Nieuws over Klimaatverandering
Hoe corruptie wereldwijd de klimaataanpak ondermijnt
Overheden en internationale organisaties besteden jaarlijks miljarden aan klimaatmaatregelen, maar volgens schattingen van de VN is dit slechts een fractie van het benodigde geld. Bovendien zijn zowel de ontwikkeling en uitvoering van klimaatbeleid kwetsbaar voor corruptie. Ook op andere manieren draagt corruptie bij aan de klimaatcrisis en ondermijnt het de klimaataanpak.
Blog
Hoosbuien, hitte en droogte: veehouders moeten zich aanpassen aan weersextremen
Langdurige droogte, hitte en extreme neerslag: boeren krijgen steeds vaker te maken met weersextremen en zullen zich moeten aanpassen aan een veranderend klimaat. Wageningen University & Research ontwikkelt en deelt praktische innovaties en kennis om de veehouderij klimaatbestendig te maken.
Nieuws-persbericht
Brussel maakt zich op voor de Water Resilience Strategy
Na de Europese verkiezingen van juni 2024 werd relatief snel duidelijk dat waterweerbaarheid op de Europese agenda stond. Met de aanstelling van Jessika Roswall als Eurocommissaris voor Milieu, Waterweerbaarheid en een Competitieve Circulaire Economie werd er voor het eerst ook een Eurocommissaris aangesteld met waterweerbaarheid zo expliciet in haar portefeuille.
Nieuws-persbericht
Sociaal-economische keuzes nodig voor toekomstbestendige omgang met water
De uitdagingen in Nederland rond waterkwaliteit, waterbeschikbaarheid en waterveiligheid vragen om een combinatie van technologische innovaties en sociaal-economische keuzes. Dat zegt de Sociaal-Economische Raad (SER) in de signalering ‘Naar een toekomstbestendige omgang met water’, die is bedoeld om het gesprek hierover verder te brengen.
Blog
Staat moet wettelijk stikstofdoel 2030 halen en voorrang verlenen aan gebieden met grootste stikstofoverbelasting
De Nederlandse Staat handelt onrechtmatig door de verslechtering van de stikstofgevoelige natuur in Natura 2000-gebieden niet tijdig te stoppen en de wettelijke stikstofdoelen voor 2025 niet en voor 2030 zeer waarschijnlijk niet te halen. Dat volgt uit een uitspraak in een bodemprocedure bij de rechtbank Den Haag tussen Greenpeace en de Staat. De rechtbank beveelt de Staat zich aan zijn stikstofdoel voor 2030 te houden, wat betekent dat de Staat 50 procent van de oppervlakte van de stikstofgevoelige natuur uiterlijk op 31 december 2030 onder de grenswaarde moet brengen. Daarbij moet de Staat, anders dan de Staat tot nu gedaan heeft, voorrang geven aan de meest kwetsbare natuur. Haalt de Staat dit doel niet, dan moet de Staat een dwangsom van 10 miljoen euro betalen. De rechtbank oordeelt dat de Staat dit vonnis direct moet uitvoeren, ook in aanloop naar de beslissing in een eventueel hoger beroep.
Blog
Mensenrechtelijke aanpak onmisbaar in strijd tegen gevaarlijke klimaatverandering, forse en snelle maatregelen nodig om klimaatdoelen weer binnen bereik te brengen
Klimaatverandering vormt een serieuze bedreiging voor onze mensenrechten. Nu en in de toekomst. Het is daarom van groot belang om wereldwijd de uitstoot van broeikasgassen terug te brengen naar nul, en dat zo snel mogelijk. In het laatste deel van de jaarlijkse rapportage 2023 over klimaatverandering en mensenrechten constateert het College dat de Nederlandse overheid al belangrijke stappen heeft gezet. Maar Nederland schiet op dit moment tekort. Er is snelle en serieuze actie nodig om een duurzame toekomst voor huidige en toekomstige generaties veilig te stellen.
Blog
Gerelateerd nieuws
Nog te weinig aandacht voor hitte bij verduurzamen woningen
De zomers worden steeds heter en onze woningen zijn daar niet genoeg op voorbereid. Nieuwe inzichten uit onderzoek van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en TKI Urban Energy laten zien dat verduurzaming van woningen niet alleen gericht moet zijn op energiebesparing, maar ook op het tegengaan van oververhitting. Woningen en gebouwen moeten aangepast worden om zowel oververhitting als onnodig energieverbruik voor koeling te beperken.
Omgeving
Water besparen of vogels redden? De onverwachte rol van waterzuiveringsinstallaties
Door klimaatverandering en menselijke activiteiten verdwijnen wetlands wereldwijd in rap tempo. Maar kunnen waterzuiveringsinstallaties een oplossing bieden voor vogels die afhankelijk zijn van deze natte gebieden? Nieuw onderzoek in Egypte door Wageningen University & Research werpt een verrassend licht op de rol van deze installaties in de natuur.
Klimaat
Het Klimaatplan 2025-2035 en de aanbevelingen van de Afdeling advisering
Op 14 maart 2025 heeft het kabinet het Klimaatplan 2025-2035 aan de Eerste en Tweede Kamer aangeboden. Een eerdere versie hiervan (het “ontwerp-Klimaatplan”) is op 19 december 2024 door de minister van Klimaat en Groene Groei bij de Afdeling advisering van de Raad van State (“Afdeling”) ter overweging aanhangig gemaakt. De Afdeling publiceerde op 4 maart 2025 een kritisch advies. In dit artikel gaan wij in op het advies van de Afdeling en het Klimaatplan 2025-2035.
Klimaat