ChatGPT vooral populair onder jongeren

Eén ding blijkt meteen uit het onderzoek: er is sprake van een generatiekloof als het gaat om het gebruik van kunstmatige intelligentie. Van de groep 18 tot 25-jarigen gebruikt maar liefst 48,7% een programma met kunstmatige intelligentie zoals ChatGPT. Hierna volgen de 25 tot 35-jarigen, met 41,5%.

Bij oudere generaties vallen deze cijfers een stuk lager uit. Bij de 55 tot 65-jarigen gebruikt slechts 12,1% een programma met AI. Voor de groep 65 tot 75 jaar is dit 5,2%.

Een greep uit de rest van de resultaten:

  • HBO’ers en WO’ers maken het vaakst gebruik van ChatGPT (34%)

  • 19% van de mensen met een HAVO, VWO, of MBO-diploma gebruikt kunstmatige intelligentie

  • Het meestvoorkomende doeleinde van deze AI-assistenten is het maken van teksten, video’s of afbeeldigen

Slimme technolgie in huishoudens

In 2024 gaf maar liefst 89 procent van de Nederlandse bevolking aan slimme apparaten in huis te hebben. Ook gebruikt ruim 4 op de 10 Nederlanders een virtuele assistent, zoals Google Home, Siri or Amazon Alexa.

Het CBS constateert dat de interesse in slimme gadgets en accessoires toeneemt, hoewel 1 op de 5 Nederlanders ook problemen ervaart bij het gebruiken of installeren van slimme systemen.

Bij de groep niet-gebruikers werden verschillende redenen benoemt voor het afzien van slimme apparaten: geen behoefte, zorgen over privcacy, of hoge kosten.

Privacy van chatbots en slimme apparatuur

Maak jij wel eens gebruik van generatieve AI of smart devices? Helaas gaan programma’s als ChatGPT niet altijd even voorzichtig om met je privacy. Ook slimme apparaten zoals fitness trackers kunnen privacyrisico’s met zich meedragen.

Voor meer verdieping PONT | Data & Privacy , opent in nieuw tabblad

Gerelateerd nieuws

Algoritmeregistratie in Nederland moet beter

Overheden en organisaties boeken te weinig voortgang met de registratie van de algoritme- en AI-systemen die zij gebruiken. Hierdoor is het voor burgers en klanten vaak niet duidelijk waarvoor en hoe overheden en organisaties AI en algoritmes gebruiken. Een compleet algoritmeregister is de basis voor transparantie, bescherming van grondrechten, uitlegbaarheid en controleerbaarheid bij de inzet van algoritmes en AI.

Data & Privacy

Knabbelen aan kinderrechten?

Dat de Asielnoodmaatregelenwet het bestaansrecht van sommige kinderen ontkent en hulp aan hen strafbaar stelt is zorgelijk . Gelukkig spreken veel burgers en beroepsgroepen zich hierover uit. Regelmatig is het echter minder evident wat ‘het goede’ is om te doen in het kader van het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind (IVRK). Daarover gaat deze blog.

Zorg & Sociaal

Van sluiting naar startschot: hoe regio’s de toekomst van de chemie kunnen veiligstellen

De recente sluitingen van Apollo Vredestein in Enschede en Akzo Nobel in Wapenveld lijken op het eerste gezicht symptomatisch voor een verdwijnende maakindustrie. Maar wie verder kijkt, ziet geen sterfhuisconstructie, maar een transitie. De chemische sector, goed voor 55.000 banen en 17% van de Nederlandse export, staat op een kruispunt. De vraag is niet óf we chemie willen, maar onder welke voorwaarden.

Klimaat

Ecosysteem is minstens zo belangrijk als woning

Een zeldzame plant of dier kan in Nederland een compleet woningbouwproject jaren vertragen. Wie denkt dat natuurinclusief landschapsontwerper en medeoprichter van NL Greenlabel, Nico Wissing, staat te juichen bij dergelijke ontwikkelingen, heeft het mis. “We slaan soms volledig door en dat zet natuurinclusief bouwen in een kwaad daglicht. Natuurinclusief bouwen en economische belangen kunnen prima hand in hand gaan, als we maar tijdig de woningbouwopgave en natuurwaarden op elkaar afstemmen. We zijn tot slot te gast in het landschap.”

Omgeving