Een van de antwoorden van de overheid op de stikstofcrisis is het stimuleren van omschakeling naar een stikstofarme en duurzamere bedrijfsvoering. Overbruggingskredieten en leenconstructies zouden boeren moeten gaan ondersteunen om de transitie naar een ander bedrijfsmodel mogelijk te maken. De inzet van financieringsregelingen als beleidsinstrument om omschakeling te ondersteunen, is tot op heden beperkt gebleven. In het rapport Financieringsregelingen voor omschakeling van agrarische bedrijven tegen het licht wordt beschreven welke rol publieke financieringsregelingen op dit moment spelen in de omschakeling van agrarische bedrijven. Ook wordt belicht welke rol deze regelingen op lange termijn kunnen spelen om (veel) meer agrarische bedrijven te helpen met de transitie.

Omschakeling vraagt grote investeringen

Omschakelen naar duurzamere vormen van landbouw brengt verschillende uitdagingen voor de ondernemer met zich mee. In de meeste gevallen vraagt dit om flinke investeringen. Financieringsregelingen die door de overheid gesteund worden, kunnen ondernemers helpen om de financiering rond te krijgen en/of zorgen voor betere voorwaarden bij een lening van de bank. Voor de ondernemer wordt omschakeling hierdoor mogelijk of makkelijker. Financieringsregelingen voor omschakeling zijn financiële instrumenten, waarbij de overheid of geld leent aan agrarische ondernemers, of ze op een andere manier mogelijk maakt dat een ondernemer een lening bij een derde partij kan afsluiten om de bedrijfsvoering om te schakelen naar een duurzamere vorm.

Belemmeringen voor omschakeling

Een relatief klein aantal koplopers en pioniers gebruikt financieringsregelingen om hun bedrijfsvoering om te schakelen. De inzet van financieringsregelingen is op dit moment relevant voor de verduurzaming van de sector vanwege de voorbeeldfunctie die koplopers en pioniers in de verduurzaming kunnen hebben. Hun ervaringen laten aan andere ondernemers zien wat wel en niet werkt. Om op de lange termijn (veel) meer ondernemers om te laten schakelen, is echter meer nodig. Voor de meerderheid van agrarische ondernemers zijn voldoende marge op de producten en beleidszekerheid voorwaarden voor een transitie naar een andere bedrijfsvoering. Goede voorbeelden van koplopers en pioniers en financieringsregelingen kunnen voor het gros van ondernemers onder deze voorwaarden voor ondersteuning zorgen.

Voor meer verdieping PONT | Klimaat , opent in nieuw tabblad

Gerelateerd nieuws

Groen licht voor project ViA15

Het tracébesluit ‘A12/A15 Ressen-Oudbroeken (ViA15)’ is definitief. De A15 in de regio Arnhem mag worden doorgetrokken en de A12 en A15 mogen worden verbreed. Met deze einduitspraak komt een einde aan een lange juridische procedure. In maart 2024 oordeelde de Afdeling bestuursrechtspraak al dat het tracébesluit bijna in orde was, maar dat de minister van Infrastructuur en Waterstaat nog wel een nadere onderbouwing moest geven voor de inzet van het zogenoemde extern salderen. Die nadere motivering kwam in juli 2024. In de einduitspraak van vandaag (2 oktober 2024) komt de Afdeling bestuursrechtspraak tot de conclusie dat deze nadere onderbouwing toereikend is. Daarmee is het tracébesluit na zeven jaar definitief.

Klimaat

Europese Commissie tikt Nederland op de vingers wegens vertraagde implementatie van CSRD

De Europese Commissie heeft een inbreukprocedure gestart tegen Nederland vanwege het niet tijdig implementeren van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) in nationale wetgeving. Deze richtlijn, die nieuwe regels introduceert voor duurzaamheidsrapportage door bedrijven, had uiterlijk op 6 juli 2024 geïmplementeerd moeten zijn. Uit de verklaring van de Commissie blijkt dat vrijwel alle lidstaten steken hebben laten vallen.

Nederlandse isolatiemarkt zoekt creatieve oplossingen voor vleermuisbescherming

De Rijksoverheid streeft naar het isoleren van 2,5 miljoen slecht geïsoleerde woningen en gebouwen voor 2030. Het doel: minder CO2-uitstoot en een lagere energierekening. Dit wordt echter bemoeilijkt door de bescherming van vleermuizen onder de Habitatrichtlijn. De richtlijn stelt dat ecologisch onderzoek voorafgaand aan isolatie verplicht is. In 2023 oordeelde de Raad van State dat een isolatiebedrijf deze zorgplicht niet nakwam waardoor, nu een jaar later, de isolatieopgave spaak loopt.

Klimaat

Surveillancewet stuit op massale kritiek: Experts, bedrijven en oppositie roepen kabinet op tot verzet

Verschillende experts, bedrijven en politieke partijen, waaronder GroenLinks-PvdA, D66, en SP hebben felle kritiek geuit op de voorgestelde Europese CSAM-verordening, ook wel bekend als de surveillancewet. De wet, een initiatief van de Hongaarse regering, is bedoeld om online kindermisbruik te bestrijden, maar volgens de critici schiet de verordening op alle fronten tekort en brengt het de privacy en veiligheid van alle Europeanen in gevaar.

Governanceweb