De gemeente Deventer wil een ‘voorkeursrecht’ vestigen op het gebied Baarlerhoek-Zuid, voor de uitbreiding van het stroomnet met een hoog- en middenspanningsstation. Volgens de gemeente is dit cruciaal voor de bouw van 11.000 woningen. Het voorkeursrecht zorgt ervoor dat eigenaren die gronden of vastgoed in het gebied willen verkopen dit eerst te koop aanbieden aan de gemeente.

Realisatie versnellen

Het beschikbaar maken van grond voor de energie-infrastructuur is de taak van netbeheerders, maar die hebben niet dezelfde publiekrechtelijke instrumenten als gemeenten en provincies. Zelden kloppen de netbeheerders hiervoor aan bij deze overheden. Gemeenten en provincies hebben aan de andere kant niet altijd zicht op de rol die ze kunnen spelen.

Daarom ontwikkelde adviesbureau TwynstraGudde in opdracht van het ministerie van EZK een handreiking voor gemeenten en provincies over het inzetten van ruimtelijke instrumenten om de aanleg van elektriciteitsstations te versnellen. Ook het voorkeursrecht dat Deventer heeft ingezet staat hierin.

“Overheden hebben instrumenten in handen waarmee ze het publiekrechtelijke proces kunnen versnellen. Tussen netbeheerders en overheden kan meer worden samengewerkt”, zegt projectleider en adviseur Arjan Raatgever van TwynstraGudde.

Volgens Raatgever kan een gemeente via het publiekrechtelijke- of het privaatrechtelijke spoor bijvoorbeeld helpen een elektriciteitsstation te realiseren. “Privaatrechtelijk heb je als gemeente het bezit nodig van de grond, dan wordt dit verkocht of verhuurd aan de netbeheerder. Publiekrechtelijk gaat het over het verlenen van vergunningen en het omgevingsplan.”

Weinig proactiviteit vanuit gemeenten

Harald Wiersema, advocaat in het omgevings- en energierecht ziet ook dat er vanuit overheden in projecten nog weinig proactief contact wordt gezocht met netbeheerders. “De houding is vaak dat de verantwoordelijkheid voor het te ontwikkelen project en voor de energie-infra bij de initiatiefnemer ligt.”

Maar volgens Wiersema werkt het ook niet altijd voor initiatiefnemers om de gemeente voor deze projecten op pad te sturen naar de netbeheerder. “Als gemeente loop je al snel tegen dezelfde argumenten aan waar een initiatiefnemer ook tegenaan loopt, zoals congestie, vaste werkwijzen en de prioriteit van projecten in het gebied van de netbeheerder.” Volgens Wiersema leidt “een persoonlijke aanpak en projectgerichte samenwerking tussen de diverse partijen vaak wel tot enige versnelling, alleen de inzet van juridische middelen is daarvoor niet voldoende.”

Bewustwording onder RO-ambtenaren

Het verkennen van ingrepen die overheden kunnen doen past volgens Raatgever in een trend van bewustwording onder RO-ambtenaren. “Een gemeente kan normaal veel eisen stellen, het ergste is dat bouw wat langer duurt. Maar de infrastructuur van de energietransitie is van een andere orde, omdat het acute problemen kan veroorzaken. Als een nieuw regionaal bedrijfsterrein door netcongestie niet ontwikkeld kan worden en bestaande bedrijven daar niet heen kunnen verhuizen dan ontstaan er op dat oude terrein ook problemen. Als daar bijvoorbeeld woningbouw gepland was en niet door kan gaan, dan raakt de hele realisatieketen verstopt. Dat ene onderstation waar alles van afhangt moet dan met spoed worden uitgebreid. RO-ambtenaren gaan langzaam deze problemen inzien.”

Raatgever benadrukt wel dat de congestieproblematiek complex is. Er ligt volgens hem niet een enkelvoudig probleem aan ten grondslag. “Het is projectspecifiek waar de vertraging vandaan komt. Het feit dat netbeheerders moeten onderhandelen met grondeigenaren is één van de factoren, maar het kan ook liggen aan het aanleggen van de kabel, de vergunningverlening of het tekort aan vakmensen.”

Over de auteurs

  • Jaël Poelen

    Jaël Poelen is Nieuwsredacteur duurzaamheid en klimaat bij PONT.

    PONT | Klimaat

Gerelateerd nieuws

'Voor een eerlijke klimaattransitie is het recht cruciaal'

De accentverschuiving van klimaatmitigatie naar -adaptatie, het vooruitschuiven van klimaatmaatregelen, en het rechtssysteem zien als een vervelend obstakel. Het zijn ingrediënten van het nieuwe regeerprogramma waarover Margaretha Wewerinke-Singh zich zorgen maakt. Tijdens Springtij ging de universitair hoofddocent Duurzaamheidsrecht aan de UvA met PONT in gesprek over de rol van het recht in klimaatverandering, en over de verantwoordelijkheid van landen als Nederland in het aanjagen van eerlijke transities. “Op feiten gebaseerde rechtspraak werkt uiteindelijk verschonend voor het politieke proces.”

Klimaat

CO2-uitstoot van huishoudens zwaarder belast dan die van bedrijven

In 2023 bedraagt de gemiddelde belasting op CO2-uitstoot in Nederland 88 euro per uitgestoten ton CO2. Er zijn grote verschillen in CO2-belasting tussen gebruikers van fossiele brandstoffen. In 2023 betalen huishoudens een 2,5 keer hogere belasting per uitgestoten ton CO2 dan bedrijven. Een aantal energie-intensieve bedrijven wordt nauwelijks belast voor hun CO2-uitstoot. Dit meldt het CBS in het onderzoek ‘Effective Carbon Rates by Manufacturing Industries and Household Consumers in the Netherlands’.

Klimaat

Vóór 1 januari 2025 moet minister beslissen over gaswinning in het Waddengebied

De minister van Klimaat en Groene Groei moet vóór 1 januari 2025 beslissen op de aanvragen van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) om gas te mogen winnen uit het gasveld bij het dorp Ternaard in het noorden van Friesland. Dat heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State bepaald in een uitspraak van vandaag (10 oktober 2024). De NAM heeft in 2019 en 2020 in totaal tien aanvragen gedaan om dit project uit te voeren, maar tot nu toe is nog geen beslissing genomen op deze aanvragen.

Klimaat

Kabinet zet belangrijke stappen in verduurzaming industrie

Om de economie toekomstbestendig te maken en klimaatverandering tegen te gaan, wil dit kabinet nieuwe en groene bedrijven opbouwen en bestaande bedrijven vergroenen. Daarom tekenen minister Hermans en staatssecretaris Jansen vandaag samen met provincies en twee bedrijven intentieverklaringen om sneller de uitstoot van CO2 te verminderen. Ook kondigt minister Hermans een nieuwe regeling aan om de uitstoot van stikstof door piekbelasters in de industrie aan te pakken en werkt zij parallel aan een aanpak voor nieuwe bedrijven met groene toepassingen, technologieën en producten. Dit zijn belangrijke stappen naar een schonere toekomst voor de Nederlandse industrie.

Klimaat