Cybermisdaad wordt door de meeste bedrijven (66%) gezien als het grootste risico. Andere belangrijke risico’s zijn elektriciteitstekorten (55%) en extreme financiële risico’s (53%). Opvallend is dat ook de afnemende maatschappelijke betrokkenheid (38%) als een potentiële bedreiging wordt gezien.

Grotere bedrijven zijn zich meer bewust van de risico’s en nemen vaker maatregelen dan kleinere bedrijven. Dit komt mogelijk doordat grotere bedrijven meer middelen beschikbaar hebben, te maken hebben met meer regelgeving en de impact van de risico’s voor hen groter is.

De meest genomen maatregelen zijn het verhogen van de digitale veiligheid (51%) en het verminderen van de afhankelijkheid van individuele klanten of leveranciers (40%). Een vijfde van de bedrijven is actief bezig om hun strategische afhankelijkheid van andere landen, zowel binnen als buiten de EU, te verminderen. Dit doen zij bijvoorbeeld door de import te beperken of activiteiten naar Nederland te verplaatsen.

Het onderzoek benadrukt het belang van breed risicomanagement voor Nederlandse bedrijven. Een goede inschatting van de kans en de impact van verschillende risico’s, afgezet tegen de kosten van de maatregelen, is cruciaal. Hoewel veel bedrijven al stappen hebben ondernomen om hun weerbaarheid te vergroten, is er nog ruimte voor verbetering.

Lees hier het hele onderzoek van Rabobank

Gerelateerd nieuws

Belangenverstrengeling van een bestuurder

Een bestuurder moet zich bij het vervullen van zijn/haar taak richten naar het belang van de vennootschap. In een recent gepubliceerde uitspraak oordeelde de rechter dat de bestuurder in die zaak zijn privébelang voor heeft laten gaan op het belang van de onderneming. De bestuurder had, zoals dat heet, een tegenstrijdig belang. In dit blog laat Evert-Karel Ditvoorst, partner/advocaat bij Kneppelhout, zien welke risico’s een tegenstrijdig belang met zich meebrengt voor bestuurders.

AIVD waarschuwt voor geavanceerde cyberaanvallen via 'zwakke' plekken

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) waarschuwt in zijn jaarverslag over 2024 voor een toename van geavanceerde cyberdreigingen tegen Nederland. Zowel statelijke actoren als criminele netwerken vormen een groeiend risico voor de nationale veiligheid, economie en democratie.

ACM roept levensmiddelenbedrijven op tot controle duurzaamheidsclaims

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft een dringende oproep gedaan aan levensmiddelenbedrijven om hun duurzaamheidsclaims te controleren en waar nodig aan te passen. In een recentelijk verzonden brief benadrukt de ACM het belang van eerlijke, specifieke, meetbare en onderbouwde claims, zodat consumenten met vertrouwen een duurzamere keuze kunnen maken.

De last onder dwangsom in het financieel toezicht

De last onder dwangsom is niet meer weg te denken uit het financieel toezicht. 25 jaar geleden maakte het instrument zijn opwachting in de financiële wetgeving. Met als doel de bestuursrechtelijke handhaving door de financiële toezichthouders naar een hoger plan te tillen. Inmiddels leggen DNB en de AFM jaarlijks een tiental dwangsommen op om overtredingen te beëindigen. Voor de betrokken financiële onderneming kan een dwangsom, ondanks de focus op herstel en niet op straf, grote impact hebben.