Sinds de beëdiging van kabinet-Schoof, nu twee maanden geleden, heeft de Open State Foundation de publieke agenda’s van bewindspersonen geanalyseerd. Van de 160 afspraken met externe partijen (niet-overheid) was slechts 13 procent volledig geregistreerd; hierbij ontbraken zowel het onderwerp van het gesprek als de gesprekspartner. Bij een aanzienlijk deel van de afspraken ontbrak cruciale informatie: 59 procent vermeldde enkel de gesprekspartner, terwijl in 31 procent alleen het onderwerp werd vermeld. Daarnaast werden er 33 afspraken via sociale media teruggevonden die niet in de officiële agenda’s stonden.

Opvallend is dat sommige bewindspersonen, zoals staatssecretaris Jurgen Nobel (Participatie en Integratie), via hun sociale mediakanalen gedetailleerdere informatie delen dan in de officiële agenda’s te vinden is.

Aanbevelingen GRECO

De bevindingen van het onderzoek zijn niet in lijn met de beloften uit het regeerprogramma. Het kabinet heeft zich gecommitteerd aan de aanbevelingen van GRECO (Group of States against Corruption), een samenwerkingsverband dat integriteitsmaatregelen bevordert. Een van deze aanbevelingen is het stellen van duidelijke regels voor het contact met lobbyisten en het vergroten van de transparantie hierover. Hoewel kabinet-Rutte 4 een gedragscode introduceerde die transparantie vereist, inclusief de publicatie van agenda’s, blijkt de uitvoering in de praktijk nog steeds gebrekkig. GRECO concludeerde in juni 2023 dat de aanbeveling slechts gedeeltelijk is uitgevoerd en dat verdere richtlijnen over de omgang met lobbyisten noodzakelijk blijven.

Onderbezetting, personeelswisselingen en zomervakantie

Verschillende ministers hebben na het onderzoek van Open State Foundation toegegeven dat zij hun agenda’s niet altijd goed hebben bijgehouden. Dit wijten zij aan onderbezetting, personeelswisselingen en de zomervakantie. Ministers zoals Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) en David van Weel (Justitie en Veiligheid) benadrukten bovendien dat zij geen contacten met lobbyisten hadden en dus niets konden rapporteren. Hoogleraar Caelesta Braun zal binnenkort rapporteren of de agenda’s van de bewindspersonen op orde zijn. Als blijkt dat dit onvoldoende gebeurt, wordt de invoering van een lobbyregister overwogen.

Lobbyregister

Het idee van een lobbyregister is al jaren onderwerp van debat. In 2021 dienden Omtzigt en Dassen een motie in voor een dergelijk register, en een jaar later volgde een initiatiefnota. Het lobbyregister zou transparantie en vertrouwen in de overheid vergroten door inzicht te geven in welke belangengroepen invloed uitoefenen op beleid. In veel Europese landen bestaat zo’n register al, maar in Nederland zijn de maatregelen beperkt tot richtlijnen zoals de ‘Uitvoeringsrichtlijn Openbare agenda bewindslieden’ uit 2023, die bewindspersonen verplicht afspraken met externe partijen openbaar te maken.

Ondanks deze richtlijn en herhaaldelijke waarschuwingen van GRECO lijkt kabinet-Schoof vooralsnog geen prioriteit te geven aan volledige transparantie. De belofte in het regeerprogramma om alle GRECO-aanbevelingen uit te voeren, in combinatie met de aanwezigheid van NSC, waarvan lobbyregistervoorstander Omtzigt partijleider is, biedt echter enige hoop op een transparanter Den Haag.

Gerelateerd nieuws

Onderzoek: belangrijke verbetering positie klokkenluiders in Nederlands bedrijfsleven

Het rapport, Whistleblowing Frameworks 2024, ziet een belangrijke verbetering na invoering van de nieuwe Wet bescherming klokkenluiders in 2023. Toch blijft er nog volop ruimte voor verbetering: slechts 20 van de 70 onderzochte bedrijven scoren 75 procent of hoger op de meetlat en op de dimensie cultuur wordt met 49 procent benedengemiddeld gescoord. Onlangs presenteerde Transparency International haar rapport over de staat van klokkenluidersbescherming bij grote Nederlandse ondernemingen.

Toezicht en sanctiebevoegdheid verwacht vanaf eind 2026

“Dat het Huis voor Klokkenluiders die taken krijgt, is een politiek gegeven. We bespreken nu hoe we het gaan inrichten”, zei minister Uitermark tijdens het commissiedebat klokkenluiders, dinsdagavond 3 december. Met die taken verwees zij naar de toezichts- en sanctietaken, die het Huis in 2022 bij amendement kreeg, maar tot op heden nog niet zijn uitgewerkt. De minister bereidt een wetsvoorstel voor en verwacht dat het Huis eind 2026, begin 2027 met de nieuwe taken kan starten. In het voorjaar stelt de minister per brief de Tweede Kamerleden op de hoogte van de stand van zaken met betrekking tot alle onderwerpen die tijdens het debat de revue passeerden.

AP waarschuwt: Online publicatie CABR riskeert privacyschendingen

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft op 26 november een formele waarschuwing gegeven aan de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) over de voorgenomen online publicatie van het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR). Dit archief, dat gevoelige informatie bevat over personen die tijdens de Tweede Wereldoorlog van collaboratie werden verdacht, wordt vanaf januari 2025 digitaal beschikbaar gesteld.

‘Menselijke maat’ centraal in kabinetsreactie op toeslagen- en sociale zekerheidsstelsel

Het kabinet heeft gereageerd op het rapport 'Blind voor mens en recht', gepubliceerd door de Parlementaire Enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening (PEFD) begin dit jaar. In de kabinetsreactie, ondertekend door minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Van Hijum en staatssecretaris van Financiën Van Oostenbruggen, wordt het belang van de menselijke maat in de hervorming van het toeslagen- en socialezekerheidsstelsel benadrukt. Veel van de aanbevelingen van de PEFD worden overgenomen, met name die gericht op vereenvoudigen van regelingen, het tegengaan van discriminatie en het versterken van de rechtsbescherming.