In het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl) zijn instructieregels (afdeling 5.1 en 5.2 Bkl) inzake omgevingsplannen opgenomen en beoordelingsregels met betrekking tot omgevingsvergunningverlening (afdeling 8.1 t/m 8.9 Bkl).

In het algemeen geldt dat de regels uit het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) en het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) rechtstreeks gelden voor burgers en bedrijven en de regels uit het Bkl niet (deze gelden voor het bevoegde bestuursorgaan). In de nota van toelichting bij het Bkl is hieromtrent het volgende vermeld (Stb. 2018, nr. 292, p. 191 en 197).

Het Bal en het Bbl geven aan, aan welke regels burgers en bedrijven zich moeten houden bij bepaalde activiteiten. Het Bal stelt algemene rechtstreeks werkende rijksregels over activiteiten in de fysieke leefomgeving aan burgers, bedrijven en overheden in de rol van initiatiefnemer.

Het Bkl richt zich tot bestuursorganen en bevat de inhoudelijke normen voor de bestuurlijke taakuitoefening en besluitvorming.

Het is echter niet zo dat de regels uit het Bkl voor burgers of bedrijven geen enkele relevantie hebben en zij zich er niet op kunnen beroepen. De regels uit het Bkl hebben immers wel degelijk een indirecte werking in een vergunningenprocedure of een beroep tegen een omgevingsplan.

Hoewel de regels in dit besluit zich richten tot bestuursorganen, hebben zij (indirect) ook invloed op de rechtspositie van burgers en bedrijven en spelen zij een rol in het kader van de rechtsbescherming. Tegen de vaststelling van een wijziging van een omgevingsplan kan een belanghebbende beroep instellen, waarin de strijd met de instructieregels aan de orde kan worden gesteld. Voor zover een omgevingsplan onherroepelijk is geworden, maar bij nader inzien niet blijkt te voldoen aan een of meer instructieregels, kan een belanghebbende een aanvraag indienen tot wijziging van het omgevingsplan met als doel dat alsnog aan de instructieregels wordt voldaan. Tegen het besluit op die aanvraag staat ook rechtsbescherming open. Als een omgevingsvergunning in strijd met de beoordelingsregels van dit besluit wordt verleend, kan een belanghebbende dat in de toepasselijke rechtsbeschermingsprocedure aan de orde te stellen (zie: Stb. 2018, nr. 292, p. 499).

Een voorbeeld van een dergelijk beroep in een vergunningenprocedure op de regels uit het Bkl is de uitspraak Rechtbank Zeeland-West-Brabant van 11 september 2024, ECLI:NL:RBZWB:2024:6057.

Iets anders is dat niet rechtstreeks gehandhaafd kan worden op het niet naleven van bepaalde instructieregels of beoordelingsregels uit het Bkl, omdat deze primair zijn gericht op het bestuursorgaan.

Voor meer verdieping PONT | Omgeving , opent in nieuw tabblad

Over de auteurs

Gerelateerd nieuws

Nederland steunt Oekraïne ook in de digitale oorlog

Al meer dan duizend dagen vechten de Oekraïners met man en macht om hun land te verdedigen. De oorlog speelt zich niet alleen af aan de frontlinies, maar ook online. Op 20 december bestaat het Tallinn Mechanisme één jaar. Via het Tallinn Mechanisme werkt Nederland samen met andere landen aan de online veiligheid van Oekraïne én zichzelf.

Data & Privacy

Spreken werknemers zich uit over seksisme en diversiteitsbeleid op het werk?

Seksisme op het werk neemt vele vormen aan, van subtiele opmerkingen tot regelrechte intimidatie. Het bestaan van seksistisch gedrag kan een verklaring zijn waarom vrouwen uit door mannen gedomineerde bedrijfstakken stappen. Om deze situatie aan te pakken, maken bedrijven gebruik van diversiteits-, gelijkheids- en inclusiebeleid (DEI: Diversity, Equity, and Inclusion) om de gedragsproblemen aan te pakken. Dit is om ervoor te zorgen dat mensen met verschillende achtergronden zich op hun gemak voelen en erbij betrokken worden.

Zorg & Sociaal

Randvoorwaarden en mogelijkheden bij groen aanbesteden

Duurzaamheid neemt een steeds prominentere rol in bij aanbestedingen en is tegenwoordig een hot topic. Niet alleen wordt de regelgeving vanuit Europa steeds dwingender van aard, vanuit maatschappelijk oogpunt realiseren aanbestedende diensten zich steeds beter welke sleutelrol zij kunnen innemen in de duurzaamheidstransitie door middel van ‘groene’ inkoop. Maar hoe neem je als aanbestedende dienst duurzaamheid effectief mee in je aanbestedingsprocedure? En hoe zorg je er vervolgens voor dat de gestelde groene eisen ook daadwerkelijk worden nagekomen tijdens de uitvoering?

Klimaat

Het raakt alle gezinsleden: hoe seksueel misbruik tussen broers en zussen door kan werken in de familie

Seksueel misbruik tussen broers en zussen kan ook na jaren nog grote impact hebben op de familierelaties. Dat blijkt uit onderzoek van Sheila van Berkel, Iva Bicanic en Anja van der Voort, die slachtoffers met elkaar in gesprek brachten over hun ervaringen. ‘Ouders ontkenden of minimaliseerden het misbruik vaak.’

Zorg & Sociaal