Ontwerptraject

Dit ontwerptraject is in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en hiervoor is een basisteam opgezet met online professionals van publieke dienstverleners, Overheid.nl, MijnOverheid.nl en Dienst Publiek en Communicatie (Rijksoverheid). Het ontwerptraject moet leiden tot een gezamenlijk beeld van online publieke- en persoonlijke dienstverlening. De focus ligt op de dienstverlening op overheid.nl in relatie tot MijnOverheid.nl. Ook wordt er gekeken naar andere overheidsbrede portalen en publieke websites. 

Het gezamenlijk beeld moet zorgen voor 1 overheidsbeleving en voorzien in de behoeften. Daarom staan de mensen (de gebruikers) centraal en worden zij het hele traject betrokken.

Iedereen kan meedenken en meedoen

Er is sprake van een open werkwijze en dit betekent dat alle geïnteresseerden en professionals op het gebied van online kunnen meedenken en meedoen. Zo wordt het basisteam ondersteund door een community en wordt er gebruikgemaakt van een expertgroep. Deze groep geeft feedback op het proces en de resultaten.  

Doe jij ook mee? Deel je feedback en ideeën via het Slack kanaal ‘Ontwerptraject Gezamenlijk Beeld’ van Code for NL (1). Dit kanaal is open tot eind augustus 2024 en je kunt er de laatste ontwikkelingen volgen. Ook worden er een aantal interactieve bijeenkomsten georganiseerd: 

  • Op 4 juni van 16.00 tot 17.00 uur (online). Je kunt je nu aanmelden via de Meetup van Code for NL (2). 

  • Op 11 juli (online). 

  • Op 15 augustus (fysiek). 

Benieuwd naar eerdere inzichten? Bekijk onderstaande afbeelding met de inzichten uit de verkenningssessie van oktober 2023.  

(1) https://codefornl.slack.com/archives/C0749JQSXMF

(2) https://www.meetup.com/code-for-nl/events/301186029/?isFirstPublish=true

Gerelateerd nieuws

Financiële stabiliteit in balans, risico's blijven

De financiële stabiliteit in Nederland is de afgelopen maanden gesteund door een aantrekkende economie en optimisme op financiële markten, na een korte periode van onrust in de zomer. Daarbij dragen de gestaag dalende inflatie in de eurozone en de ‘zachte landing’ van de economie bij aan de stabiliteit. Wel neemt de geopolitieke onzekerheid toe, net als het risico van cyberaanvallen. Beide ontwikkelingen vormen een risico voor de financiële stabiliteit. Dat blijkt uit het vandaag verschenen Overzicht Financiële Stabiliteit van De Nederlandsche Bank.

NIS2, wat moet ik ermee?

De Europese richtlijn NIS2, die in oktober in werking treedt, stelt ook eisen aan bestuurders, ziet Yuri Bobbert. Hij legt uit wat belangrijke consequenties van deze Wet beveiliging netwerk- en Informatiesystemen voor hen zijn. Maak je borst maar nat voor een hele rij plichten. Die kunnen vervolgens wél veel opleveren.

STOER, het nieuwe Eenvoudig Beter

Het ruimtelijk domein is weer een nieuwe afkorting rijker. De beleidsambtenaren van het ministerie zijn erin geslaagd om een pakkende en aansprekende afkorting te bedenken die de ambitie en kernpunten duidelijk maakt. Het nieuwe beleidsprogramma STOER staat voor 'Schrappen Tegenstrijdige en Overbodige Regelgeving', met als doel het sneller realiseren van woningen en het verlagen van de kosten.

Omgeving

Gelijke carrières: meer dan alleen loon

Bij een van mijn vorige werkgevers was het expliciet verboden om je collega’s te vertellen hoe veel je verdient. Ergens vond ik dat wel prettig, want stel je voor dat je erachter komt je de slechtst betaalde medewerker bent. Dat zal toch niet bijdragen aan je werkplezier. Als alle salarissen geheim zijn, kan iedereen de illusie koesteren dat ze minstens net zo veel verdienen als collega’s met dezelfde functie en ervaring. Iedereen tevreden.

Zorg & Sociaal