De nieuwbouwmarkt zit in de lift: na een sterke opleving in het eerste halfjaar van 2024 wijzen alle indicatoren op een verdere versnelling. Met dalende rente, stijgende inkomens en blijvende woningkrapte, wordt een prijsstijging van 8% per jaar voor nieuwbouwwoningen verwacht. Deze positieve trend zet door, mits onverwachte externe factoren uitblijven. Vooral enkele weeffouten in het woningbouwbeleid, met name de twee derde betaalbaarheidsnorm, vormen een risico.

Verbeterde marktomstandigheden

De condities voor de nieuwbouwmarkt zijn de afgelopen maanden aanzienlijk verbeterd. De verwachting dat de rente fors zal dalen en de flink stijgende huizenprijzen maken huiseigenaren minder terughoudend om een nieuwbouwwoning te kopen. De economie herstelde zich sterk in het tweede kwartaal en de arbeidsmarkt blijft zeer krap. Hierdoor ontvangen huishoudens aanzienlijke loonstijgingen, terwijl de kosten voor levensonderhoud minder snel stijgen. Bovendien blijft de bevolkingsgroei hoog en is het woningtekort het afgelopen jaar verder opgelopen, tot ruim 400.000 woningen.

Sterke groei nieuwbouwverkopen

De positieve signalen voor de nieuwbouwmarkt worden bevestigd door de nieuwbouwverkopen in het eerste halfjaar van 2024. Sinds februari liggen de verkopen weer op of boven het langjarig gemiddelde. In totaal werden er in de eerste zes maanden van 2024 14.336 nieuwbouwwoningen verkocht, een stijging van 41% tegenover dezelfde periode in 2023.

Verdere verbetering verwacht

De positieve ontwikkelingen op de nieuwbouwmarkt zijn duidelijk zichtbaar in de Thermometer Koopwoningen. Dit wetenschappelijke model analyseert de marktomstandigheden voor verkopers van nieuwbouwwoningen. Na de marktdip in 2023 toont de Thermometer een sterk herstel in 2024. Dit herstel zal doorzetten als er geen onverwachte ontwikkelingen plaatsvinden. Sterker nog, de marktomstandigheden zouden in 2025 vergelijkbaar kunnen zijn met de recordjaren 2021-2022.

Weeffouten in het woningbouwbeleid

Het grootste risico lijkt momenteel te liggen bij beperkend overheidsbeleid. In de Thermometer Special presenteren we daarom een historische analyse van het woningbouwbeleid. Uit deze analyse blijkt dat het huidige woningbouwbeleid drie weeffouten bevat: de verstikkende norm van tweederde betaalbaar, te veel bemoeienis van te veel overheidsinstanties, en te weinig focus op eenvoudig realiseerbare locaties. Deze weeffouten zorgen ervoor dat de woningbouwproductie op een veel te laag niveau blijft steken. Zal Mona Keijzer als nieuwe minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening deze weeffouten wegnemen?

Voor meer informatie en inzichten over de Nederlandse woningmarkt, verwijzen we naar het volledige rapport Thermometer Koopwoningen najaar 2024 en kijk ook zeker de lancering van de Thermometer terug.

Gerelateerd nieuws

Groen licht voor project ViA15

Het tracébesluit ‘A12/A15 Ressen-Oudbroeken (ViA15)’ is definitief. De A15 in de regio Arnhem mag worden doorgetrokken en de A12 en A15 mogen worden verbreed. Met deze einduitspraak komt een einde aan een lange juridische procedure. In maart 2024 oordeelde de Afdeling bestuursrechtspraak al dat het tracébesluit bijna in orde was, maar dat de minister van Infrastructuur en Waterstaat nog wel een nadere onderbouwing moest geven voor de inzet van het zogenoemde extern salderen. Die nadere motivering kwam in juli 2024. In de einduitspraak van vandaag (2 oktober 2024) komt de Afdeling bestuursrechtspraak tot de conclusie dat deze nadere onderbouwing toereikend is. Daarmee is het tracébesluit na zeven jaar definitief.

Klimaat

De kracht van de beleidscyclus: Zo krijgt de overheid grip op ruimtelijke opgaven

Werken met de Omgevingswet is al bijna gewoon! De invoering van de wet is soepel verlopen. Toch blijft de vraag: wat is het juiste middel onder de Omgevingswet om gebiedsontwikkelingsprocessen echt in beweging te krijgen?

Omgeving

Regeerprogramma: “Mouwen opstropen en aan de slag, dat is positief”

De een keek er reikhalzend naar uit, de ander met zorg: het regeerprogramma van het kabinet-Schoof. Afgelopen vrijdag was het er, en op Prinsjesdag en de dagen erna werden de plannen van cijfers en toelichting voorzien. Wat betekenen deze plannen voor gebiedsontwikkeling in Nederland? In gesprek met PONT | Omgeving geven Ruud Broekman en Marieke van Helvoort van De essentie van gebiedsontwikkeling hun visie op het regeerprogramma.

Omgeving

Terugdringen woningnood topprioriteit

Het terugdringen van de woningnood is een topprioriteit van dit kabinet. Er is jarenlang te weinig gebouwd in verhouding tot de groei van de bevolking en kleinere huishoudens. Naast dat er meer en sneller gebouwd moet worden, wordt er ook gewerkt aan de betaalbaarheid en kwaliteit van woningen en de leefomgeving. Onder meer met het vereenvoudigen van de huurtoeslag, een aanpak voor funderingsschade, het maken van nieuwe Nationale Prestatieafspraken met woningcorporaties (NPA) en de voortzetting van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV). Ook moeten er keuzes worden gemaakt in de Nederlandse schaarse ruimte voor onder andere wonen en werken, landbouw en defensie. In het regeerprogramma dat vorige week is gepresteerd, staat wat er de komende jaren nodig is om de ambities van het kabinet te realiseren. De begroting van Volkhuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) die vandaag via de Miljoenennota is gepresenteerd, geeft zicht op wat er komend jaar te gebeuren staat.

Omgeving