De nieuwbouwmarkt zit in de lift: na een sterke opleving in het eerste halfjaar van 2024 wijzen alle indicatoren op een verdere versnelling. Met dalende rente, stijgende inkomens en blijvende woningkrapte, wordt een prijsstijging van 8% per jaar voor nieuwbouwwoningen verwacht. Deze positieve trend zet door, mits onverwachte externe factoren uitblijven. Vooral enkele weeffouten in het woningbouwbeleid, met name de twee derde betaalbaarheidsnorm, vormen een risico.

Verbeterde marktomstandigheden

De condities voor de nieuwbouwmarkt zijn de afgelopen maanden aanzienlijk verbeterd. De verwachting dat de rente fors zal dalen en de flink stijgende huizenprijzen maken huiseigenaren minder terughoudend om een nieuwbouwwoning te kopen. De economie herstelde zich sterk in het tweede kwartaal en de arbeidsmarkt blijft zeer krap. Hierdoor ontvangen huishoudens aanzienlijke loonstijgingen, terwijl de kosten voor levensonderhoud minder snel stijgen. Bovendien blijft de bevolkingsgroei hoog en is het woningtekort het afgelopen jaar verder opgelopen, tot ruim 400.000 woningen.

Sterke groei nieuwbouwverkopen

De positieve signalen voor de nieuwbouwmarkt worden bevestigd door de nieuwbouwverkopen in het eerste halfjaar van 2024. Sinds februari liggen de verkopen weer op of boven het langjarig gemiddelde. In totaal werden er in de eerste zes maanden van 2024 14.336 nieuwbouwwoningen verkocht, een stijging van 41% tegenover dezelfde periode in 2023.

Verdere verbetering verwacht

De positieve ontwikkelingen op de nieuwbouwmarkt zijn duidelijk zichtbaar in de Thermometer Koopwoningen. Dit wetenschappelijke model analyseert de marktomstandigheden voor verkopers van nieuwbouwwoningen. Na de marktdip in 2023 toont de Thermometer een sterk herstel in 2024. Dit herstel zal doorzetten als er geen onverwachte ontwikkelingen plaatsvinden. Sterker nog, de marktomstandigheden zouden in 2025 vergelijkbaar kunnen zijn met de recordjaren 2021-2022.

Weeffouten in het woningbouwbeleid

Het grootste risico lijkt momenteel te liggen bij beperkend overheidsbeleid. In de Thermometer Special presenteren we daarom een historische analyse van het woningbouwbeleid. Uit deze analyse blijkt dat het huidige woningbouwbeleid drie weeffouten bevat: de verstikkende norm van tweederde betaalbaar, te veel bemoeienis van te veel overheidsinstanties, en te weinig focus op eenvoudig realiseerbare locaties. Deze weeffouten zorgen ervoor dat de woningbouwproductie op een veel te laag niveau blijft steken. Zal Mona Keijzer als nieuwe minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening deze weeffouten wegnemen?

Voor meer informatie en inzichten over de Nederlandse woningmarkt, verwijzen we naar het volledige rapport Thermometer Koopwoningen najaar 2024 en kijk ook zeker de lancering van de Thermometer terug.

Gerelateerd nieuws

De omgevingswet: één jaar na dato

Op 1 januari 2025 is het zo ver, de Omgevingswet (Ow) blaast zijn eerste kaars uit. De eerste verjaardag van de Ow is een mooie aanleiding om terug te blikken op het afgelopen jaar. We hebben al veel geschreven over de veranderingen die de Ow teweeg bracht. Wat nog niet aan de orde is geweest zijn de praktijkervaringen, vooral in de rechtspraak. In dit artikel neemt onze sectie Omgevingsrecht u mee in enkele interessante uitspraken.

Omgeving

Het voorkeursrecht onder de Omgevingswet: wat zijn de belangrijke aandachtspunten voor gemeenten

Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2024 zijn de bepalingen over het voorkeursrecht niet meer te vinden in de Wet voorkeursrecht gemeenten (‘Wvg’) maar in de Omgevingswet. Dit heeft tot een aantal inhoudelijke wijzigingen geleid.

Omgeving

NEPROM: “Afspraken Woontop helpen woningzoekenden”

Tijdens de Woontop op 11 december zijn afspraken gemaakt om jaarlijks 100.000 woningen te bouwen. NEPROM werkt samen met overheden en partners om het woningtekort doelgericht aan te pakken.

Omgeving

Woontop: concrete afspraken voor 100.000 nieuwe woningen per jaar

Het Rijk, overheden, corporaties en marktpartijen hebben op de Woontop concrete afspraken gemaakt over hoe ze de realisatie van nieuwe woningen versnellen naar 100.000 woningen per jaar. Twee derde van alle nieuwe woningen moet betaalbaar zijn. En het bouwtempo gaat flink omhoog. Doorbraken zijn bereikt in Utrecht, Lisserbroek en Nieuw-Vennep West en Lansingerland, in totaal voor bijna 75.000 extra woningen. In de gebieden binnen het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid komen tussen 2025 en 2029 – bovenop bestaande afspraken – nog eens 10.000 extra woningen. Daarnaast zijn in deze gebieden 40.000 woningen versneld klaar. Om sneller woningen te realiseren, worden belemmerende regels en procedures geschrapt. Ook zijn partijen overeengekomen dat er uniforme eisen voor nieuwbouw komen, die aansluiten bij EU-regelgeving.

Omgeving