De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur, de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving en de Nederlandse Sportraad maken zich grote zorgen. Zij geven in een gezamenlijke brief aan hoe het kabinet concreet kan bijdragen aan de eigen ambitie uit het hoofdlijnenakkoord om preventie meer centraal te stellen, inclusief sport en bewegen. Doel van het kabinet is om hiermee de gezondheid te verbeteren, gezondheidsverschillen te verkleinen en de zorgvraag te beheersen.
De adviesraden doen twee aanbevelingen aan het nieuwe kabinet om het tij te keren, gericht op voorwaarden om gezonder te kunnen leven door te ontmoeten, te sporten en te bewegen:
Allereerst roepen de raden op om werk te maken van een groene en beweegvriendelijke leefomgeving, die uitnodigend is voor mensen om naar buiten te gaan om te bewegen en anderen te ontmoeten. Dit kan worden bereikt door de aanwezigheid van voldoende groen te vergroten, gecombineerd met prettige en veilige wandel- en fietspaden en andere (sport)voorzieningen.
Ten tweede zijn toegankelijke voorzieningen nodig zodat iedereen de mogelijkheid heeft om te sporten en te bewegen. Dit vraagt extra aandacht voor behoud van faciliteiten in de regio, het versterken van netwerken (tussen bijvoorbeeld scholen en verenigingen), en sociaal beleid gericht op mensen in kwetsbare posities. Deze laatste groep heeft namelijk vaak geen geld om te bewegen of geen mensen om dit mee te doen, en raakt bovendien nogal eens verstrikt in financiële regelingen.
Gerelateerd nieuws
Aanscherping Leegstandwet na positief experiment in Utrecht en Amsterdam
Omgeving
Water wordt schoner, maar er zijn nog grote uitdagingen
Omgeving
Nederland steunt Oekraïne ook in de digitale oorlog
Data & Privacy
Eerste bindende maatwerkafspraken met zout- en chemiebedrijf Nobian voor versnelde CO2-reductie
Klimaat