ChatGPT vooral populair onder jongeren

Eén ding blijkt meteen uit het onderzoek: er is sprake van een generatiekloof als het gaat om het gebruik van kunstmatige intelligentie. Van de groep 18 tot 25-jarigen gebruikt maar liefst 48,7% een programma met kunstmatige intelligentie zoals ChatGPT. Hierna volgen de 25 tot 35-jarigen, met 41,5%.

Bij oudere generaties vallen deze cijfers een stuk lager uit. Bij de 55 tot 65-jarigen gebruikt slechts 12,1% een programma met AI. Voor de groep 65 tot 75 jaar is dit 5,2%.

Een greep uit de rest van de resultaten:

  • HBO’ers en WO’ers maken het vaakst gebruik van ChatGPT (34%)

  • 19% van de mensen met een HAVO, VWO, of MBO-diploma gebruikt kunstmatige intelligentie

  • Het meestvoorkomende doeleinde van deze AI-assistenten is het maken van teksten, video’s of afbeeldigen

Slimme technolgie in huishoudens

In 2024 gaf maar liefst 89 procent van de Nederlandse bevolking aan slimme apparaten in huis te hebben. Ook gebruikt ruim 4 op de 10 Nederlanders een virtuele assistent, zoals Google Home, Siri or Amazon Alexa.

Het CBS constateert dat de interesse in slimme gadgets en accessoires toeneemt, hoewel 1 op de 5 Nederlanders ook problemen ervaart bij het gebruiken of installeren van slimme systemen.

Bij de groep niet-gebruikers werden verschillende redenen benoemt voor het afzien van slimme apparaten: geen behoefte, zorgen over privcacy, of hoge kosten.

Privacy van chatbots en slimme apparatuur

Maak jij wel eens gebruik van generatieve AI of smart devices? Helaas gaan programma’s als ChatGPT niet altijd even voorzichtig om met je privacy. Ook slimme apparaten zoals fitness trackers kunnen privacyrisico’s met zich meedragen.

Voor meer verdieping PONT | Data & Privacy , opent in nieuw tabblad

Gerelateerd nieuws

Groen licht voor project ViA15

Het tracébesluit ‘A12/A15 Ressen-Oudbroeken (ViA15)’ is definitief. De A15 in de regio Arnhem mag worden doorgetrokken en de A12 en A15 mogen worden verbreed. Met deze einduitspraak komt een einde aan een lange juridische procedure. In maart 2024 oordeelde de Afdeling bestuursrechtspraak al dat het tracébesluit bijna in orde was, maar dat de minister van Infrastructuur en Waterstaat nog wel een nadere onderbouwing moest geven voor de inzet van het zogenoemde extern salderen. Die nadere motivering kwam in juli 2024. In de einduitspraak van vandaag (2 oktober 2024) komt de Afdeling bestuursrechtspraak tot de conclusie dat deze nadere onderbouwing toereikend is. Daarmee is het tracébesluit na zeven jaar definitief.

Klimaat

Europese Commissie tikt Nederland op de vingers wegens vertraagde implementatie van CSRD

De Europese Commissie heeft een inbreukprocedure gestart tegen Nederland vanwege het niet tijdig implementeren van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) in nationale wetgeving. Deze richtlijn, die nieuwe regels introduceert voor duurzaamheidsrapportage door bedrijven, had uiterlijk op 6 juli 2024 geïmplementeerd moeten zijn. Uit de verklaring van de Commissie blijkt dat vrijwel alle lidstaten steken hebben laten vallen.

Nederlandse isolatiemarkt zoekt creatieve oplossingen voor vleermuisbescherming

De Rijksoverheid streeft naar het isoleren van 2,5 miljoen slecht geïsoleerde woningen en gebouwen voor 2030. Het doel: minder CO2-uitstoot en een lagere energierekening. Dit wordt echter bemoeilijkt door de bescherming van vleermuizen onder de Habitatrichtlijn. De richtlijn stelt dat ecologisch onderzoek voorafgaand aan isolatie verplicht is. In 2023 oordeelde de Raad van State dat een isolatiebedrijf deze zorgplicht niet nakwam waardoor, nu een jaar later, de isolatieopgave spaak loopt.

Klimaat

Surveillancewet stuit op massale kritiek: Experts, bedrijven en oppositie roepen kabinet op tot verzet

Verschillende experts, bedrijven en politieke partijen, waaronder GroenLinks-PvdA, D66, en SP hebben felle kritiek geuit op de voorgestelde Europese CSAM-verordening, ook wel bekend als de surveillancewet. De wet, een initiatief van de Hongaarse regering, is bedoeld om online kindermisbruik te bestrijden, maar volgens de critici schiet de verordening op alle fronten tekort en brengt het de privacy en veiligheid van alle Europeanen in gevaar.

Governanceweb