De 11 projecten

Na een oproep(link naar andere website) in maart kwamen vierendertig voorstellen binnen, deze zijn geselecteerd:

  • Transparante algoritmen: van black box naar vijf sterren. (The Greenland en Open State Foundation)

  • ‘Society-in-the-loop’: rechtvaardige menselijke interface tussen inwoners en overheid. (Universiteit Utrecht Bestuurs- en Organisatiewetenschap, Data Science, Gemeente Utrecht, The Greenland, Team Uthiek en Project O)

  • Algoritmische profilering in relatie tot informatierelatie overheid en burger (Universiteit Leiden Instituut Publiek Recht)

  • Gedrag en gedragsbeleid voor de omgang met desinformatie (Universiteit Utrecht Bestuurs- en Organisatiewetenschap, Psychologie)

  • Witboek Woo Best Practices (Open State Foundation en journalistiek)

  • Overzicht Convenanten (Universiteit van Amsterdam IRLab)

  • Elk bestuursorgaan haar eigen Woogle (Universiteit van Amsterdam IRLab)

  • Naar een gelijkwaardigere informatierelatie tussen burger en overheid bij geautomatiseerde bestuurlijke besluitvorming (Universiteit Utrecht CHAIN)

  • Maatschappelijke baten van transparantie (Instituut voor Maatschappelijke Innovatie en anderen), co-financiering i.s.m. Nationaal Archief.

  • Naar een publieke, faire standaard voor de uitwisseling van persoonsgegevens (WaagFutureLab)

  • WOO-Cultuur in beeld, creëer wederzijds begrip tussen journalisten en ambtenaren (SETUP enFontys)

In de komende maanden worden de verschillende projecten uitgelicht op de website Over informatie(link naar andere website) gesproken. Tijdens het ECP-jaarfestival(link naar andere website) in november worden de tussentijdse resultaten gepresenteerd.

Over Informatie Gesproken

De maatschappelijke coalitie Over informatie gesproken zet zich in voor een digitale samenleving waarin de kwaliteit van overheidsinformatie (tijdigheid, betrouwbaarheid en toegankelijkheid) centraal staat. Een relatie waarin burgers mede-eigenaar zijn van informatie en bijdragen aan een sterke democratie. Dit wordt gestimuleerd door het onderwerp op de agenda te zetten, evenals door activiteiten te ontwikkelen die bijdragen aan een duurzame informatiehuishouding voor alle betrokkenen in de samenleving.

Voor meer verdieping PONT | Data & Privacy , opent in nieuw tabblad

Gerelateerd nieuws

Migranten die beter Nederlands spreken hebben vaker een vaste baan

Wie de Nederlandse taal spreekt, heeft betere kansen op de arbeidsmarkt. Investeer daarom in taalles van migranten, is de boodschap van wetenschapper Giacomo Boffi.

ACM: aanvullende maatregelen nodig voor betaalbare nettarieven waterstoftransport

Waterstof wordt gezien als belangrijke schakel in de energietransitie, omdat het kan dienen als duurzame energiedrager in sectoren die moeilijk te elektrificeren zijn. Toch komt de markt voor waterstof door verschillende oorzaken maar langzaam op gang. Eén van de oorzaken is de onzekerheid over de tarieven voor het transport van waterstof via een netwerk van leidingen. Doordat volumes waterstof achterblijven en investeringskosten hoger uitvallen, kunnen zonder aanvullende maatregelen de tarieven voor het waterstoftransportnetwerk aanzienlijk stijgen. Voor de komende jaren stelt het ministerie van Klimaat en Groene Groei de tarieven vast die gebruikers van het waterstofnetwerk moeten betalen. Vanaf uiterlijk 2033 stelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) deze tarieven vast op basis van de gemaakte kosten. De ACM heeft in een marktrapportage verkend hoe zij kan bijdragen aan de ontwikkeling van de waterstofmarkt en betaalbare waterstofnettarieven.

AI-geletterdheid in de organisatie: van strategie naar praktijk

Vanaf 2 februari 2025 moeten organisaties zorgen dat hun werknemers AI-geletterd zijn. Dit is een verplichting vanuit de AI Act. In de wet staat niet beschreven welke maatregelen er precies genomen moeten worden. De mate van kennis hangt af van de wijze waarop AI binnen de organisatie wordt toegepast. In dit artikel geeft compliance-specialist DMCC, gespecialiseerd in privacy en klantcontact, handvatten om hiermee een start te maken.

Klimaatverandering versnelt de waterkringloop

De aarde warmt op – en dat verandert de waterkringloop. Er verdampt meer water, de lucht bevat meer waterdamp, en dat leidt uiteindelijk tot intensere neerslag. Volgens klimaatmodellen neemt per graad opwarming de hoeveelheid waterdamp in de atmosfeer met zo’n 7 procent toe, terwijl neerslag en verdamping elk met ongeveer 2 procent stijgen. Dit leidt ertoe dat het minder vaak, maar wel heftiger regent. De veranderingen die we tot nu toe waarnemen zijn hiermee in overeenstemming.