ChatGPT vooral populair onder jongeren

Eén ding blijkt meteen uit het onderzoek: er is sprake van een generatiekloof als het gaat om het gebruik van kunstmatige intelligentie. Van de groep 18 tot 25-jarigen gebruikt maar liefst 48,7% een programma met kunstmatige intelligentie zoals ChatGPT. Hierna volgen de 25 tot 35-jarigen, met 41,5%.

Bij oudere generaties vallen deze cijfers een stuk lager uit. Bij de 55 tot 65-jarigen gebruikt slechts 12,1% een programma met AI. Voor de groep 65 tot 75 jaar is dit 5,2%.

Een greep uit de rest van de resultaten:

  • HBO’ers en WO’ers maken het vaakst gebruik van ChatGPT (34%)

  • 19% van de mensen met een HAVO, VWO, of MBO-diploma gebruikt kunstmatige intelligentie

  • Het meestvoorkomende doeleinde van deze AI-assistenten is het maken van teksten, video’s of afbeeldigen

Slimme technolgie in huishoudens

In 2024 gaf maar liefst 89 procent van de Nederlandse bevolking aan slimme apparaten in huis te hebben. Ook gebruikt ruim 4 op de 10 Nederlanders een virtuele assistent, zoals Google Home, Siri or Amazon Alexa.

Het CBS constateert dat de interesse in slimme gadgets en accessoires toeneemt, hoewel 1 op de 5 Nederlanders ook problemen ervaart bij het gebruiken of installeren van slimme systemen.

Bij de groep niet-gebruikers werden verschillende redenen benoemt voor het afzien van slimme apparaten: geen behoefte, zorgen over privcacy, of hoge kosten.

Privacy van chatbots en slimme apparatuur

Maak jij wel eens gebruik van generatieve AI of smart devices? Helaas gaan programma’s als ChatGPT niet altijd even voorzichtig om met je privacy. Ook slimme apparaten zoals fitness trackers kunnen privacyrisico’s met zich meedragen.

Voor meer verdieping PONT | Data & Privacy , opent in nieuw tabblad

Gerelateerd nieuws

Waarom grondprijzen vrijwel nooit het probleem van de woningbouw zijn

In het debat over de woningbouwopgave in Nederland gaat het vaak over geld. Over stijgende bouwkosten, over betaalbaarheid van woningen, en ook over de grondprijs. Maar wie dagelijks in de praktijk werkt aan de ontwikkeling van nieuwe woningbouwlocaties, met name in uitleggebieden, weet dat de prijs van de grond zelden de reden is waarom projecten stilvallen. Het echte knelpunt? De eindeloos durende procedures, als het al zover komt dat een gemeente van de provincie toestemming krijgt om in een agrarisch gebied woningen te realiseren.

Waarschuwing voor uitholling EU-wetgeving die kwetsbare groepen moet beschermen

Een nieuw voorstel van de Europese Commissie dreigt de bescherming van mensenrechten en milieu in mondiale toeleveringsketens ernstig te verzwakken. Dat stelt mensenrechtenorganisatie ActionAid in een deze week gepubliceerd rapport. Volgens de organisatie zou het zogeheten Omnibus-voorstel cruciale onderdelen uit de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) terugdraaien, een wet die pas in april 2024 werd aangenomen.

Deltawerken in de zorg: beschikbaarder, toegankelijker, veiliger en duurzamer

De zorg in Nederland staat op een kantelpunt. Het groeiende personeelstekort, stijgende kosten en toenemende vraag naar zorg zetten het systeem onder druk en duwen ons richting ‘code zwart’. Tegelijkertijd biedt deze crisis een unieke kans om de zorg fundamenteel anders te organiseren.

Waarom je als General Counsel nú werk moet maken van een Fundamental Rights Impact Assessment (FRIA)

Welke ethische afwegingen maak je als General Counsel bij de inzet van AI? De FRIA (Fundamental Rights Impact Assessment) helpt om risico’s voor grondrechten vroegtijdig te signaleren. Lees waarom dit essentieel is en hoe het bijdraagt aan compliance, transparantie en vertrouwen.