Van Huffelen wees ook op het belang van fysieke hulp en ondersteuning door de Informatiepunten Digitale Overheid (IDO). Nu kunnen mensen op verschillende 680 punten terecht voor hulp en informatie over de (digitale) overheid. Vorig jaar zijn hier 100.000 vragen gesteld.

De European Accessibility Act

Het congres stond dit jaar in het teken van de naderende inwerkingtreding van de European Accessibility Act in 2025 voor private organisaties. Deze wetgeving, die het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) voorbereidt, zal ervoor zorgen dat bedrijven en organisaties hun digitale diensten beter toegankelijk maken. Om deze Act in te voeren, zijn 7 Nederlandse wetten aangepast en zijn 6 toezichthouders aangewezen om de naleving te waarborgen.

Best practices

Een belangrijk onderdeel van het congres was de uitwisseling van best practices op het gebied van digitale toegankelijkheid. Er was uitgebreide aandacht voor praktische tips en technieken, zoals het correct opmaken van pdf-documenten, het gebruik van voldoende kleurcontrast op websites, en tips voor organisaties om digitale toegankelijkheid te integreren in hun bedrijfsvoering.

Dit was de vijfde editie van het Nationaal Congres Digitale Toegankelijkheid 2024 en werd georganiseerd door de Internet Academy (2).

(1) https://www.digitaleoverheid.nl/kabinetsbeleid-digitalisering/werkagenda/

(2) https://www.internetacademy.nl/

Voor meer verdieping PONT | Data & Privacy , opent in nieuw tabblad

Gerelateerd nieuws

Politie handelt in strijd met de wet door gegevens niet te vernietigen

Volgens rapportage van Follow the Money bewaart de politie al jarenlang persoonlijke gegevens van burgers, zoals namen, adressen, en zelfs informatie over huisdieren, zonder deze ooit te verwijderen. Hoewel de wet voorschrijft dat deze data na verloop van tijd vernietigd moeten worden, weigert de politie dit te doen. Met het oog op mogelijke cold cases handelt de politie bewust in strijd met de regels, zo blijkt uit interne documenten die zijn opgevraagd door Follow the Money.

Data & Privacy

'Voor een eerlijke klimaattransitie is het recht cruciaal'

De accentverschuiving van klimaatmitigatie naar -adaptatie, het vooruitschuiven van klimaatmaatregelen, en het rechtssysteem zien als een vervelend obstakel. Het zijn ingrediënten van het nieuwe regeerprogramma waarover Margaretha Wewerinke-Singh zich zorgen maakt. Tijdens Springtij ging de universitair hoofddocent Duurzaamheidsrecht aan de UvA met PONT in gesprek over de rol van het recht in klimaatverandering, en over de verantwoordelijkheid van landen als Nederland in het aanjagen van eerlijke transities. “Op feiten gebaseerde rechtspraak werkt uiteindelijk verschonend voor het politieke proces.”

Klimaat

Hoe gaan bouwwerkzaamheden en flora en fauna samen?

Verduurzamingstrajecten, herstructureringsprojecten en zelfs groot onderhoud: steeds vaker lopen dit soort werkzaamheden vertraging op door onderzoek vanwege de Flora- en Faunawet. Hoe kun je toch bouwen, verduurzamen en onderhoud plegen zonder schade toe te brengen aan de natuur? Woningcorporatie Woonopmaat zocht samen met de gemeente Heemskerk naar een oplossing.

Omgeving

Overheid en bedrijfsleven versterken samenwerking tegen criminele inmenging

De Nederlandse overheid en het bedrijfsleven versterken hun samenwerking in de strijd tegen criminaliteit, met name gericht op het tegengaan van ondermijning. Dit blijkt uit een recent overleg van het Nationaal Platform Criminaliteitsbeheersing, waar minister van Justitie en Veiligheid David van Weel en Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland, afspraken maakten over het intensiveren van de samenwerking.