Renske Fikkers, waarnemend directeur Consumenten van de ACM: “Een valkuil bij het formuleren van duurzaamheidsambities is het gebruik van algemene, vage termen zoals klimaatneutraal, CO2-neutraal of duurzaam. Vage claims maken het lastiger om de ambities van verschillende bedrijven met elkaar te vergelijken. Om een goede keuze te maken moet het voor consumenten duidelijk zijn wat bedrijven echt gaan doen. We dagen bedrijven uit om zo concreet mogelijk te informeren over hun duurzaamheidsambities. Het is heel goed dat Eneco deze stap nu zet. Hopelijk volgen andere bedrijven dit voorbeeld.”

Leidraad duurzaamheidsclaims: houvast voor bedrijven

De ACM Leidraad duurzaamheidsclaims geeft bedrijven houvast in hun communicatie over duurzaamheid. De belangrijkste handvatten die hierin gegeven worden zijn:

  • Zorg dat duurzaamheidsclaims juist, duidelijk, specifiek en volledig zijn;

  • Onderbouw duurzaamheidsclaims met feiten en houd ze actueel;

  • Maak eerlijke vergelijkingen met andere producten of concurrenten;

  • Beschrijf toekomstige duurzaamheidsambities concreet en meetbaar;

  • Zorg dat visuele claims en keurmerken behulpzaam zijn en niet verwarrend.

Ook als een bedrijf een duurzaamheidsclaim kan onderbouwen, is het belangrijk dat de claim zelf duidelijk en specifiek is. Zo heeft Eneco wel een onderbouwd plan voor hun CO2-reductie en geeft daar ook uitvoering aan. Dit juicht de ACM toe. Maar een onderbouwing rechtvaardigt niet dat een bedrijf een vage claim kan doen. De consument kan hieruit niet opmaken welke duurzaamheidsinspanningen Eneco daadwerkelijk doet. Daarom heeft Eneco de ACM toegezegd te stoppen met het gebruik van de claim “Sneller klimaatneutraal” in zijn communicatie naar consumenten. Wel blijft het bedrijf communiceren over zijn ambitie voor bijvoorbeeld interne doeleinden.

ACM en duurzaamheid

De ACM laat markten werken voor mensen en bedrijven, nu en in de toekomst. Duurzame producten en duurzame consumptie zijn essentieel voor een toekomstbestendige samenleving. De ACM draagt hieraan bij door het toezicht op duurzaamheidsclaims van bedrijven. Consumenten moeten met vertrouwen een duurzamere keuze kunnen maken.

Niet alleen consumenten moeten worden beschermd tegen misleidende claims. Bedrijven die zich inspannen voor duurzaamheid en daarover eerlijk communiceren moeten worden beschermd tegen bedrijven die misleidende claims gebruiken. Om bedrijven houvast te geven bij het formuleren van hun duurzaamheidsclaims heeft de ACM de Leidraad duurzaamheidsclaims uitgebracht.

Voor meer verdieping PONT | Klimaat , opent in nieuw tabblad

Gerelateerd nieuws

Weifelkonten in plaats van fundamentele keuzes voor schaarse ruimte in plan coalitie

Experts ruimtelijke ordening hekelen het gebrek aan keuzes van PVV, VVD, NSC en BBB voor de verdeling van de schaarse ruimte. De ruimtelijke plannen van de partijen zitten bovendien vol tegenstrijdigheden. Meer conflicten moeten met minder ambtenaren worden opgelost, is de vrees.

Omgeving

Nieuwe Wet bevorderen samenwerking en rechtmatige zorg maakt aanpak zorgfraude makkelijker

Binnenkort treedt wetgeving in werking die de gegevensuitwisseling in het kader van de zorgfraude mogelijk maakt; de ‘Wet bevorderen samenwerking en rechtmatige zorg’. Privacyjurist Corrie Ebbers analyseert en duidt de wet.

Data & Privacy

Wat wil coalitie nu echt met de zorg en het sociaal domein? Antwoord: geen idee

Bijna zes maanden hebben PVV, VVD, NSC en BBB erover gedaan om tot hun akkoord op hoofdlijnen te komen. Het is, gezien die lange looptijd, wonderlijk dat er geen samenhangende visie op bijvoorbeeld het terrein van zorg en het sociaal domein zichtbaar is, ziet Tom Reijner.

Zorg & Sociaal

1 op 3 mensen ontvangt stapelfacturen voor eigen bijdrage Wmo en Wlz

Ruim een miljoen Nederlanders betaalt elk jaar eigen bijdragen voor langdurige zorg. Bijna 1 op de 3 mensen die eigen bijdragen betalen, wordt geconfronteerd met stapelfacturen. Dat zijn facturen waarin eigen bijdragen voor meerdere maanden tegelijk in rekening wordt gebracht. Vaak gaat het hierbij om kwetsbare mensen zoals ouderen die permanente zorg nodig hebben, mensen met een handicap en mensen met een psychische aandoening. Stapelfacturen kunnen leiden tot financiële onzekerheid en betalingsproblemen bij deze groep mensen, maar daar heeft de minister geen zicht op.

Zorg & Sociaal