In de nieuwste aflevering van De Vooruitgang aan Tafel, een podcast van Berenschot, bespreekt Frank Kromer de toekomst van het Nederlandse zorgstelsel. Te gast in de podcast zijn Mark Jansen, de nieuwe voorzitter van de Raad van Bestuur van het Zorginstituut en Hans Oosterkamp, senior managing consultant bij Berenschot.

Jansen beschrijft hoe hij zijn nieuwe rol als voorzitter van het Zorginstituut ervaart. Na een carrière van dertig jaar in de zorgsector, waaronder bij Radboudumc, heeft hij een stevige basis om deze uitdagende functie aan te pakken. De uitdagingen zijn aanzienlijk, van personeelstekorten tot lange wachtlijsten. De kersverse voorzitter benadrukte het belang van samenwerken en gesprekken voeren om tot duurzame oplossingen te komen.

De rol van het Zorginstituut

Volgens Jansen en Oosterkamp speelt het Zorginstituut een cruciale rol in het faciliteren van passende zorg. Dit concept benadrukt maatwerk in zorgverlening, waarbij kwaliteit centraal blijft staan, zelfs in tijden van schaarste. “Passende zorg betekent niet altijd méér zorg, maar de juiste zorg,” aldus Jansen.

De uitdaging van transformatie

Het drietal bespreekt de transitie naar een geïntegreerd zorgstelsel, waarin sociale en medische domeinen meer samenwerken. Hoewel de recente terugtrekking va de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) uit het Integraal Zorgakkoord (IZA) een tegenslag is, blijft Jansen optimistisch dat gemeentes weer aan boord komen. Oosterkamp voegt toe dat het bieden van duidelijkheid en veiligheid cruciaal is om verandering mogelijk te maken.

Een vliegwiel voor de toekomst

Beide gasten zijn voorzichtig optimistisch over de komende jaren. 2025 markeert een belangrijk jaar, waarin regionale samenwerking en het concretiseren van doelen centraal staan. Er wordt gepleit voor meer bewustwording onder burgers over de uitdagingen in de zorg. Praktische voorbeelden en nationale gesprekken kunnen bijdragen aan een bredere betrokkenheid.

Slotgedachte

Deze aflevering benadrukte de complexiteit van het zorglandschap, maar ook de kansen voor innovatie en samenwerking. De toekomst vraagt om een gezamenlijke inspanning van overheid, zorgverleners, gemeentes en burgers. “Met de juiste gesprekken en stappen kan het vliegwiel van verandering echt op gang komen.”, aldus Jansen.

Bekijk of beluister de aflevering via Youtube of Spotify

Over de auteurs

  • Hans Oosterkamp

    Hans Oosterkamp is senior managing consultant en teamlead bij Berenschot met de gezondheidszorg als aandachtsgebied. De gezondheidszorg staat nooit stil. Voortdurend is het een zoeken naar balans tussen kwaliteit, betaalbaarheid en toegankelijkheid. Partijen met uiteenlopende rollen en belangen houden elkaar daarin in evenwicht, maar vaak ontbreekt de balans. Zorg op de juiste plek is een mooie richting en heeft het nodig om over grenzen van wettelijke domeinen heen te werken. In dat speelveld voelt hij zich thuis als begeleider van ontwikkel- en discussieprocessen waar partijen het niet vanzelfsprekend met elkaar eens zijn, door die tegenstrijdige belangen. Dat leverde hem door de jaren heen een breed en diep netwerk op bij alle spelers in de zorg en in alle zorgdomeinen: zorgaanbieders, brancheorganisaties, ZBO’s en ministerie van VWS, zorgkantoren, gemeenten en zorgverzekeraars. In zijn werk als adviseur ondersteunt hij zorgorganisaties in hun strategische vraagstukken en voert hij veel landelijke projecten uit. Zijn kennis en netwerk reiken van de zorgpraktijk tot het terrein van landelijke beleidsontwikkeling. Zijn gevoel voor (politieke) verhoudingen is daarin goed ontwikkeld en hij schuwt niet om die verhoudingen bespreekbaar te maken.

Gerelateerd nieuws

Zo maken we Rotterdam gezonder: "Mensen moeten weer buitenspelen, kinderen maar ook volwassenen."

De gezondheid van de Rotterdammer is slechter dan die van de gemiddelde Nederlander. Hoogleraar Public Health Lex Burdorf (Erasmus MC) berekende dat een inwoner van de Maasstad anderhalf jaar korter leeft. Ook binnen de stad zijn er grote verschillen: inwoners nabij metrostation Nesselande leven gemiddeld acht jaar langer dan inwoners nabij metrostation Maashaven. Wij vroegen Lex Burdorf waar deze verschillen vandaan komen en wat de oplossing is voor deze prangende 'Rotterdamse kwestie': "Het is geen individueel probleem maar een probleem van de inrichting van de samenleving."

Zorg & Sociaal

Benut veranderkracht en verandermacht van jongeren

Het idee dat jongeren niet toegerust zijn om aan sociale veranderingen mee te werken, is onterecht. Ze hebben wel degelijk veranderkracht en verandermacht, schrijven onderzoekers van onder andere het Verwey-Jonker Instituut die in opdracht van Kenniscentrum Ongelijkheid een programma hebben ontwikkeld om de veranderkracht en verandermacht van jongeren te benutten

Zorg & Sociaal

Jeugdzorg(en)

De Hervormingsagenda Jeugd 2023-2028 zet in op structurele verbeteringen in de jeugdzorg, waaronder een versterking van regionale samenwerking. In dit artikel belicht collega Joeri Schutte de voordelen en uitdagingen van regionaal georganiseerde zorg, gericht op het terugdringen van administratieve lasten en het verbeteren van de toegankelijkheid.

Zorg & Sociaal

Community Support: Resonantie en Saamhorigheid

In een wereld waarin individualisme en versnelling de boventoon voeren, raakt gemeenschapszin vaak op de achtergrond. Toch is sociale verbondenheid onmisbaar voor psychisch welzijn en zingeving. De methode Community Support, ontwikkeld door Marga de Groot en Luuk Mur, biedt een innovatieve aanpak voor herstel en welzijn door sociale netwerken en onderlinge steun te versterken. Deze goed beschreven methode sluit naadloos aan bij Hartmut Rosa’s concept van resonantie als tegenkracht tegen vervreemding.

Zorg & Sociaal