Ontwerptraject

Dit ontwerptraject is in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en hiervoor is een basisteam opgezet met online professionals van publieke dienstverleners, Overheid.nl, MijnOverheid.nl en Dienst Publiek en Communicatie (Rijksoverheid). Het ontwerptraject moet leiden tot een gezamenlijk beeld van online publieke- en persoonlijke dienstverlening. De focus ligt op de dienstverlening op overheid.nl in relatie tot MijnOverheid.nl. Ook wordt er gekeken naar andere overheidsbrede portalen en publieke websites. 

Het gezamenlijk beeld moet zorgen voor 1 overheidsbeleving en voorzien in de behoeften. Daarom staan de mensen (de gebruikers) centraal en worden zij het hele traject betrokken.

Iedereen kan meedenken en meedoen

Er is sprake van een open werkwijze en dit betekent dat alle geïnteresseerden en professionals op het gebied van online kunnen meedenken en meedoen. Zo wordt het basisteam ondersteund door een community en wordt er gebruikgemaakt van een expertgroep. Deze groep geeft feedback op het proces en de resultaten.  

Doe jij ook mee? Deel je feedback en ideeën via het Slack kanaal ‘Ontwerptraject Gezamenlijk Beeld’ van Code for NL (1). Dit kanaal is open tot eind augustus 2024 en je kunt er de laatste ontwikkelingen volgen. Ook worden er een aantal interactieve bijeenkomsten georganiseerd: 

  • Op 4 juni van 16.00 tot 17.00 uur (online). Je kunt je nu aanmelden via de Meetup van Code for NL (2). 

  • Op 11 juli (online). 

  • Op 15 augustus (fysiek). 

Benieuwd naar eerdere inzichten? Bekijk onderstaande afbeelding met de inzichten uit de verkenningssessie van oktober 2023.  

(1) https://codefornl.slack.com/archives/C0749JQSXMF

(2) https://www.meetup.com/code-for-nl/events/301186029/?isFirstPublish=true

Gerelateerd nieuws

Klaas Knot ziet kansen en risico’s in AI

Tijdens zijn toespraak op 11 juli op de bijeenkomst van de IMF/Wereldbank-kiesgroep in Moldavië sprak Klaas Knot, als voorzitter van de Financial Stability Board (FSB), over de mogelijke invloed van Artificial Intelligence (AI) op de economie en het financiële stelsel.

Governanceweb

Het opstellen van KPI’s voor de inkoop van Jeugdhulp, waar let je op?

Gemeenten willen met de inkoop van jeugdhulp of maatschappelijke ondersteuning doelen bereiken. Kritische prestatie indicatoren of KPI’s zijn een belangrijk hulpmiddel om de voortgang te bewaken en de activiteiten te structureren. In de praktijk gaat het vaak mis bij het opstellen van goede KPI’s. Hoe kan het wel?

Zorg & Sociaal

'Een beetje netcongestie is gezond.'

Ben Voorhorst besteedde bij Tennet een heel werkzaam bestaan aan het Nederlandse stroomnet. Toch heeft de kersverse gepensioneerde (‘ik doe alleen nog klussen waarbij ik niet te veel moet’) een verrassend frisse en optimistische kijk op de ogenschijnlijk grootste plaag van de energietransitie: het op gezette tijden vollopen van het stroomnet (netcongestie). ‘Ik zeg niet dat er geen problemen zijn, maar lang niet altijd en overal. Bovendien zijn de meeste van de knelpunten echt oplosbaar.’

Klimaat

ACM: Veel bedrijven voldoen nog niet aan Europese digitale wetgeving

Veel aanbieders van online diensten hebben hun zaken nog niet op orde als het gaat om de naleving van de verplichtingen uit de Digital Services Act (DSA) en de Platform-to-Business Verordening (P2B). Dat blijkt uit een recente steekproef van de Autoriteit Consument & Markt (ACM), waarbij de autoriteit enkele tientallen bedrijven onder de loep nam. “Er is nog werk aan de winkel voor bedrijven”, aldus ACM-bestuursvoorzitter Martijn Snoep.

Data & Privacy