Gasunie CEO Willemien Terpstra: “Gasunie heeft in de eerste helft van 2024 gestaag voortgebouwd aan haar energietransitieprojecten. Er waren mijlpalen te vieren bij Porthos en het inpassingsplan voor het doortrekken van WarmtelinQ naar Leiden is vastgesteld. Belangrijke stappen op weg naar een klimaatneutrale samenleving in 2050. Tegelijkertijd is de afgelopen maanden duidelijk geworden hoe belangrijk de rol van aardgas en aardgasinfrastructuur in het huidige energiesysteem is. Noorwegen heeft de rol van Rusland als voornaamste herkomstland voor aardgas overgenomen. Markten reageren nerveus op (geringe) verstoringen in de aanvoer van Noors gas. In Duitsland hebben we dit jaar ons transportsysteem uitgebreid zodat het land nu voor het eerst zelf LNG kan importeren en soepel kan doorgeleiden naar de binnenlandse afnemers. In eigen land verwelkomden we in juni in de Eemshaven de 100e tanker die LNG kwam brengen.”

Gasunie CFO Janneke Hermes: “Gasunie wil dat de energietransitie zo soepel mogelijk verloopt. Daarbij is het belangrijk om het brede energiesysteem in ogenschouw te nemen, zeker nu elektrificatie op veel plaatsen moeizaam gaat. Zo is bijvoorbeeld het inzetten in hybride warmtepompen van de 2 miljard kuub groen gas die Nederland in 2030 wil produceren, genoeg om de helft van alle huishoudens te verduurzamen. En de inzet van CO2-neutrale waterstof kan het energiesysteem balanceren en zo de energietransitie versnellen. Aardgas blijft de komende decennia nodig als aanvulling op en achtervang voor groene energie. Totdat de volumes aan waterstof en groen gas zijn gegroeid, zal er aardgas nodig zijn voor industriële processen die moeilijk te elektrificeren zijn en voor elektriciteitsopwekking. Tegelijkertijd willen we de gebruikers van onze infrastructuur zo snel mogelijk goede alternatieven aanbieden. Daarom hebben we tot aan 2030 bijna € 8 miljard aan investeringen in transport en opslag van waterstof, CO2, warmte en groen gas gepland.”

Transportvolumes gedaald

Gasunie Transport Services (Nederland) transporteerde in de eerste helft van 2024 322 TWh aardgas. Dit is 14% minder dan de 377 TWh in de eerste helft van 2023 en het laagste volume ooit vervoerd door GTS in een eerste helft van het jaar. Gasunie Deutschland vervoerde in de eerste zes maanden van 2024 127 TWh aardgas; 8% minder dan de 139 TWh uit de eerste jaarhelft van 2023.

Invloed EemsEnergyTerminal

De verkoop van 50% van EemsEnergyTerminal aan Vopak per 1 oktober 2023 heeft ook impact op de presentatie van het halfjaarresultaat van Gasunie. Door de verkoop is EemsEnergyTerminal in plaats van een groepsmaatschappij een joint venture geworden, en tellen we de omzet en de kosten niet meer mee in onze geconsolideerde omzet en kosten. Alleen de nettowinst wordt dan nog meegeteld als een ‘resultaat uit deelneming’.

Voor meer verdieping PONT | Klimaat , opent in nieuw tabblad

Gerelateerd nieuws

Politie handelt in strijd met de wet door gegevens niet te vernietigen

Volgens rapportage van Follow the Money bewaart de politie al jarenlang persoonlijke gegevens van burgers, zoals namen, adressen, en zelfs informatie over huisdieren, zonder deze ooit te verwijderen. Hoewel de wet voorschrijft dat deze data na verloop van tijd vernietigd moeten worden, weigert de politie dit te doen. Met het oog op mogelijke cold cases handelt de politie bewust in strijd met de regels, zo blijkt uit interne documenten die zijn opgevraagd door Follow the Money.

Data & Privacy

'Voor een eerlijke klimaattransitie is het recht cruciaal'

De accentverschuiving van klimaatmitigatie naar -adaptatie, het vooruitschuiven van klimaatmaatregelen, en het rechtssysteem zien als een vervelend obstakel. Het zijn ingrediënten van het nieuwe regeerprogramma waarover Margaretha Wewerinke-Singh zich zorgen maakt. Tijdens Springtij ging de universitair hoofddocent Duurzaamheidsrecht aan de UvA met PONT in gesprek over de rol van het recht in klimaatverandering, en over de verantwoordelijkheid van landen als Nederland in het aanjagen van eerlijke transities. “Op feiten gebaseerde rechtspraak werkt uiteindelijk verschonend voor het politieke proces.”

Klimaat

Hoe gaan bouwwerkzaamheden en flora en fauna samen?

Verduurzamingstrajecten, herstructureringsprojecten en zelfs groot onderhoud: steeds vaker lopen dit soort werkzaamheden vertraging op door onderzoek vanwege de Flora- en Faunawet. Hoe kun je toch bouwen, verduurzamen en onderhoud plegen zonder schade toe te brengen aan de natuur? Woningcorporatie Woonopmaat zocht samen met de gemeente Heemskerk naar een oplossing.

Omgeving

Overheid en bedrijfsleven versterken samenwerking tegen criminele inmenging

De Nederlandse overheid en het bedrijfsleven versterken hun samenwerking in de strijd tegen criminaliteit, met name gericht op het tegengaan van ondermijning. Dit blijkt uit een recent overleg van het Nationaal Platform Criminaliteitsbeheersing, waar minister van Justitie en Veiligheid David van Weel en Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland, afspraken maakten over het intensiveren van de samenwerking.