liet zich raden.

Maandagmiddag bekende de partij dan eindelijk kleur, in een commissiedebat over de wet. Hebben de heer Madlener en zijn fractie al een standpunt over de wet, vroeg SGP-Kamerlid André Flach, waarna de PVV’er mededeelde dat hij denkt dat zijn partij de wet zal steunen.

Met de steun van de PVV is er een ruime meerderheid voor de wet. GroenLinks-PvdA, D66, SP, CDA, Partij voor de Dieren, Volt en de ChristenUnie zullen ermee instemmen. Met de PVV erbij komt het aantal voorstemmen op 89.

Nog wel zorgen

Onvoorwaardelijk is de steun van de PVV niet. De partij heeft net als veel andere partijen serieuze zorgen over wat het reguleren van de middenhuur doet met het aanbod van huurwoningen.

Hij moet de wet dinsdag dus nog bespreken in de fractievergadering, zei Madlener. Daarbij worden ook de tientallen amendementen meegenomen die de verschillende fracties indienden bij het wetsvoorstel. Bij die amendementen is het voor de steun van de PVV belangrijk dat de wet niet nog strenger wordt, aldus Madlener.

De Wet betaalbare huur

Met de Wet betaalbare huur wil demissionair minister van BZK Hugo de Jonge het woningwaarderingsstelsel doortrekken naar de middenhuur. De aanvangshuren van woningen tot 187 punten zouden dan gereguleerd worden.

Dat moet ervoor zorgen dat op termijn de huren van 300.000 huurwoningen dalen. Uiteindelijk zou 90 procent van alle huurwoningen in Nederland minder dan 1.000 euro huur betalen, liet het ministerie van BZK berekenen.

De wet werd maandag behandeld in een wetgevingsoverleg. Op woensdag 24 april volgt de plenaire afronding. Het voornemen is dat de Wet betaalbare huur per 1 juli 2024 ingaat.

Over de auteurs

  • Kasper Baggerman

    Kasper Baggerman is Nieuwsredacteur Omgeving bij PONT | Omgeving. Hij is gespecialiseerd in de woningmarkt en leefbaarheid.

Gerelateerd nieuws

Weifelkonten in plaats van fundamentele keuzes voor schaarse ruimte in plan coalitie

Experts ruimtelijke ordening hekelen het gebrek aan keuzes van PVV, VVD, NSC en BBB voor de verdeling van de schaarse ruimte. De ruimtelijke plannen van de partijen zitten bovendien vol tegenstrijdigheden. Meer conflicten moeten met minder ambtenaren worden opgelost, is de vrees.

Omgeving

Nieuwe coalitie neemt het niet zo nauw met recht op wonen en bouw sociale huur

PVV, VVD, NSC en BBB presenteren een reeks plannen om de wooncrisis het hoofd te bieden. Het recht op wonen wordt daarbij niet altijd serieus genomen en de bouw van sociale huurwoningen staat minder stevig verankerd dan in plannen van huidig minister Hugo de Jonge.

Omgeving

Eerste Kamer doet rustig aan met regulering middenhuren

De Eerste Kamer neemt de tijd bij het beoordelen van de Wet betaalbare huur. Hugo de Jonge wil dat die graag op 1 juli ingaat, maar het is onwaarschijnlijk dat dit lukt.

Omgeving

Bijdrage aan brede welvaart door Regio Deals onduidelijk

Het kabinet Rutte IV heeft in het coalitieakkoord 900 miljoen euro extra geld gereserveerd voor Regio Deals. Vorig jaar zijn 14 Regio Deals gesloten voor in totaal€284,2 miljoen euro. De rest van het geld is bestemd voor toekomstige Regio Deals. Uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer blijkt dat niet duidelijk is of de Regio Deals daadwerkelijk concrete resultaten opleveren. De minister kan hierdoor de Tweede Kamer niet goed informeren of het extra geld de brede welvaart in de regio bevordert.

Zorg & Sociaal