In de onderwijspraktijk worden algoritmen vooral gebruikt in adaptieve leersystemen, automatische nakijkprogramma’s en leerlingvolgsystemen. In het middelbaar beroepsonderwijs en hoger onderwijs worden daarnaast ook 'learning analytics' ingezet om de studievoortgang en onderwijskwaliteit te monitoren. Deze technologieën kunnen, mits correct ingezet, onderwijsinstellingen ondersteunen bij het identificeren van studenten die mogelijk extra hulp nodig hebben. 

Het rapport wijst echter ook op significante risico's zoals bias in algoritmen, veroorzaakt door selectief datagebruik of bepaalde programmeringsmethoden. Dergelijke bias kan leiden tot kansenongelijkheid. Algoritmen kunnen bijvoorbeeld onbedoeld minderheidsgroepen of leerlingen met leeruitdagingen zoals dyslexie benadelen. 

Daarnaast zijn er zorgen over de privacy van studenten en leerlingen. Vaak is onduidelijk wie de eigenaar is van de verzamelde data en hoe deze wordt gebruikt. 

Toezicht 

Het college stelt in haar aanbevelingen dat het Ministerie van Onderwijs meer eisen moet stellen aan toepassingen om discriminatie door algoritmen te voorkomen. Ook experts pleiten voor een nationaal beleid dat voorwaarden stelt aan het gebruik van algoritmen in het onderwijs, met bijzondere aandacht voor het testen van deze systemen op discriminatoire uitkomsten. 

“Toepassingen met algoritmen moeten zeer uitgebreid worden getest op mogelijke negatieve uitwerking voor bepaalde groepen. Dat moet allereerst door de softwareontwikkelaar worden gedaan. Vervolgens moet op landelijk niveau worden getest of systemen aan de voorwaarden voldoen. Als dat het geval is, zou er een keurmerk voor kunnen worden afgegeven.” 

Een keurmerk afgegeven door een bevoegde instantie zou onderwijsinstellingen behoeden voor het onwetend afnemen van onderwijstoepassingen die discriminatoire beslissingen nemen. “Scholen missen de expertise om uitgebreid te testen en hebben onvoldoende invloed bij de leveranciers van toepassingen. Onderwijsgevenden zouden beter moeten worden geschoold in het werken met technologie in het onderwijs. Ook zouden zij meer bewust moeten worden gemaakt van potentiële risico’s van algoritmen en manieren om die te ondervangen”, aldus het College. 

 

Onderzoek Algoritmen in het onderwijs: https://publicaties.mensenrechten.nl/publicatie/dcc74e47-c151-47fc-ab85-ed2c80d2c13f 

 

Over de auteurs

  • Christian Cordoba Lenis

    Christian Cordoba Lenis is nieuwsredacteur voor PONT | Data & Privacy. Cordoba Lenis is geïntrigeerd door het raakvlak tussen technologie en recht. Cordoba Lenis heeft zowel een juridische als een technische achtergrond en waagt zich nu aan het journalistieke vak.

    PONT | Data & Privacy

Gerelateerd nieuws

AP signaleert nog altijd privacyrisico’s bij de overheid

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft de trends en ontwikkelingen op privacygebied in kaart gebracht die spelen bij de overheid. De AP ziet dat de overheid wel stappen heeft gezet, maar nog altijd worstelt om te voldoen aan privacywetgeving.

Data & Privacy

Oproep aan staatssecretaris Szabó: samen digitaliseren

In vervolg op de lancering van de Digitale Agenda Gemeenten 2028 benoemt de VNG 8 prioriteiten voor de overheidsbrede samenwerking op digitalisering.

Data & Privacy

Nederlandse beslissing zet rem op Chat Control-wetgeving

Het controversiële Chat Control-wetsvoorstel van de EU heeft zoveel wendingen doorstaan dat het ons duizelig maakt. Onder hernieuwde druk van de Hongaarse Viktor Orbán hadden sommige wetgevers gehoopt dat ze dit najaar eindelijk voldoende steun zouden krijgen voor het omstreden wetsvoorstel. Maar na een cruciale last-minute beslissing van Nederland zijn we voorlopig veilig voor “Chat Control” – althans voor nu. Het artikel gaat verder in het Engels.

Data & Privacy

Surveillancewet stuit op massale kritiek: Experts, bedrijven en oppositie roepen kabinet op tot verzet

Verschillende experts, bedrijven en politieke partijen, waaronder GroenLinks-PvdA, D66, en SP hebben felle kritiek geuit op de voorgestelde Europese CSAM-verordening, ook wel bekend als de surveillancewet. De wet, een initiatief van de Hongaarse regering, is bedoeld om online kindermisbruik te bestrijden, maar volgens de critici schiet de verordening op alle fronten tekort en brengt het de privacy en veiligheid van alle Europeanen in gevaar.

Governanceweb