Het gaat om een pilot met 80 tot 100 nieuwbouwwoningen in de wijk Nijstad-Oost en maximaal 18 bestaande woningen in de wijk Erflanden. Deze pilot is groter in omvang en met een duur van 15 jaar langer in looptijd dan de lopende waterstofpilots in Lochem en Wagenborgen.

Deelname is vrijwillig voor de bewoners van de bestaande woningen. Deze huishoudens hebben ook de mogelijkheid om eerder te stoppen met de pilot en terug te gaan naar aardgas. De nieuwbouwwoningen moeten nog worden gebouwd en worden gelijk opgeleverd met een waterstofaansluiting. Voor deze nieuwbouwwoningen geldt dat er geen aardgasnetwerk aanwezig is. Huishoudens in deze woningen kunnen dus niet overstappen op aardgas, maar wel op een elektrische warmtepomp.

Voor huishoudens in bestaande woningen is de prijs van waterstof gekoppeld aan die van aardgas. Voor nieuwbouw zijn de kosten gelijkgesteld aan het verwarmen met een warmtepomp en zonnepanelen. De gedachte hierachter is dat deelnemers niet meer betalen dan dat zij anders zouden doen.

Lopende waterstofpilots

De toestemming voor de pilot in Hoogeveen is de derde goedkeuring die de ACM geeft. In oktober 2022 gaf de ACM groen licht voor een pilot met netbeheerder Liander in Lochem. Hier worden al ruim een jaar 12 woningen verwarmd met waterstof. In juni 2023 gaf de ACM toestemming voor een pilot met netbeheerder Enexis in Wagenborgen. Hier zijn 33 woningen overgezet op waterstof.

De eerste ervaringen bij de pilot in Lochem zijn positief. Dat blijkt onder andere uit de rapportage die Liander over het eerste jaar heeft opgesteld. Een jaarlijkse rapportage over de lessen die met de pilot geleerd worden is een van de voorwaarden voor de toestemming van de ACM. Enexis zal deze zomer over het eerste jaar rapporteren.

Achtergrond

Waterstof gaat naar verwachting in de toekomst een belangrijke rol spelen in een duurzame energievoorziening - bijvoorbeeld in de industrie -, maar het is nog onzeker of en in welke mate waterstof een rol kan gaan spelen bij de verwarming van woningen. Met deze pilots kunnen netbeheerders ervaring op doen met distributie van waterstof in de gebouwde omgeving. Zo wordt meer duidelijk over het gebruik van waterstof voor de verwarming van woningen.

De ACM staat de pilots toe als bedrijven zich houden aan de regels voor consumentenbescherming uit het Tijdelijk kader waterstofpilots en de veiligheid van projecten goed geborgd is. Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) houdt toezicht op de veiligheid van de distributie van waterstof naar de woningen. SodM oordeelt in haar toezichtrapport dat het proefproject in Hoogeveen aan de veiligheidseisen voldoet. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft de veiligheidseisen voor dit soort projecten vastgelegd in richtsnoeren.

Voor meer verdieping PONT | Klimaat , opent in nieuw tabblad

Gerelateerd nieuws

Weifelkonten in plaats van fundamentele keuzes voor schaarse ruimte in plan coalitie

Experts ruimtelijke ordening hekelen het gebrek aan keuzes van PVV, VVD, NSC en BBB voor de verdeling van de schaarse ruimte. De ruimtelijke plannen van de partijen zitten bovendien vol tegenstrijdigheden. Meer conflicten moeten met minder ambtenaren worden opgelost, is de vrees.

Omgeving

Nieuwe Wet bevorderen samenwerking en rechtmatige zorg maakt aanpak zorgfraude makkelijker

Binnenkort treedt wetgeving in werking die de gegevensuitwisseling in het kader van de zorgfraude mogelijk maakt; de ‘Wet bevorderen samenwerking en rechtmatige zorg’. Privacyjurist Corrie Ebbers analyseert en duidt de wet.

Data & Privacy

Wat wil coalitie nu echt met de zorg en het sociaal domein? Antwoord: geen idee

Bijna zes maanden hebben PVV, VVD, NSC en BBB erover gedaan om tot hun akkoord op hoofdlijnen te komen. Het is, gezien die lange looptijd, wonderlijk dat er geen samenhangende visie op bijvoorbeeld het terrein van zorg en het sociaal domein zichtbaar is, ziet Tom Reijner.

Zorg & Sociaal

1 op 3 mensen ontvangt stapelfacturen voor eigen bijdrage Wmo en Wlz

Ruim een miljoen Nederlanders betaalt elk jaar eigen bijdragen voor langdurige zorg. Bijna 1 op de 3 mensen die eigen bijdragen betalen, wordt geconfronteerd met stapelfacturen. Dat zijn facturen waarin eigen bijdragen voor meerdere maanden tegelijk in rekening wordt gebracht. Vaak gaat het hierbij om kwetsbare mensen zoals ouderen die permanente zorg nodig hebben, mensen met een handicap en mensen met een psychische aandoening. Stapelfacturen kunnen leiden tot financiële onzekerheid en betalingsproblemen bij deze groep mensen, maar daar heeft de minister geen zicht op.

Zorg & Sociaal