Regionale samenwerking biedt duidelijke voordelen. Door zorg te centraliseren op regionaal niveau, kunnen organisaties efficiënter werken. Het terugdringen van administratieve lasten biedt professionals meer tijd voor directe zorgverlening, wat de kwaliteit van zorg ten goede komt. Daarnaast leidt betere coördinatie tot kortere wachtlijsten, omdat hulpvragen sneller worden opgepakt en doorverwezen.

Een ander voordeel is dat een regionale aanpak zorgt voor meer schaalvoordelen. Hierdoor kunnen gemeenten gezamenlijk investeren in specialistische voorzieningen die lokaal moeilijk realiseerbaar zijn. Dit kan vooral van waarde zijn voor jeugdigen met complexe hulpvragen.

Hoewel de voordelen van regionale samenwerking evident zijn, zijn er ook uitdagingen. Zo kan de overgang naar een regionale structuur leiden tot extra kosten op korte termijn, zoals investeringen in nieuwe coördinatiemechanismen. Bovendien kan de verschuiving weerstand oproepen bij belanghebbenden die gewend zijn aan een lokaal systeem, zoals buurtinitiatieven en kleinere zorgaanbieders.

Een ander risico is dat de nadruk op efficiëntie kan leiden tot een focus op kostenbesparing, wat mogelijk ten koste gaat van de kwaliteit van de zorg. Het is daarom cruciaal dat regionale samenwerking gepaard gaat met duidelijke kwaliteitsnormen en voldoende ruimte voor maatwerk.

Regionale samenwerking is in de praktijk vaak complex. Om de balans te vinden tussen efficiëntie en kwaliteit, moeten alle betrokken partijen samenwerken vanuit een gedeelde visie. Niet alleen een ‘mooi verhaal op papier’, maar een gezamenlijk gedragen en doorleefde visie. Zodat alle betrokkenen niet alleen het gezamenlijke doel onderschrijven, maar ook samen de vertaling maken naar tussenresultaten, acties, verdeling van verantwoordelijkheden én de wijze waarop ze samenwerken en omgaan met conflicten en belangentegenstellingen die zich gaandeweg zullen voordoen. Door heldere afspraken te maken over financiering, monitoring en kwaliteitsborging kan de overgang naar regionale zorg niet alleen bijdragen aan een doelmatiger systeem, maar ook aan betere resultaten voor jeugdigen en hun gezinnen. Komen tot een gezamenlijke visie én realisatie daarvan vragen in de regel veel van het verandervermogen en -management in de regio.

Over de auteurs

Gerelateerd nieuws

Zo maken we Rotterdam gezonder: "Mensen moeten weer buitenspelen, kinderen maar ook volwassenen."

De gezondheid van de Rotterdammer is slechter dan die van de gemiddelde Nederlander. Hoogleraar Public Health Lex Burdorf (Erasmus MC) berekende dat een inwoner van de Maasstad anderhalf jaar korter leeft. Ook binnen de stad zijn er grote verschillen: inwoners nabij metrostation Nesselande leven gemiddeld acht jaar langer dan inwoners nabij metrostation Maashaven. Wij vroegen Lex Burdorf waar deze verschillen vandaan komen en wat de oplossing is voor deze prangende 'Rotterdamse kwestie': "Het is geen individueel probleem maar een probleem van de inrichting van de samenleving."

Zorg & Sociaal

Benut veranderkracht en verandermacht van jongeren

Het idee dat jongeren niet toegerust zijn om aan sociale veranderingen mee te werken, is onterecht. Ze hebben wel degelijk veranderkracht en verandermacht, schrijven onderzoekers van onder andere het Verwey-Jonker Instituut die in opdracht van Kenniscentrum Ongelijkheid een programma hebben ontwikkeld om de veranderkracht en verandermacht van jongeren te benutten

Zorg & Sociaal

Community Support: Resonantie en Saamhorigheid

In een wereld waarin individualisme en versnelling de boventoon voeren, raakt gemeenschapszin vaak op de achtergrond. Toch is sociale verbondenheid onmisbaar voor psychisch welzijn en zingeving. De methode Community Support, ontwikkeld door Marga de Groot en Luuk Mur, biedt een innovatieve aanpak voor herstel en welzijn door sociale netwerken en onderlinge steun te versterken. Deze goed beschreven methode sluit naadloos aan bij Hartmut Rosa’s concept van resonantie als tegenkracht tegen vervreemding.

Zorg & Sociaal

‘Integriteit gaat over de vraag waar je met elkáár de grens trekt’

Hoe schenk je persoonlijk én collectief op de juiste manier aandacht aan integriteit? Leonie Heres, bijzonder hoogleraar Integriteit, en twee topambtenaren delen hun inzichten.

Zorg & Sociaal