Cybermisdaad wordt door de meeste bedrijven (66%) gezien als het grootste risico. Andere belangrijke risico’s zijn elektriciteitstekorten (55%) en extreme financiële risico’s (53%). Opvallend is dat ook de afnemende maatschappelijke betrokkenheid (38%) als een potentiële bedreiging wordt gezien.

Grotere bedrijven zijn zich meer bewust van de risico’s en nemen vaker maatregelen dan kleinere bedrijven. Dit komt mogelijk doordat grotere bedrijven meer middelen beschikbaar hebben, te maken hebben met meer regelgeving en de impact van de risico’s voor hen groter is.

De meest genomen maatregelen zijn het verhogen van de digitale veiligheid (51%) en het verminderen van de afhankelijkheid van individuele klanten of leveranciers (40%). Een vijfde van de bedrijven is actief bezig om hun strategische afhankelijkheid van andere landen, zowel binnen als buiten de EU, te verminderen. Dit doen zij bijvoorbeeld door de import te beperken of activiteiten naar Nederland te verplaatsen.

Het onderzoek benadrukt het belang van breed risicomanagement voor Nederlandse bedrijven. Een goede inschatting van de kans en de impact van verschillende risico’s, afgezet tegen de kosten van de maatregelen, is cruciaal. Hoewel veel bedrijven al stappen hebben ondernomen om hun weerbaarheid te vergroten, is er nog ruimte voor verbetering.

Lees hier het hele onderzoek van Rabobank

Gerelateerd nieuws

Leiderschap in tijden van geopolitieke onrust

“Wat doe je?”, vroeg ik verontrust. “Ik zit in het oog van de orkaan”, antwoordde de directeur vanachter zijn bureau, een grote sigaar tussen rechterwijs- en middelvinger geklemd, terwijl hij kringeltjes rook de lucht in blies. Mijn vraag was meer gericht op het onmiddellijke brandgevaar, los van het feit dat roken al vrij lang niet meer wordt toegestaan in de openbare ruimte. Het antwoord ging duidelijk over het grotere plaatje, en het excentrieke gedrag interpreteerde ik als ondersteunend aan de visionair bedoelde uitspraak. Er volgde een monoloog over alle krachten waaraan de organisatie en daarmee hijzelf persoonlijk blootstond. En toegegeven: dat was nogal wat. Op een cruciale borgende plek in de keten van voedselveiligheid kon één verkeerde inschatting fataal zijn voor een groot deel van de Nederlandse bevolking, al was enige overdrijving mijn gesprekspartner niet vreemd.

Het UBO-register voor Wwft-instellingen: van 2024 op naar 2025

Het UBO-register zit alweer twee jaar op slot, alleen de bewoner zelf heeft inmiddels weer toegang gekregen. In deze bijdrage worden de laatste vorderingen besproken die in 2024 zijn en in 2025 worden ondernomen om het UBO-register mondjesmaat weer toegankelijk te maken voor instellingen in de zin van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft-instellingen).

Gebrek aan consultatie bij asielwetgeving schaadt rechtsstaat

Het College voor de Rechten van de Mens maakt zich in een brief aan minister Faber zorgen over het gebrek aan publieke consultatie bij nieuwe asielwetgeving. De voorstellen hebben grote gevolgen voor de mensenrechten van mensen in kwetsbare situaties zoals asielzoekers en statushouders.

Onderzoek: belangrijke verbetering positie klokkenluiders in Nederlands bedrijfsleven

Het rapport, Whistleblowing Frameworks 2024, ziet een belangrijke verbetering na invoering van de nieuwe Wet bescherming klokkenluiders in 2023. Toch blijft er nog volop ruimte voor verbetering: slechts 20 van de 70 onderzochte bedrijven scoren 75 procent of hoger op de meetlat en op de dimensie cultuur wordt met 49 procent benedengemiddeld gescoord. Onlangs presenteerde Transparency International haar rapport over de staat van klokkenluidersbescherming bij grote Nederlandse ondernemingen.