Met de komst van de Omgevingswet zijn onder andere het tracébesluit en de rijks- en provinciale coördinatieregeling vervangen door het projectbesluit. Het projectbesluit is met name bedoeld voor de realisatie van complexe projecten met een publiek belang, zoals energieprojecten. Op grond van de Elektriciteitswet 1998, Gaswet en Mijnbouwwet is het verplicht voor energieprojecten van een bepaalde omvang een projectbesluit vast te stellen.

Op 4 juni 2024 heeft de Tweede Kamer een voorstel voor een nieuwe Energiewet aangenomen (Kamerstukken II 2023/24, 36378). Dit wetsvoorstel vervangt de huidige Elektriciteitswet 1998 en de Gaswet. De Mijnbouwwet blijft bestaan. Veel regels uit de Elektriciteitswet 1998 en de Gaswet , waaronder die over verplichte projectbesluiten, blijven onder de Energiewet hetzelfde. Wat onder de Energiewet wel nieuw is, is dat als een werk van nationaal belang waarvoor een projectbesluit verplicht is, ook de aanleg van een productie-installatie voor waterstofgas met behulp van elektrolyse wordt aangemerkt. De minimale capaciteit waardoor deze verplichting gaat gelden zal bij ministeriële regeling worden bepaald. Overigens had de Minister al aangekondigd, voorafgaand aan de Energiewet, voor verschillende projecten van het waterstoftransportnet projectbesluiten te zullen vaststellen. Om welke projecten dit precies gaat is te lezen in de brief met kenmerk DGKE-WO / 22031946.

Met deze visual maken wij inzichtelijk voor welke projecten onder de Energiewet een projectbesluit moet worden opgesteld, welk bestuursorgaan daarvoor het bevoegde gezag is en welke procedurele stappen moeten worden doorlopen.

Klik hier om naar de visual te gaan.

Voor meer verdieping PONT | Klimaat , opent in nieuw tabblad

Over de auteurs

Gerelateerd nieuws

Investeerders waarschuwen Brussel: 'Versoepeling duurzaamheidsregels brengt Green Deal in gevaar'

Meer dan 200 financiële dienstverleners en organisaties, waaronder investeerders met samen €6,6 biljoen aan beheerd vermogen, hebben een gezamenlijk statement uitgebracht. Ze waarschuwen de Europese Commissie dat versoepeling van belangrijke duurzaamheidsrapportages binnen het aankomende "Omnibus-pakket" kan zorgen voor onzekerheid en risico’s met betrekking tot kapitaalinvesteringen in milieudoelstellingen van de EU.

Het stikstofprobleem is eindelijk groot genoeg voor de politiek om over de eigen schaduw heen te stappen

Nederland is systemisch wanhopig door de stikstofaanpak sinds 2019, schrijven Anne-Marie Klijn en Rick Vlaskamp. Al jaren moddert Nederland met het stikstofvraagstuk en vele oplossingen hebben niet gewerkt. De auteurs stellen een heldere en eenvoudige lijn voor.

Omgeving

Het overwinnen van regelgeving, tarieven en praktische obstakels voor effectieve samenwerking in het jeugdhulpstelsel

De jeugdzorg is in transitie. Gemeenten, zorgaanbieders en andere betrokkenen staan voor de opgave om de zorg voor jongeren met complexe, meervoudige problematiek te verbeteren. Dit vraagt niet alleen om inhoudelijke afstemming, maar ook om het aanpakken van randvoorwaarden zoals wet- en regelgeving, tarieven en praktische obstakels die de samenwerking voor passende zorg in de weg staan. Gemeenten kunnen hierbij een belangrijke rol spelen met een actieve inzet om bestaande netwerken en samenwerkingsverbanden verder uit te bouwen en te versterken. De uitdaging is niet altijd om iets nieuws te bedenken, maar vooral om te kijken naar wat er al is en hoe we dat beter kunnen afstemmen om jongeren effectiever te ondersteunen.

Zorg & Sociaal

Nieuwe standaard maakt veilige gegevensuitwisseling mogelijk

De Programmeringsraad GDI heeft in december 2024 de Federatieve Service Connectiviteit (FSC) als standaard vastgesteld. Deze standaard zorgt ervoor dat gegevensuitwisseling bij (overheids)organisaties schaalbaar wordt en tegelijkertijd veilig en beheersbaar blijft.

Data & Privacy