De nieuwbouwmarkt zit in de lift: na een sterke opleving in het eerste halfjaar van 2024 wijzen alle indicatoren op een verdere versnelling. Met dalende rente, stijgende inkomens en blijvende woningkrapte, wordt een prijsstijging van 8% per jaar voor nieuwbouwwoningen verwacht. Deze positieve trend zet door, mits onverwachte externe factoren uitblijven. Vooral enkele weeffouten in het woningbouwbeleid, met name de twee derde betaalbaarheidsnorm, vormen een risico.

Verbeterde marktomstandigheden

De condities voor de nieuwbouwmarkt zijn de afgelopen maanden aanzienlijk verbeterd. De verwachting dat de rente fors zal dalen en de flink stijgende huizenprijzen maken huiseigenaren minder terughoudend om een nieuwbouwwoning te kopen. De economie herstelde zich sterk in het tweede kwartaal en de arbeidsmarkt blijft zeer krap. Hierdoor ontvangen huishoudens aanzienlijke loonstijgingen, terwijl de kosten voor levensonderhoud minder snel stijgen. Bovendien blijft de bevolkingsgroei hoog en is het woningtekort het afgelopen jaar verder opgelopen, tot ruim 400.000 woningen.

Sterke groei nieuwbouwverkopen

De positieve signalen voor de nieuwbouwmarkt worden bevestigd door de nieuwbouwverkopen in het eerste halfjaar van 2024. Sinds februari liggen de verkopen weer op of boven het langjarig gemiddelde. In totaal werden er in de eerste zes maanden van 2024 14.336 nieuwbouwwoningen verkocht, een stijging van 41% tegenover dezelfde periode in 2023.

Verdere verbetering verwacht

De positieve ontwikkelingen op de nieuwbouwmarkt zijn duidelijk zichtbaar in de Thermometer Koopwoningen. Dit wetenschappelijke model analyseert de marktomstandigheden voor verkopers van nieuwbouwwoningen. Na de marktdip in 2023 toont de Thermometer een sterk herstel in 2024. Dit herstel zal doorzetten als er geen onverwachte ontwikkelingen plaatsvinden. Sterker nog, de marktomstandigheden zouden in 2025 vergelijkbaar kunnen zijn met de recordjaren 2021-2022.

Weeffouten in het woningbouwbeleid

Het grootste risico lijkt momenteel te liggen bij beperkend overheidsbeleid. In de Thermometer Special presenteren we daarom een historische analyse van het woningbouwbeleid. Uit deze analyse blijkt dat het huidige woningbouwbeleid drie weeffouten bevat: de verstikkende norm van tweederde betaalbaar, te veel bemoeienis van te veel overheidsinstanties, en te weinig focus op eenvoudig realiseerbare locaties. Deze weeffouten zorgen ervoor dat de woningbouwproductie op een veel te laag niveau blijft steken. Zal Mona Keijzer als nieuwe minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening deze weeffouten wegnemen?

Voor meer informatie en inzichten over de Nederlandse woningmarkt, verwijzen we naar het volledige rapport Thermometer Koopwoningen najaar 2024 en kijk ook zeker de lancering van de Thermometer terug.

Gerelateerd nieuws

Staatssecretaris bezorgd over afname milieucontroles door personeelstekorten bij omgevingsdiensten

Staatssecretaris Openbaar Vervoer en Milieu, Chris Jansen (PVV), heeft zijn zorgen geuit over de afname van milieucontroles bij omgevingsdiensten in Nederland. Door personeelstekorten kunnen omgevingsdiensten niet voldoen aan de opdrachten die ze van regionale overheden krijgen. Kamerleden Van Kent (SP) en Kostić (PvdD) stelde Kamervragen hierover, maar de staatssecretaris lijkt geen overzicht te hebben van het aantal milieucontroles dat is blijven liggen of onvolledig is uitgevoerd.

Omgeving

Hoe goed gaat het écht met de winkelstraat?

Het gaat geweldig met de winkelstraat. De leegstand daalt. Online is op z’n retour. De autobezoeker gaat ons redden. Allemaal uitspraken die we tegenwoordig (te) vaak voorbij zien komen. In de discussies ontbreken de feiten én de nuance, of wordt selectief geshopt in de feiten. In dit artikel geven we onze genuanceerde mening over hoe het écht gaat met de Nederlandse winkelstraat, en wat moet gebeuren om toekomstbestendig te zijn. Gemak en efficiëntie zijn belangrijk, maar niet altijd en overal de oplossing.

Omgeving

Nieuwbouw hotels leidt nauwelijks tot leegstand

BRO heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de effecten van nieuwe hotels op het bestaande aanbod. Met bijzondere aandacht voor de effecten op leegstand van hotels. Aanleiding is de Ladder voor duurzame verstedelijking en de bijbehorende behoefte- en effectenanalyse, nodig voor nieuwe stedelijke ontwikkelingen.

Omgeving

Gemeenten hebben financieringstekort van € 1,4 miljard

De netto schuld van gemeenten is opgelopen naar € 31,8 miljard, wat neerkomt op € 1.773 per inwoner. Het tekort wordt gevormd door netto investeringen van 3,2 miljard, een positief exploitatieresultaat van € 1,6 miljard en overige balansmutaties van per saldo € 0,2 miljard.

Omgeving