Wat is het Deltaprogramma?

Het nationaal Deltaprogramma beschermt Nederland tegen overstromingen, zorgt voor voldoende zoetwater en draagt bij aan een klimaatbestendige en waterrobuuste inrichting. Zodat Nederland de gevolgen van klimaatverandering goed kan blijven opvangen. Verschillende overheden en organisaties werken aan het programma, onder leiding van de Deltacommissaris. Dit is de onafhankelijke regeringscommissaris voor het nationaal Deltaprogramma. Hij brengt elk jaar een voorstel uit met nieuwe adviezen en maatregelen voor het Deltaprogramma, en rapporteert ook over de voortgang van het Deltaprogramma.

Hoofdpunten uit Deltaprogramma 2025

De drie opgaven uit het Deltaprogramma zijn:

  1. Waterveiligheid: hoe beschermen we onszelf tegen overstromingen vanuit zee, grote meren en de grote rivieren?

  2. Zoetwater: hoe blijven we weerbaar tegen te weinig water en tegen te zout water?

  3. Ruimtelijke adaptatie: hoe richten we de omgeving zo in dat we bestand zijn tegen schade door wateroverlast, droogte, hitte en overstroming?

  4. Bij het werken aan deze opgaven ligt het zwaartepunt nu nog in het waterbeheer. Dat blijft belangrijk om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen, maar is niet genoeg. De oplossingen liggen ook in de manier waarop we onze omgeving inrichten en de grond gebruiken. Met deze combinatie houden we Nederland veilig en leefbaar: anders omgaan met water én ruimte. Op de website van het Deltaprogramma vind je de hoofdpunten uit het Deltaprogramma 2025 uitgelegd in een visueel overzicht.

    Vier adviezen van de Deltacommissaris

    Sinds 1 december 2023 is Co Verdaas de Deltacommissaris. Hij doet voorstellen voor het Deltaprogramma, en ook voor de financiële consequenties hiervan. De Deltacommissaris heeft vier adviezen voor het nieuwe kabinet:

    Denk groter en kijk vooruit: doorbreek de impasse. Houd bij investeringsplannen meer rekening met grotere weersextremen. Bied ook perspectief voor een toekomstbestendig agrarisch landgebruik dat bijdraagt aan de water- en bodemopgaven.

    Geef water de ruimte. Zorg dat je veel neerslag kunt bergen en water kunt vasthouden voor droge periodes. Het Deltaprogramma kan per regio in beeld brengen welke locaties kwetsbaar zijn voor te weinig of te veel water.

    Wees duidelijk over gebieden met een reserveringszone. Er zijn gebieden die gereserveerd zijn om water te bergen in extreme omstandigheden. Maak voor deze reserveringen duidelijk wat daar wel en niet kan.

    Investeer in financiële zekerheid en opleidingen. De groeiende wateropgaven leiden tot meer werk. Investeer hierin, maak bijvoorbeeld afspraken over het opleiden van voldoende professionals.

    Klik hier voor het Deltaprogramma 2025

Gerelateerd nieuws

Van sluiting naar startschot: hoe regio’s de toekomst van de chemie kunnen veiligstellen

De recente sluitingen van Apollo Vredestein in Enschede en Akzo Nobel in Wapenveld lijken op het eerste gezicht symptomatisch voor een verdwijnende maakindustrie. Maar wie verder kijkt, ziet geen sterfhuisconstructie, maar een transitie. De chemische sector, goed voor 55.000 banen en 17% van de Nederlandse export, staat op een kruispunt. De vraag is niet óf we chemie willen, maar onder welke voorwaarden.

Klimaat

We kunnen met meer zonne- en windenergie Nederland onafhankelijker maken

De noodzaak meer duurzame energie op land op te wekken, is onverminderd groot. Zonne- en windenergie helpen tegen de stroomspits en maken ons onafhankelijker van dure en onvoorspelbare import. De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), Energie-Nederland, NedZero, Holland Solar en Energy Storage NL zeggen veel méér zonne- en windenergie te kunnen realiseren dan waar zij ruimte voor krijgen. Als het aan hen ligt, is de bestuurlijk afgesproken RES-ambitie van 55 TWh in 2030 haalbaar. ‘Schone energie uit je eigen regio is vaak de sleutel waardoor bedrijven en nieuwe wijken vooruit kunnen,’ zegt Olof van der Gaag, voorzitter NVDE. ‘Het is goed als dit besef meer en meer doordringt bij RES-regio’s.’

Klimaat

Lokale energie geeft bedrijven weer ruimte, ook bij vol stroomnet

Het lokaal opwekken van energie helpt ondernemers vooruit en gaat netcongestie tegen. De combinatie van zonne- en windenergie, opslag en onderlinge energielevering werkt het best. Dit bespaart ondernemers veel geld, de jaarlijkse energiekosten dalen tot 50 procent. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) en Holland Solar.

Klimaat

De rol van engagement in duurzaam beleggen

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft een verkenning gedaan naar de invulling van engagement door vermogensbeheerders en de effectiviteit ervan. We constateren dat effectiviteit lastig is aan te tonen, maar dit hoeft niet weg te nemen dat engagement een waardevol instrument kan zijn binnen een duurzame beleggingsstrategie. Ook is er ruimte om de value case van engagement te verduidelijken en nog beter te onderbouwen. Ten slotte kan het beperken van de engagementinspanningen tot een selecte groep van ondernemingen en focus op een beperkt aantal specifieke ESG-thema’s de kwaliteit van engagement verhogen.

Klimaat