De 11 projecten

Na een oproep(link naar andere website) in maart kwamen vierendertig voorstellen binnen, deze zijn geselecteerd:

  • Transparante algoritmen: van black box naar vijf sterren. (The Greenland en Open State Foundation)

  • ‘Society-in-the-loop’: rechtvaardige menselijke interface tussen inwoners en overheid. (Universiteit Utrecht Bestuurs- en Organisatiewetenschap, Data Science, Gemeente Utrecht, The Greenland, Team Uthiek en Project O)

  • Algoritmische profilering in relatie tot informatierelatie overheid en burger (Universiteit Leiden Instituut Publiek Recht)

  • Gedrag en gedragsbeleid voor de omgang met desinformatie (Universiteit Utrecht Bestuurs- en Organisatiewetenschap, Psychologie)

  • Witboek Woo Best Practices (Open State Foundation en journalistiek)

  • Overzicht Convenanten (Universiteit van Amsterdam IRLab)

  • Elk bestuursorgaan haar eigen Woogle (Universiteit van Amsterdam IRLab)

  • Naar een gelijkwaardigere informatierelatie tussen burger en overheid bij geautomatiseerde bestuurlijke besluitvorming (Universiteit Utrecht CHAIN)

  • Maatschappelijke baten van transparantie (Instituut voor Maatschappelijke Innovatie en anderen), co-financiering i.s.m. Nationaal Archief.

  • Naar een publieke, faire standaard voor de uitwisseling van persoonsgegevens (WaagFutureLab)

  • WOO-Cultuur in beeld, creëer wederzijds begrip tussen journalisten en ambtenaren (SETUP enFontys)

In de komende maanden worden de verschillende projecten uitgelicht op de website Over informatie(link naar andere website) gesproken. Tijdens het ECP-jaarfestival(link naar andere website) in november worden de tussentijdse resultaten gepresenteerd.

Over Informatie Gesproken

De maatschappelijke coalitie Over informatie gesproken zet zich in voor een digitale samenleving waarin de kwaliteit van overheidsinformatie (tijdigheid, betrouwbaarheid en toegankelijkheid) centraal staat. Een relatie waarin burgers mede-eigenaar zijn van informatie en bijdragen aan een sterke democratie. Dit wordt gestimuleerd door het onderwerp op de agenda te zetten, evenals door activiteiten te ontwikkelen die bijdragen aan een duurzame informatiehuishouding voor alle betrokkenen in de samenleving.

Voor meer verdieping PONT | Data & Privacy , opent in nieuw tabblad

Gerelateerd nieuws

Visitaties maken duidelijk: aandacht voor leefbaarheid wijken blijft hard nodig

De eerste uitgave van het Trendbeeld van de Stichting Visitaties Woningcorporaties Nederland (SVWN) legt de vinger op de zere plek: in sommige sociale huurwijken komt de leefbaarheid in het gedrang. Dit blijkt uit de ruim 50 visitaties die in 2024 bij corporaties zijn gehouden. Duidelijk is dat versnelling van nieuwbouw, woningverbetering en verduurzaming voorop staan. Logisch, gelet op de grote woningnood, maar de lokale betrokkenen die voor visitaties werden geïnterviewd geven ook een duidelijke boodschap af: vergeet de leefbaarheid van wijken niet. Wouter Beekers van de SVWN adviseert: ‘Bekommer je om de wijken en hun bewoners. En werk beter samen op het gebied van wonen en welzijn.’

Omgeving

Aanpak drinkwatertekort na 2030 vraagt om besparing en gebruik van nieuwe bronnen

Bestaande bronnen voor drinkwater zijn na 2030 mogelijk niet voldoende om aan de stijgende vraag te voldoen. Daarom is het belangrijk in te zetten op besparing en op nieuwe bronnen voor drinkwater. Om onnodige zuivering te voorkomen is het belangrijk om alle waterbronnen voor drinkwater zo schoon mogelijk te houden. Dit blijkt uit RIVM-onderzoek naar de ontwikkelingen die invloed hebben op de drinkwatervoorziening van de toekomst.

Omgeving

Aanbevelingen voor verbetering kwaliteit jeugdhulp in gezinshuizen

Gezinshuizen bieden hulp aan kwetsbare kinderen en jongeren. Zij worden opgenomen in het gezin van gezinshuisouders, groeien op in gezinsverband en krijgen jeugdhulp. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) geeft een aantal adviezen om de kwaliteit van de zorg in gezinshuizen te verbeteren en vast te houden.

Zorg & Sociaal

Voor de transitie naar duurzame grondstoffen is 1,4 keer meer ruimte nodig

In opdracht van de Provincie Zuid-Holland en de Gemeente Rotterdam hebben ISPT, Deltalinqs en QuoMare de veranderingen in de raffinagesector als gevolg van de energietransitie in kaart gebracht. Het belangrijkste doel van deze studie was om te onderzoeken hoe de overstap van fossiele grondstoffen naar hernieuwbare alternatieven in het Havenindustrieel Complex van Rotterdam (HIC) kan plaatsvinden, in de wetenschap dat er weinig ruimte beschikbaar is. De belangrijkste aanbeveling? Verschuif de focus van kortetermijndoelen (2030) naar langetermijndoelen (2050 en verder).

Omgeving