Principebesluit

Vorige week gaf demissionair minister van Financiën Steven van Weyenberg in een kamerbrief goedkeuring voor het principebesluit van Gasunie. De staatsdeelneming mag daardoor investeren in de ontwikkeling van het Duitse waterstofnetwerk.

Gasunie Deutschland is een dochteronderneming van Gasunie in Nederland en beheert 4.600 kilometer aan aardgasleidingen in Noordwest-Duitsland. Ze zijn als één van de vijftien Duitse netbeheerders betrokken bij het ontwikkelen van het Kernnetz, het Duitse waterstofnetwerk. Een gedeelte van het Duitse aardgasnetwerk zal in waterstofleidingen worden omgezet. Met het principebesluit legt Gasunie de intentie vast om in het Duitse Kernnetz te investeren.

Publiek belang

Gasunie vroeg de minister om goedkeuring van het principebesluit. Van Weyenberg is als minister van Financiën aandeelhouder van Gasunie en gaf deze toestemming na overleg met het kabinet. De minister gaf wel een aantal bedrijfsvertrouwelijke voorwaarden mee aan Gasunie, zodat de investering in lijn met het “Nederlandse publieke belang” en “beheersbaar” blijft.

Volgens de minister is het publieke belang van Gasunie “het borgen van de zekerheid en betaalbaarheid van transport en de leveringszekerheid van energie.” Buitenlandse investeringen kunnen hier volgens hem ook aan bijdragen, maar de minister zal daar wel kritischer op toetsen, schrijft hij in de Kamerbrief.

“Het Nederlandse publieke belang is gediend met een tijdige integratie van de Nederlandse en Duitse waterstofmarkt. De Duitse ontwikkeling biedt een positieve impuls voor de Nederlandse ambities”, onderbouwt hij.

Verkoop Tennet Duitsland

Het bericht over de investering van Gasunie Deutschland komt op een moment waarop de verkoop van netbeheerder TenneT Duitsland niet lijkt te willen vlotten. De minister onderschrijft eenzelfde situatie te willen voorkomen “waarbij de Nederlandse staat verantwoordelijk is voor een kapitaalbehoefte van een buitenlandse dochter van een staatsdeelneming.”

De Duitse staat voert tot 1 juli 2024 begrotingsbesprekingen. Voor die datum moet er volgens Van Weyenberg een afspraak liggen over de prijs die voor Tennet Duitsland betaald wordt, staat in een andere Kamerbrief vorige week. “Echter, inherent aan een onderhandeling is er ook een risico dat het niet lukt om tot een akkoord te komen”, aldus de minister.

De minister verwacht dat de investering van Gasunie wel rendabel is en daarom is er volgens hem geen sprake van een Nederlandse subsidie aan het Duitse waterstofnetwerk. Hij belooft daarbij dat vertrouwelijke, risico-mitigerende afspraken zijn gemaakt die voorkomen dat er een vergelijkbare situatie ontstaat. “Gasunie heeft aan mij aangegeven dat er geen Nederlands kapitaal via stortingen van daadwerkelijk eigen vermogen naar Gasunie Deutschland vloeit en dat Gasunie Deutschland de activiteiten kan financieren op basis van haar eigen kasstromen.”

Over de auteurs

  • Jaël Poelen

    Jaël Poelen is Nieuwsredacteur duurzaamheid en klimaat bij PONT.

    PONT | Data & Privacy

Gerelateerd nieuws

Verbetering van het elektriciteitsnet van de EU vereist krachtige inspanningen

Om de energieonafhankelijkheid van de EU te vergroten en klimaatverandering tegen te gaan, is een gemoderniseerd elektriciteitsnet nodig waarin meer hernieuwbare energie kan worden geïntegreerd en dat kan worden aangepast aan de toenemende elektrificatie. Om dit te bereiken moet de EU haar inspanningen opvoeren, zo blijkt uit een nieuwe analyse van de elektriciteitsnetten in de EU door de Europese Rekenkamer.

Klimaat

Akkerbouw en veehouderij: regels hinderen samenwerken

Effectieve samenwerking tussen akkerbouwers en veehouders kan een bijdrage leveren aan kringlooplandbouw en milieudoelen zoals het verbeteren van biodiversiteit. Bijvoorbeeld door land uit te wisselen tussen akkerbouwer en veehouder. Maar de praktijk is weerbarstig, zegt Femke Meulman, onderzoeker Transitie en Innovatie: “ Agrarisch ondernemers ervaren dat veel wet- en regelgeving gericht is op individuele en sectorale bedrijfsvoering, met focus op het maximaliseren van winst op korte termijn. Dit staat samenwerking vaak in de weg.” Wat moet er gebeuren om die struikelblokken weg te nemen?

Hoe corruptie wereldwijd de klimaataanpak ondermijnt

Overheden en internationale organisaties besteden jaarlijks miljarden aan klimaatmaatregelen, maar volgens schattingen van de VN is dit slechts een fractie van het benodigde geld. Bovendien zijn zowel de ontwikkeling en uitvoering van klimaatbeleid kwetsbaar voor corruptie. Ook op andere manieren draagt corruptie bij aan de klimaatcrisis en ondermijnt het de klimaataanpak.

Waarom energiegemeenschappen de energiehubs van de toekomst zijn

Op het eerste gezicht lijken energiegemeenschappen en (smart) energiehubs twee verschillende concepten. Ze hebben echter gemeenschappelijke kenmerken en bewegen steeds meer naar elkaar toe als reactie op de toenemende schaarste aan energie en netcapaciteit. Beide bieden een innovatieve benadering van het omgaan met energievoorziening en -gebruik, maar ze verschillen in hun structuur en doelgroep. Beide verdienen aandacht vanuit beleid als slimme oplossing in de strijd tegen netcongestie. In dit artikel worden de verschillen en overeenkomsten tussen deze concepten uiteengezet en wordt uitgelegd waarom energiegemeenschappen de energiehubs van de toekomst zijn.

Klimaat