Regionale samenwerking biedt duidelijke voordelen. Door zorg te centraliseren op regionaal niveau, kunnen organisaties efficiënter werken. Het terugdringen van administratieve lasten biedt professionals meer tijd voor directe zorgverlening, wat de kwaliteit van zorg ten goede komt. Daarnaast leidt betere coördinatie tot kortere wachtlijsten, omdat hulpvragen sneller worden opgepakt en doorverwezen.
Een ander voordeel is dat een regionale aanpak zorgt voor meer schaalvoordelen. Hierdoor kunnen gemeenten gezamenlijk investeren in specialistische voorzieningen die lokaal moeilijk realiseerbaar zijn. Dit kan vooral van waarde zijn voor jeugdigen met complexe hulpvragen.
Hoewel de voordelen van regionale samenwerking evident zijn, zijn er ook uitdagingen. Zo kan de overgang naar een regionale structuur leiden tot extra kosten op korte termijn, zoals investeringen in nieuwe coördinatiemechanismen. Bovendien kan de verschuiving weerstand oproepen bij belanghebbenden die gewend zijn aan een lokaal systeem, zoals buurtinitiatieven en kleinere zorgaanbieders.
Een ander risico is dat de nadruk op efficiëntie kan leiden tot een focus op kostenbesparing, wat mogelijk ten koste gaat van de kwaliteit van de zorg. Het is daarom cruciaal dat regionale samenwerking gepaard gaat met duidelijke kwaliteitsnormen en voldoende ruimte voor maatwerk.
Regionale samenwerking is in de praktijk vaak complex. Om de balans te vinden tussen efficiëntie en kwaliteit, moeten alle betrokken partijen samenwerken vanuit een gedeelde visie. Niet alleen een ‘mooi verhaal op papier’, maar een gezamenlijk gedragen en doorleefde visie. Zodat alle betrokkenen niet alleen het gezamenlijke doel onderschrijven, maar ook samen de vertaling maken naar tussenresultaten, acties, verdeling van verantwoordelijkheden én de wijze waarop ze samenwerken en omgaan met conflicten en belangentegenstellingen die zich gaandeweg zullen voordoen. Door heldere afspraken te maken over financiering, monitoring en kwaliteitsborging kan de overgang naar regionale zorg niet alleen bijdragen aan een doelmatiger systeem, maar ook aan betere resultaten voor jeugdigen en hun gezinnen. Komen tot een gezamenlijke visie én realisatie daarvan vragen in de regel veel van het verandervermogen en -management in de regio.
Over de auteurs
Gerelateerd nieuws
Zo maken we Rotterdam gezonder: "Mensen moeten weer buitenspelen, kinderen maar ook volwassenen."
Zorg & Sociaal
Benut veranderkracht en verandermacht van jongeren
Zorg & Sociaal
Community Support: Resonantie en Saamhorigheid
Zorg & Sociaal
‘Integriteit gaat over de vraag waar je met elkáár de grens trekt’
Zorg & Sociaal