De 11 projecten

Na een oproep(link naar andere website) in maart kwamen vierendertig voorstellen binnen, deze zijn geselecteerd:

  • Transparante algoritmen: van black box naar vijf sterren. (The Greenland en Open State Foundation)

  • ‘Society-in-the-loop’: rechtvaardige menselijke interface tussen inwoners en overheid. (Universiteit Utrecht Bestuurs- en Organisatiewetenschap, Data Science, Gemeente Utrecht, The Greenland, Team Uthiek en Project O)

  • Algoritmische profilering in relatie tot informatierelatie overheid en burger (Universiteit Leiden Instituut Publiek Recht)

  • Gedrag en gedragsbeleid voor de omgang met desinformatie (Universiteit Utrecht Bestuurs- en Organisatiewetenschap, Psychologie)

  • Witboek Woo Best Practices (Open State Foundation en journalistiek)

  • Overzicht Convenanten (Universiteit van Amsterdam IRLab)

  • Elk bestuursorgaan haar eigen Woogle (Universiteit van Amsterdam IRLab)

  • Naar een gelijkwaardigere informatierelatie tussen burger en overheid bij geautomatiseerde bestuurlijke besluitvorming (Universiteit Utrecht CHAIN)

  • Maatschappelijke baten van transparantie (Instituut voor Maatschappelijke Innovatie en anderen), co-financiering i.s.m. Nationaal Archief.

  • Naar een publieke, faire standaard voor de uitwisseling van persoonsgegevens (WaagFutureLab)

  • WOO-Cultuur in beeld, creëer wederzijds begrip tussen journalisten en ambtenaren (SETUP enFontys)

In de komende maanden worden de verschillende projecten uitgelicht op de website Over informatie(link naar andere website) gesproken. Tijdens het ECP-jaarfestival(link naar andere website) in november worden de tussentijdse resultaten gepresenteerd.

Over Informatie Gesproken

De maatschappelijke coalitie Over informatie gesproken zet zich in voor een digitale samenleving waarin de kwaliteit van overheidsinformatie (tijdigheid, betrouwbaarheid en toegankelijkheid) centraal staat. Een relatie waarin burgers mede-eigenaar zijn van informatie en bijdragen aan een sterke democratie. Dit wordt gestimuleerd door het onderwerp op de agenda te zetten, evenals door activiteiten te ontwikkelen die bijdragen aan een duurzame informatiehuishouding voor alle betrokkenen in de samenleving.

Voor meer verdieping PONT | Data & Privacy , opent in nieuw tabblad

Gerelateerd nieuws

Financiële stabiliteit in balans, risico's blijven

De financiële stabiliteit in Nederland is de afgelopen maanden gesteund door een aantrekkende economie en optimisme op financiële markten, na een korte periode van onrust in de zomer. Daarbij dragen de gestaag dalende inflatie in de eurozone en de ‘zachte landing’ van de economie bij aan de stabiliteit. Wel neemt de geopolitieke onzekerheid toe, net als het risico van cyberaanvallen. Beide ontwikkelingen vormen een risico voor de financiële stabiliteit. Dat blijkt uit het vandaag verschenen Overzicht Financiële Stabiliteit van De Nederlandsche Bank.

NIS2, wat moet ik ermee?

De Europese richtlijn NIS2, die in oktober in werking treedt, stelt ook eisen aan bestuurders, ziet Yuri Bobbert. Hij legt uit wat belangrijke consequenties van deze Wet beveiliging netwerk- en Informatiesystemen voor hen zijn. Maak je borst maar nat voor een hele rij plichten. Die kunnen vervolgens wél veel opleveren.

STOER, het nieuwe Eenvoudig Beter

Het ruimtelijk domein is weer een nieuwe afkorting rijker. De beleidsambtenaren van het ministerie zijn erin geslaagd om een pakkende en aansprekende afkorting te bedenken die de ambitie en kernpunten duidelijk maakt. Het nieuwe beleidsprogramma STOER staat voor 'Schrappen Tegenstrijdige en Overbodige Regelgeving', met als doel het sneller realiseren van woningen en het verlagen van de kosten.

Omgeving

Gelijke carrières: meer dan alleen loon

Bij een van mijn vorige werkgevers was het expliciet verboden om je collega’s te vertellen hoe veel je verdient. Ergens vond ik dat wel prettig, want stel je voor dat je erachter komt je de slechtst betaalde medewerker bent. Dat zal toch niet bijdragen aan je werkplezier. Als alle salarissen geheim zijn, kan iedereen de illusie koesteren dat ze minstens net zo veel verdienen als collega’s met dezelfde functie en ervaring. Iedereen tevreden.

Zorg & Sociaal