Opnieuw beroep van de NAM

De Afdeling bestuursrechtspraak had toenmalig staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat in januari van dit jaar al opgedragen om vóór 1 april te beslissen op de aanvragen van de NAM. Omdat er nog steeds geen besluiten waren genomen en de maximale dwangsom van € 37.500 die de Afdeling bestuursrechtspraak had opgelegd is verbeurd, heeft de NAM eind augustus opnieuw beroep ingesteld tegen het niet tijdig nemen van de besluiten op haar aanvragen.

Termijn

De minister heeft niet tijdig beslist op de aanvragen. Daarom is het beroep van de NAM gegrond. De vraag was alleen nog wat er nu moet gebeuren. De NAM wil dat de minister het liefst binnen een week na de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak op de aanvragen moet beslissen. De minister verzocht om een termijn tot eind 2024. De Afdeling bestuursrechtspraak begrijpt dat de NAM wil dat de minister zo snel mogelijk op de aanvragen beslist. De NAM wacht al lang hierop en de termijn tot 1 april 2024 die de Afdeling bestuursrechtspraak eerder gaf aan de minister, is inmiddels al weer ruim verstreken. Maar de Afdeling bestuursrechtspraak begrijpt ook dat het vanwege de aard van het project belangrijk is dat de aanvragen heel zorgvuldig worden beoordeeld, voordat er besluiten worden genomen. Zij ziet daarom aanleiding om nog één keer een langere dan de standaardtermijn van twee weken te geven, namelijk tot 1 januari 2025. De minister zal dus dit jaar nog haar besluiten moeten nemen.

Achtergrond

De NAM wil aardgas winnen op de mijnbouwlocatie Ternaard in de gemeente Noardeast-Fryslân en het aardgas transporteren naar een zogenoemde gasbehandelingsinstallatie in Moddergat. Een klein deel van dit gasveld ligt onder land, het grootste deel onder de Waddenzee. De NAM heeft tien aanvragen gedaan voor de vergunningen die nodig zijn voor de productiefaciliteit en transportleidingen en de uitbreiding van de installatie in Moddergat. Deze activiteiten worden gezamenlijk aangeduid als het project Gaswinning Ternaard.

Gerelateerd nieuws

Van sluiting naar startschot: hoe regio’s de toekomst van de chemie kunnen veiligstellen

De recente sluitingen van Apollo Vredestein in Enschede en Akzo Nobel in Wapenveld lijken op het eerste gezicht symptomatisch voor een verdwijnende maakindustrie. Maar wie verder kijkt, ziet geen sterfhuisconstructie, maar een transitie. De chemische sector, goed voor 55.000 banen en 17% van de Nederlandse export, staat op een kruispunt. De vraag is niet óf we chemie willen, maar onder welke voorwaarden.

Klimaat

We kunnen met meer zonne- en windenergie Nederland onafhankelijker maken

De noodzaak meer duurzame energie op land op te wekken, is onverminderd groot. Zonne- en windenergie helpen tegen de stroomspits en maken ons onafhankelijker van dure en onvoorspelbare import. De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), Energie-Nederland, NedZero, Holland Solar en Energy Storage NL zeggen veel méér zonne- en windenergie te kunnen realiseren dan waar zij ruimte voor krijgen. Als het aan hen ligt, is de bestuurlijk afgesproken RES-ambitie van 55 TWh in 2030 haalbaar. ‘Schone energie uit je eigen regio is vaak de sleutel waardoor bedrijven en nieuwe wijken vooruit kunnen,’ zegt Olof van der Gaag, voorzitter NVDE. ‘Het is goed als dit besef meer en meer doordringt bij RES-regio’s.’

Klimaat

Lokale energie geeft bedrijven weer ruimte, ook bij vol stroomnet

Het lokaal opwekken van energie helpt ondernemers vooruit en gaat netcongestie tegen. De combinatie van zonne- en windenergie, opslag en onderlinge energielevering werkt het best. Dit bespaart ondernemers veel geld, de jaarlijkse energiekosten dalen tot 50 procent. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) en Holland Solar.

Klimaat

De rol van engagement in duurzaam beleggen

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft een verkenning gedaan naar de invulling van engagement door vermogensbeheerders en de effectiviteit ervan. We constateren dat effectiviteit lastig is aan te tonen, maar dit hoeft niet weg te nemen dat engagement een waardevol instrument kan zijn binnen een duurzame beleggingsstrategie. Ook is er ruimte om de value case van engagement te verduidelijken en nog beter te onderbouwen. Ten slotte kan het beperken van de engagementinspanningen tot een selecte groep van ondernemingen en focus op een beperkt aantal specifieke ESG-thema’s de kwaliteit van engagement verhogen.

Klimaat