Cybermisdaad wordt door de meeste bedrijven (66%) gezien als het grootste risico. Andere belangrijke risico’s zijn elektriciteitstekorten (55%) en extreme financiële risico’s (53%). Opvallend is dat ook de afnemende maatschappelijke betrokkenheid (38%) als een potentiële bedreiging wordt gezien.
Grotere bedrijven zijn zich meer bewust van de risico’s en nemen vaker maatregelen dan kleinere bedrijven. Dit komt mogelijk doordat grotere bedrijven meer middelen beschikbaar hebben, te maken hebben met meer regelgeving en de impact van de risico’s voor hen groter is.
De meest genomen maatregelen zijn het verhogen van de digitale veiligheid (51%) en het verminderen van de afhankelijkheid van individuele klanten of leveranciers (40%). Een vijfde van de bedrijven is actief bezig om hun strategische afhankelijkheid van andere landen, zowel binnen als buiten de EU, te verminderen. Dit doen zij bijvoorbeeld door de import te beperken of activiteiten naar Nederland te verplaatsen.
Het onderzoek benadrukt het belang van breed risicomanagement voor Nederlandse bedrijven. Een goede inschatting van de kans en de impact van verschillende risico’s, afgezet tegen de kosten van de maatregelen, is cruciaal. Hoewel veel bedrijven al stappen hebben ondernomen om hun weerbaarheid te vergroten, is er nog ruimte voor verbetering.
Lees hier het hele onderzoek van Rabobank