In ieder van de zeven deelgebieden heeft het afgelopen jaar een groep van zo'n 30 betrokkenen meegedacht en meegewerkt aan de vraag hoe om te gaan met de opgaven voor natuur, water en klimaat. En er is aandacht geweest voor andere doelen, zoals leefbaarheid, vrijetijdseconomie en brede welvaart. De gesprekken die in de gebieden worden gevoerd zijn zeer waardevol gebleken en hebben tot goede opbrengsten geleid. Het college van Gedeputeerde Staten heeft dan ook besloten dat we deze intensieve gebiedsprocessen zoals gepland gaan afmaken. Deze wens ook uitgesproken betrokkenen uit de deelgebieden. Veel agrariërs lopen nu bijvoorbeeld al aan tegen verzilting en verdroging. Zij willen graag aan de slag met de bodem en het water.

Gronings plan

Tegelijkertijd wordt er aan het gebiedsplan gewerkt voor de hele provincie Groningen, op basis van de zeven deelgebiedsplannen. Daarvoor is er ook input vanuit de sociaaleconomische impact analyse en een bedrijfseconomische studie. En er wordt gewerkt aan een verdieping voor de landbouw. Intussen kijken we hoe om te gaan met de ontwikkelingen in Den Haag en hoe de organisatie er na 2024 er uit gaat zien.

Inloopbijeenkomsten

Onderdeel van het proces naar een gebiedsplan voor Groningen zijn de inloopbijeenkomsten. Deze zijn nu gepland van 3 tot en met 16 september, in ieder deelgebied één. Iedereen die geïnteresseerd is, inwoners, ondernemers, organisaties en overheden, is er welkom om zich te informeren over wat er het afgelopen jaar is opgehaald in zijn of haar deelgebied. Kijk voor meer informatie op www.provinciegroningen.nl/deelgebieden.

Vervolg

In de derde week van september gaat het gebiedsplan in concept naar de landbouw/natuur- en de overhedentafel: een vertegenwoordiging van deze sectoren kijkt naar de totaalopgave voor Groningen en adviseert de provincie hierover. De planning is vervolgens dat het gebiedsplan half december ter vaststelling voorgelegd wordt aan Provinciale Staten. Daarna volgt de ter inzagelegging en start de plan-MER-procedure. Het is afwachten hoe de uitwerking van het hoofdlijnenakkoord er uit gaat zien. Meer informatie volgt zodra het Rijk meer duidelijkheid geeft.

Voor meer verdieping PONT | Omgeving , opent in nieuw tabblad

Gerelateerd nieuws

Politie handelt in strijd met de wet door gegevens niet te vernietigen

Volgens rapportage van Follow the Money bewaart de politie al jarenlang persoonlijke gegevens van burgers, zoals namen, adressen, en zelfs informatie over huisdieren, zonder deze ooit te verwijderen. Hoewel de wet voorschrijft dat deze data na verloop van tijd vernietigd moeten worden, weigert de politie dit te doen. Met het oog op mogelijke cold cases handelt de politie bewust in strijd met de regels, zo blijkt uit interne documenten die zijn opgevraagd door Follow the Money.

Data & Privacy

'Voor een eerlijke klimaattransitie is het recht cruciaal'

De accentverschuiving van klimaatmitigatie naar -adaptatie, het vooruitschuiven van klimaatmaatregelen, en het rechtssysteem zien als een vervelend obstakel. Het zijn ingrediënten van het nieuwe regeerprogramma waarover Margaretha Wewerinke-Singh zich zorgen maakt. Tijdens Springtij ging de universitair hoofddocent Duurzaamheidsrecht aan de UvA met PONT in gesprek over de rol van het recht in klimaatverandering, en over de verantwoordelijkheid van landen als Nederland in het aanjagen van eerlijke transities. “Op feiten gebaseerde rechtspraak werkt uiteindelijk verschonend voor het politieke proces.”

Klimaat

Hoe gaan bouwwerkzaamheden en flora en fauna samen?

Verduurzamingstrajecten, herstructureringsprojecten en zelfs groot onderhoud: steeds vaker lopen dit soort werkzaamheden vertraging op door onderzoek vanwege de Flora- en Faunawet. Hoe kun je toch bouwen, verduurzamen en onderhoud plegen zonder schade toe te brengen aan de natuur? Woningcorporatie Woonopmaat zocht samen met de gemeente Heemskerk naar een oplossing.

Omgeving

Overheid en bedrijfsleven versterken samenwerking tegen criminele inmenging

De Nederlandse overheid en het bedrijfsleven versterken hun samenwerking in de strijd tegen criminaliteit, met name gericht op het tegengaan van ondermijning. Dit blijkt uit een recent overleg van het Nationaal Platform Criminaliteitsbeheersing, waar minister van Justitie en Veiligheid David van Weel en Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland, afspraken maakten over het intensiveren van de samenwerking.