De Auditdienst Rijk (ADR) deed de afgelopen maanden onderzoek naar de omgang met vertrouwelijke informatie bij zowel de politie als bij de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV). Aanleiding is het strafrechtelijk onderzoek tegen een man die op 23 oktober vorig jaar werd aangehouden op verdenking van het lekken van staatsgeheimen. De verdachte werkte bij de NCTV. Daarnaast verrichtte hij ruim 20 jaar lang op inhuurbasis werkzaamheden voor de politie, onder meer als vertaler.

Toezicht

Henk Geveke, binnen de korpsleiding verantwoordelijk voor informatiebeveiliging, noemt het ADR-rapport ‘een wake up-call’. “Het maakt duidelijk dat we als politie stappen te zetten hebben. Er is weliswaar beleid ten aanzien van informatiebeveiliging, maar het schort aan toezicht op dat beleid. Ook worden interne aanbevelingen niet opgevolgd.”

Kwetsbaar

Over de mate waarin het beleid rond informatiebeveiliging daadwerkelijk wordt uitgevoerd, deed de ADR onderzoek bij het zogenoemde CTER-cluster, een onderdeel van de politie dat zich bezighoudt met de bestrijding van terrorisme. Geveke: “Uit dat deel van het onderzoek blijkt dat de regels rond informatiebeveiliging in de praktijk niet goed zijn nageleefd. Zo werd gebruik gemaakt van onveilige communicatiemiddelen en gegevensdragers. Daarmee hebben we, precies zoals de ADR stelt, onze eigen kwetsbaarheid georganiseerd.”

Onachtzaamheid

Volgens Henk Geveke is de druk in het politiewerk soms erg hoog. “Politiemensen zijn van nature resultaatgericht. En zeker bij het onderzochte organisatieonderdeel moesten mensen vaak onder hoge tijdsdruk acute maatschappelijke dreigingen het hoofd bieden. Ik heb begrip voor die druk en waardering voor de focus op resultaten. Maar dit mag nooit leiden tot onachtzaamheid.”

Maatregelen

De politie heeft na de aanhouding van de tolk direct maatregelen genomen. Zo zijn veiligheidsrisico’s voor medewerkers en lopende onderzoeken in kaart gebracht en is waar nodig actie ondernomen. Ook is een hoger screeningsniveau voor tolken ingevoerd. Momenteel worden alle tolken op dit niveau gescreend.

Bewustzijnstraining

De komende tijd worden aanvullende maatregelen genomen. Geveke: ‘Vanaf volgend jaar voeren we het zogenoemde systeem van protective monitoring in, waarmee gebruikershandelingen van politiemensen automatisch worden geanalyseerd om onjuist gebruik van systemen te detecteren. Ook komt er een verplichte bewustzijnstraining voor politiemensen die werken met vertrouwelijke informatie.’

Door de maatregelen die de politie heeft genomen, is een deel van aanbevelingen van de ADR al opgevolgd. Met de resterende aanbevelingen gaat de politie aan de slag. Het korps brengt over 12 maanden verslag uit aan de ADR over de voortgang.

Gerelateerd nieuws

Productiviteit als motor van brede welvaart: SER en bedrijfsleven dringen aan op actie

Werkgevers, werknemers en ondernemersorganisaties slaan de handen ineen om de arbeidsproductiviteit in Nederland te verhogen. De Sociaal-Economische Raad (SER) en organisaties als VNO-NCW en MKB-Nederland pleiten gezamenlijk voor een ambitieus en samenhangend productiviteitsoffensief. Het doel: het versterken van het verdienvermogen van de Nederlandse economie, het verlagen van de werkdruk, het verbeteren van de arbeidsvoorwaarden en het waarborgen van de brede welvaart.

Lokale energie geeft bedrijven weer ruimte, ook bij vol stroomnet

Lokale opwek van energie helpt ondernemers vooruit en gaat netcongestie tegen. De combinatie van zonne- en windenergie, opslag en onderlinge energielevering werkt het best. Dit bespaart ondernemers veel geld, de jaarlijkse energiekosten dalen tot vijftig procent. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) en Holland Solar.

Klimaat

Aedes: flexibeler omgaan met regels die woningbouw vertragen

Het is goed dat via de STOER-aanpak regels rondom de bouw van nieuwe huizen tegen het licht gehouden worden. Vooral in combinatie leiden regels vaak tot ongewenste vertraging. De enorme woningnood betekent dat we slimmer en flexibeler moeten omgaan met regels, zonder minimale normen uit het oog te verliezen, aldus Aedes in reactie op de STOER-voorstellen.

Omgeving

De rol van engagement in duurzaam beleggen

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft een verkenning gedaan naar de invulling van engagement door vermogensbeheerders en de effectiviteit ervan. We constateren dat effectiviteit lastig is aan te tonen, maar dit hoeft niet weg te nemen dat engagement een waardevol instrument kan zijn binnen een duurzame beleggingsstrategie. Ook is er ruimte om de value case van engagement te verduidelijken en nog beter te onderbouwen. Ten slotte kan het beperken van de engagementinspanningen tot een selecte groep van ondernemingen en focus op een beperkt aantal specifieke ESG-thema’s de kwaliteit van engagement verhogen.

Klimaat