Het team van computerwetenschappers onderzocht de internetdata die deze apps uitwisselen en ontdekte dat alle apps persoonlijke en gevoelige gebruikersgegevens lekken. Het betrof niet alleen gegevens die gebruikers bewust delen, zoals naam, leeftijd en seksuele geaardheid, maar ook informatie die onbedoeld uitlekt via het internetverkeer, zoals gender, leeftijdspreferenties en app-gebruiksgegevens.

Schokkend genoeg bleken zes van de vijftien apps gedetailleerde locatiegegevens te lekken, waardoor de onderzoekers de bijna exacte locatie van gebruikers konden achterhalen. Dit soort datalekken maakt gebruikers potentieel kwetsbaar voor ernstige bedreigingen, waaronder online manipulatie en identiteitsdiefstal, stalking, aanranding en zelfs staatsvervolging, met name in landen waar LGBTQ+-personen vervolgd worden.

De onderzoekers wijzen erop dat het privacy-beleid van deze apps de risico's van het delen van gevoelige gegevens onvoldoende aankaarten. Om de privacy van gebruikers beter te beschermen, roepen ze app-ontwikkelaars op om alle profielgegevens standaard te verbergen en gebruikers bewuster te maken van de gegevens die ze delen.

Hoewel de meeste app-ontwikkelaars na de publicatie van de bevindingen door de KU Leuven aanpassingen hebben doorgevoerd om de lekken te dichten, moeten gebruikers van dating-apps vooral op hun hoede blijven. De onderzoekers benadrukken dat gebruikers zich bewust moeten zijn van de risico’s en moeten beoordelen welke data ze delen op dating-apps.

De onderzoekers geven ook enkele tips aan gebruikers van dating-apps die hun privacy beter willen beschermen:

  1. Wees bewust van wat u deelt: Deel geen onnodige informatie die gevoelig kan zijn, zoals uw werkgever of politieke standpunten.

  2. Vertrouw niet blindelings op de privacy-instellingen van dating-apps: Alles wat u deelt, wordt opgeslagen op hun servers en kan nu of in de toekomst, bewust of onbewust, met anderen worden gedeeld.

  3. Gebruik de ingebouwde instellingen van uw smartphone om uw locatiegegevens te beschermen: overweeg om alleen een geschatte locatie te delen en de instellingen van uw telefoon zo aan te passen dat u elke keer toestemming moet geven om uw locatie te delen wanneer u een dating-app opent.

Over de auteurs

  • Christian Cordoba Lenis

    Christian Cordoba Lenis is nieuwsredacteur voor PONT | Data & Privacy. Cordoba Lenis is geïntrigeerd door het raakvlak tussen technologie en recht. Cordoba Lenis heeft zowel een juridische als een technische achtergrond en waagt zich nu aan het journalistieke vak.

    PONT | Data & Privacy

Gerelateerd nieuws

Surveillancewet stuit op massale kritiek: Experts, bedrijven en oppositie roepen kabinet op tot verzet

Verschillende experts, bedrijven en politieke partijen, waaronder GroenLinks-PvdA, D66, en SP hebben felle kritiek geuit op de voorgestelde Europese CSAM-verordening, ook wel bekend als de surveillancewet. De wet, een initiatief van de Hongaarse regering, is bedoeld om online kindermisbruik te bestrijden, maar volgens de critici schiet de verordening op alle fronten tekort en brengt het de privacy en veiligheid van alle Europeanen in gevaar.

Governanceweb

Bescherm uw online content tegen web scraping door AI aanbieders

Wereldwijd lopen er momenteel rechtszaken tegen aanbieders en ontwikkelaars van (veelal general purpose) AI-tools die hun systemen hebben getraind met grote hoeveelheden data waarop auteursrechten of databankrechten van derden rusten.

Data & Privacy

De privacy-aspecten van het regeerakkoord

Deze Prinsjesdag presenteerde het kabinet-Schoof de begroting voor het aankomende jaar. Hierbij gaf het kabinet ook inzicht in de wetten waar de Tweede Kamer het aankomende jaar op zal stemmen. De overheid werd afgelopen weken bekritiseerd door verschillende experts; met een aantal nieuwe wetten zou de overheid verstrekkende bevoegdheden voor zichzelf creëren. Deze datahonger staat haaks op de privacybelangen van de burger. In dit artikel zetten we de aankomende wetgeving kort uiteen.

Data & Privacy

Cybersecurity: Het begint met inzicht

Elke verbetering begint met het verkrijgen van inzicht. Inzicht in de huidige situatie en in het doel, ofwel: de gewenste situatie. Inzicht is het begin van doelgerichte verbeteringen. Het identificeren van knelpunten, kwetsbaarheden en vooral ook niet-geadresseerde risico’s vormen het startpunt voor de verbeteringen op weg naar een doelbewust gekozen hoger niveau van cybersecurity binnen uw organisatie.

Data & Privacy