Recall

Het betreft Recall in een nieuwe serie pc’s genaamd Copilot+. Deze feature maakt voortdurend screenshots die lokaal worden bewaard. Gebruikers kunnen deze vervolgens doorzoeken. Microsoft zegt zelf geen toegang tot deze afbeeldingen te hebben en wijst erop dat het om een “optionele ervaring” gaat.

Privacynachtmerrie

“Dit kan een privacynachtmerrie worden”, stelt technoloog Kris Shrishak. “Het feit dat screenshots worden gemaakt tijdens het gebruik van het apparaat kan een chilling effect op mensen hebben.” Ook data-rechtenexpert Daniel Tozer is kritisch: “Microsoft heeft een rechtsgeldige basis nodig om de persoonlijke informatie van gebruikers op te slaan en opnieuw weer te geven.”

Gevoelige informatie

Een ander risico is dat iemand met toegang tot het systeem veel te weten kan komen over de activiteiten van de gebruiker. “Ik zou een computer met Recall niet gebruiken voor zaken die ik niet in het zicht van een buslading vreemden zou doen”, reageert Jen Caltrider van Mozilla. “Dat houdt in het inloggen op financiële accounts, het opzoeken van gevoelige gezondheidsinformatie, het stellen van gênante vragen of het zoeken naar informatie over blijf-van-mijn-lijfhuizen, fertiliteitsklinieken of immigratieadvocaten.”

Klik hier voor het bericht van de CIO.

Voor meer verdieping PONT | Data & Privacy , opent in nieuw tabblad

Gerelateerd nieuws

Groen licht voor project ViA15

Het tracébesluit ‘A12/A15 Ressen-Oudbroeken (ViA15)’ is definitief. De A15 in de regio Arnhem mag worden doorgetrokken en de A12 en A15 mogen worden verbreed. Met deze einduitspraak komt een einde aan een lange juridische procedure. In maart 2024 oordeelde de Afdeling bestuursrechtspraak al dat het tracébesluit bijna in orde was, maar dat de minister van Infrastructuur en Waterstaat nog wel een nadere onderbouwing moest geven voor de inzet van het zogenoemde extern salderen. Die nadere motivering kwam in juli 2024. In de einduitspraak van vandaag (2 oktober 2024) komt de Afdeling bestuursrechtspraak tot de conclusie dat deze nadere onderbouwing toereikend is. Daarmee is het tracébesluit na zeven jaar definitief.

Klimaat

Europese Commissie tikt Nederland op de vingers wegens vertraagde implementatie van CSRD

De Europese Commissie heeft een inbreukprocedure gestart tegen Nederland vanwege het niet tijdig implementeren van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) in nationale wetgeving. Deze richtlijn, die nieuwe regels introduceert voor duurzaamheidsrapportage door bedrijven, had uiterlijk op 6 juli 2024 geïmplementeerd moeten zijn. Uit de verklaring van de Commissie blijkt dat vrijwel alle lidstaten steken hebben laten vallen.

Nederlandse isolatiemarkt zoekt creatieve oplossingen voor vleermuisbescherming

De Rijksoverheid streeft naar het isoleren van 2,5 miljoen slecht geïsoleerde woningen en gebouwen voor 2030. Het doel: minder CO2-uitstoot en een lagere energierekening. Dit wordt echter bemoeilijkt door de bescherming van vleermuizen onder de Habitatrichtlijn. De richtlijn stelt dat ecologisch onderzoek voorafgaand aan isolatie verplicht is. In 2023 oordeelde de Raad van State dat een isolatiebedrijf deze zorgplicht niet nakwam waardoor, nu een jaar later, de isolatieopgave spaak loopt.

Klimaat

Surveillancewet stuit op massale kritiek: Experts, bedrijven en oppositie roepen kabinet op tot verzet

Verschillende experts, bedrijven en politieke partijen, waaronder GroenLinks-PvdA, D66, en SP hebben felle kritiek geuit op de voorgestelde Europese CSAM-verordening, ook wel bekend als de surveillancewet. De wet, een initiatief van de Hongaarse regering, is bedoeld om online kindermisbruik te bestrijden, maar volgens de critici schiet de verordening op alle fronten tekort en brengt het de privacy en veiligheid van alle Europeanen in gevaar.

Governanceweb