Natuurwetten 

De mens brengt extra broeikasgassen in de atmosfeer zoals CO2 en methaan. De meeste uitstoot komt door het delven en verbranden van fossiele brandstoffen. Daardoor stijgt de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer en warmt de aarde op. Hoe dat gaat wordt geregeld door de natuurwetten. Deze zijn altijd geldig en bepalen hoe het klimaat reageert op wat de mensen doen. Denk bijvoorbeeld aan de wet van behoud van massa of van energie. 

Menselijke wetten 

De opwarming van de aarde veroorzaakt slachtoffers en schade wereldwijd. Mensen worden gedwongen zich aan te passen aan het veranderende klimaat. Slachtoffers willen dat de opwarming stopt en dat ze worden gecompenseerd voor schade en kosten voor de maatregelen die ze moeten nemen om zich aan te passen. Dit wordt geregeld door menselijke wetten. Menselijke wetten zijn afspraken die kunnen worden geschonden; ze moeten actief worden gehandhaafd. In tegenstelling tot natuurwetten kunnen ze veranderen in de tijd en hangen ze ook af van waar je bent, wat je nationaliteit is en in welke rol je zit. 

Rechters zijn aan zet 

Het is de taak van rechters om te bepalen of mensen, landen, organisaties en bedrijven zich houden aan de wet. Klimaatwetenschap levert bewijslast dat menselijk handelen leidt tot klimaatschade door middel van klimaatattributiestudies. Dat geeft burgers, landen en organisaties de mogelijkheid om via de rechter te proberen om klimaatschade te verhalen op veroorzakers van klimaatverandering of bedrijven en landen proberen te verplichten tot snellere reductie van de uitstoot van broeikasgassen.  

Klimaatrechtszaken 

Een bekende klimaatzaak werd in 2023 aangespannen door Urgenda tegen de Nederlandse Staat. In 2019 bekrachtigde de Hoge Raad een eerder vonnis van de rechtbank Den Haag dat de Staat zich aan zijn eigen klimaatdoelen diende te houden. De basis voor deze uitspraak is onder andere de zorgplicht die de Staat heeft voor haar inwoners en het eerbiedigen van de mensenrechten die zijn vastgelegd in het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM).  

In 2017 klaagde een Peruaanse boer het Duitse energiebedrijf RWE aan en eist dat het bedrijf meebetaalt aan de bescherming van zijn dorp tegen het smeltwater van de gletsjer. Volgens een klimaatattributiestudie smelt de gletsjer door de wereldwijde opwarming door de uitstoot van broeikasgassen. Ook de uitstoot van RWE heeft hieraan bijgedragen en RWE wordt daarom deels aansprakelijk gesteld. Het Duits burgerrecht beschermt eigendom tegen mogelijke schade. Als je buurman een boom heeft staan die dreigt om te vallen en jouw eigendommen te beschadigen, dan kun je eisen dat de buurman die dreiging weghaalt. De redenering is dat RWE het eigendom van de Peruaanse boer bedreigt door de uitstoot van broeikasgassen die wereldwijd opwarming veroorzaken, ook in Peru. De zaak is nog in behandeling. 

Vorige week is een grote klimaatzaak in behandeling genomen door het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. De zaak wordt aangespannen door een groep van 99 landen die bedreigd worden door klimaatverandering. Landen waaronder Vanuatu, Chili en de Filipijnen willen dat grote uitstoters als de Verenigde Staten, China en Rusland hun uitstoot verminderen en financiële hulp bieden om de rampzalige gevolgen van klimaatverandering voor hun land het hoofd te kunnen bieden. 

De Columbia Law School houdt een overzicht bij van alle klimaatzaken wereldwijd. Het aantal ingediende klimaatzaken per jaar is sinds het akkoord van Parijs in 2015 sterk toegenomen (zie afbeelding). 

Wie is er schuldig aan de uitstoot van CO2? 

Als de olie, het gas en de kolen in de grond blijven zitten, komt er geen extra koolstof in omloop. Zijn daarom de oliemaatschappijen die de fossiele koolstof weer in omloop brengen schuldig aan de uitstoot van CO2? Of is degene die de fossiele brandstof koopt en verbrandt tot CO2 schuldig?

Of is de Staat schuldig bij gebrek aan klimaatbeleid? Iedere CO2 molecuul dat ergens wordt uitgestoten, draagt bij aan de wereldwijde opwarming. En niet alleen nu, maar blijvend voor vele duizenden jaren. De CO2-uitstoot van de afgelopen 150 jaar is de belangrijkste oorzaak van de huidige opwarming. Is het daarom zo dat hoe meer je als land of bedrijf hebt uitgestoten in de laatste 150 jaar, hoe groter je aansprakelijkheid? Of geldt die aansprakelijkheid alleen vanaf het moment dat de wetenschap aantoonde dat de uitstoot van CO2 tot opwarming van de aarde leidt? Hoe kun je bepalen wie in welke mate schuldig is, en welke schuldige klaag je wel en welke niet aan? Hoe terecht is het om één van de velen als schuldige aan te klagen? Dat zijn lastige dilemma's voor de rechtsspraak.  

Rechterlijke uitspraken hebben mogelijk grote gevolgen 

Het zal de komende jaren blijken hoe rechters de bewijslast geleverd door klimaatattributiestudies zullen wegen in hun uitspraken over aansprakelijkheid voor klimaatschade. Als aansprakelijkheid wordt toegekend zal dit mogelijk een grote invloed hebben op de energiemarkten. Oliemaatschappijen zullen de kosten voor klimaatschade gaan doorberekenen in de prijs van olie, waardoor alternatieve energiebronnen en energiebesparing economisch aantrekkelijker worden, de vraag naar olie daalt en de uitstoot van broeikasgassen sneller daalt. Ook kunnen landen mogelijk wettelijk verplicht worden sneller de uitstoot van broeikasgassen op hun grondgebied terug te dringen en mee te betalen aan klimaatschade en klimaatadaptie in arme landen die zelf weinig broeikasgassen hebben uitgestoten. 

Over de auteurs

Gerelateerd nieuws

Van sluiting naar startschot: hoe regio’s de toekomst van de chemie kunnen veiligstellen

De recente sluitingen van Apollo Vredestein in Enschede en Akzo Nobel in Wapenveld lijken op het eerste gezicht symptomatisch voor een verdwijnende maakindustrie. Maar wie verder kijkt, ziet geen sterfhuisconstructie, maar een transitie. De chemische sector, goed voor 55.000 banen en 17% van de Nederlandse export, staat op een kruispunt. De vraag is niet óf we chemie willen, maar onder welke voorwaarden.

Klimaat

We kunnen met meer zonne- en windenergie Nederland onafhankelijker maken

De noodzaak meer duurzame energie op land op te wekken, is onverminderd groot. Zonne- en windenergie helpen tegen de stroomspits en maken ons onafhankelijker van dure en onvoorspelbare import. De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), Energie-Nederland, NedZero, Holland Solar en Energy Storage NL zeggen veel méér zonne- en windenergie te kunnen realiseren dan waar zij ruimte voor krijgen. Als het aan hen ligt, is de bestuurlijk afgesproken RES-ambitie van 55 TWh in 2030 haalbaar. ‘Schone energie uit je eigen regio is vaak de sleutel waardoor bedrijven en nieuwe wijken vooruit kunnen,’ zegt Olof van der Gaag, voorzitter NVDE. ‘Het is goed als dit besef meer en meer doordringt bij RES-regio’s.’

Klimaat

Lokale energie geeft bedrijven weer ruimte, ook bij vol stroomnet

Het lokaal opwekken van energie helpt ondernemers vooruit en gaat netcongestie tegen. De combinatie van zonne- en windenergie, opslag en onderlinge energielevering werkt het best. Dit bespaart ondernemers veel geld, de jaarlijkse energiekosten dalen tot 50 procent. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) en Holland Solar.

Klimaat

De rol van engagement in duurzaam beleggen

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft een verkenning gedaan naar de invulling van engagement door vermogensbeheerders en de effectiviteit ervan. We constateren dat effectiviteit lastig is aan te tonen, maar dit hoeft niet weg te nemen dat engagement een waardevol instrument kan zijn binnen een duurzame beleggingsstrategie. Ook is er ruimte om de value case van engagement te verduidelijken en nog beter te onderbouwen. Ten slotte kan het beperken van de engagementinspanningen tot een selecte groep van ondernemingen en focus op een beperkt aantal specifieke ESG-thema’s de kwaliteit van engagement verhogen.

Klimaat