De AP is, anders dan andere toezichthouders, verantwoordelijk voor het toezien op de naleving van verschillende mensenrechten. Sinds de oprichting van de AP zijn krijgt zij steeds meer verantwoordelijkheden. Hieronder valt onder meer het toezicht op algoritmen die door de overheid worden gebruikt (1). Concreet moet de AP dus toezien op mogelijke discriminatie door algoritmen, naast het toezien op het recht van privacy. “De kern van de rechtstaat zijn de grondrechten, en die grondrechten worden met de dag belangrijker”, concludeert Aleid Wolfsen, voorzitter van de AP.

AI toepassing

Kunstmatige intelligentie kan op verschillende terreinen een waardevolle rol spelen bij het proces van rechterlijke oordeelsvorming. Dat was de boodschap van raadsheer Manuella van der Put. Eerder schreef zij een proefschrift (2) over het onderwerp en ontwikkelde zij, in samenwerking met Nitin Narayan (Jheronimus Academy of Data Science), een tool die praktijkonderzoek mogelijk maakte. De tool had tot doel de rechtsprekende kwaliteiten van AI in Mulderzaken te onderzoeken.

De tool heeft vijf functionaliteiten: [1] De tool toetst de ontvankelijkheid van het beroep door de beroepstermijnen en zekerheidstelling van boetes in één metriek weer te geven en te toetsen. [2] De tool vat de kern van de zaak samen door de tenlastelegging en het verweer te verwerken. [3] De tool vindt vergelijkbare zaken. [4] Het systeem geeft uitkomsten in vergelijkbare zaken weer in een grafiek. [5] Het systeem calculeert wat de mogelijke uitkomst van de voorliggende zaak zou kunnen zijn.

Uit het onderzoek bleek dat het systeem nagenoeg altijd goed kon inschatten of de termijn van het beroep verstreken was of dat de boete nog niet zou zijn betaald. Hoewel dit niet per se getuigt van de intelligentie van het systeem valt niet te ontkennen dat een dergelijke tool niet alleen innovatief, maar zelfs broodnodig is gezien de meer dan 8 miljoen Mulder boetes die jaarlijks worden uitgedeeld. Het ontbreken van een systeem dat de ontvankelijkheid van beroep automatisch toetst lijkt een groot gemis in de huidige rechterlijke afhandeling van dit soort zaken.

Hoewel de AI-tool op het moment nog in de kinderschoenen staat, is het moeilijk om een toekomst in te beelden zonder een plek voor AI-toepassingen in de rechtspraak. Van der Put presenteerde de tool onlangs op een Congres in Wenen. “Toen ik de tool presenteerde ontving ik enorm veel enthousiaste reacties. Op dat moment realiseerde ik me dat niemand hier nog mee bezig is en dat we echt niet achterlopen.”

(1) https://www.autoriteitpersoonsgegevens.nl/themas/algoritmes-ai/coordinatie-toezicht-algoritmes-ai/directie-coordinatie-algoritmes-dca

(2) https://pure.uvt.nl/ws/portalfiles/portal/62270608/van_der_Put_Kunstmatige_25_05_2022_emb_tot_25_05_2023.pdf

Over de auteurs

  • Christian Cordoba Lenis

    Christian Cordoba Lenis is nieuwsredacteur voor PONT | Data & Privacy. Cordoba Lenis is geïntrigeerd door het raakvlak tussen technologie en recht. Cordoba Lenis heeft zowel een juridische als een technische achtergrond en waagt zich nu aan het journalistieke vak.

    PONT | Data & Privacy

Gerelateerd nieuws

AP signaleert nog altijd privacyrisico’s bij de overheid

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft de trends en ontwikkelingen op privacygebied in kaart gebracht die spelen bij de overheid. De AP ziet dat de overheid wel stappen heeft gezet, maar nog altijd worstelt om te voldoen aan privacywetgeving.

Data & Privacy

Oproep aan staatssecretaris Szabó: samen digitaliseren

In vervolg op de lancering van de Digitale Agenda Gemeenten 2028 benoemt de VNG 8 prioriteiten voor de overheidsbrede samenwerking op digitalisering.

Data & Privacy

Nederlandse beslissing zet rem op Chat Control-wetgeving

Het controversiële Chat Control-wetsvoorstel van de EU heeft zoveel wendingen doorstaan dat het ons duizelig maakt. Onder hernieuwde druk van de Hongaarse Viktor Orbán hadden sommige wetgevers gehoopt dat ze dit najaar eindelijk voldoende steun zouden krijgen voor het omstreden wetsvoorstel. Maar na een cruciale last-minute beslissing van Nederland zijn we voorlopig veilig voor “Chat Control” – althans voor nu. Het artikel gaat verder in het Engels.

Data & Privacy

Surveillancewet stuit op massale kritiek: Experts, bedrijven en oppositie roepen kabinet op tot verzet

Verschillende experts, bedrijven en politieke partijen, waaronder GroenLinks-PvdA, D66, en SP hebben felle kritiek geuit op de voorgestelde Europese CSAM-verordening, ook wel bekend als de surveillancewet. De wet, een initiatief van de Hongaarse regering, is bedoeld om online kindermisbruik te bestrijden, maar volgens de critici schiet de verordening op alle fronten tekort en brengt het de privacy en veiligheid van alle Europeanen in gevaar.

Governanceweb