Kansenongelijkheid in het onderwijs

Kinderen uit sociaaleconomisch achtergestelde gezinnen, bijvoorbeeld gezinnen met een laag inkomen of ouders zonder diploma’s, presteren gemiddeld minder goed op school dan kinderen uit sociaaleconomisch bevoordeelde gezinnen. Deze achterstand beïnvloedt niet alleen hun prestaties in groep 8, maar ook hun instroomniveau op de middelbare school. Dit heeft gevolgen voor hun kansen op vervolgonderwijs en hun toekomstige carrière.

Clair: “De structurele verschillen in schoolvaardigheden en prestaties benadrukken een hardnekkige vicieuze cirkel van kansenongelijkheid die over generaties heen blijft bestaan. In dit onderzoek hebben we bekeken of peuters die naar de kinderopvang gaan later betere schoolse vaardigheden en schoolprestaties hebben dan peuters die thuisblijven.”

Generation R

De studie maakt gebruik van gegevens uit Generation R, een grootschalig onderzoek naar de ontwikkeling en gezondheid van kinderen die in Rotterdam zijn geboren. De onderzoekers analyseerden gegevens van 2.215 kinderen en keken naar hun gebruik van kinderopvang op peuterleeftijd. 

Kinderopvang werd gedefinieerd als buitenshuis georganiseerde opvang door professionals, zoals een kinderdagverblijf of gastouder. Het onderzoek richtte zich op het effect van kinderopvang van ten minste twee dagen per week. De schoolvaardigheden van de kinderen werden gemeten met IQ-scores op 13-jarige leeftijd, en hun schoolprestaties werden beoordeeld aan de hand van Cito-scores in groep 8.

Het nut van kinderopvang

Het onderzoek laat zien dat kinderen die op jonge leeftijd twee of meer dagen per week naar de kinderopvang gingen, een gemiddeld IQ van 1,8 punten hoger hadden en een Cito-score die 1,1 punt hoger lag dan kinderen die minder dan twee dagen naar de opvang gingen. 

Zoals de onderzoekers al verwachten, vonden ze ook een sociaaleconomische ongelijkheid in schoolvaardigheden en schoolprestaties. Kinderen uit sociaaleconomisch achtergestelde gezinnen hadden een IQ van gemiddeld 7,5 punten lager, en een Cito score van gemiddeld 4,8 punten lager dan kinderen uit sociaaleconomisch bevoordeelde gezinnen. 

Clair: “Met behulp van statistische technieken hebben we onderzocht of de sociaaleconomische ongelijkheden zouden afnemen als alle kinderen 2 of meer dagen naar de kinderopvang zouden gaan. We vonden dat daarmee het verschil in IQ en Cito scores tussen kinderen uit sociaaleconomisch achtergestelde en bevoordeelde gezinnen wat kleiner zou worden. Maar deze afname in ongelijkheden was vrij klein en statistisch niet significant.”

Toepassing in de praktijk

Meerdere gemeenten in Nederland experimenteren met gratis kinderopvang voor alle kinderen of specifiek voor kinderen uit sociaaleconomisch achtergestelde gezinnen. Clair: “De resultaten uit onze studie bewijzen dat kinderopvang op jonge leeftijd, dus voordat het kind naar de basisschool gaat, al bij kan dragen aan de schoolvaardigheden en schoolprestaties 10 jaar later bij kinderen uit sociaaleconomisch bevoordeelde én achtergestelde gezinnen.” Daarom adviseren Clair en haar collega’s om deze pilots van gemeentes om te zetten naar structureel beleid. Met de huidige personeelstekorten in de sector, en de stijgende kosten van kinderopvang, is het belangrijk dat juist kinderen uit sociaaleconomisch achtergestelde gezinnen (ook) toegang tot kinderopvang hebben. “Maar alleen de toegang tot kinderopvang voor alle kinderen is niet voldoende om sociaaleconomische ongelijkheden in het onderwijs te doorbreken. Er zijn aanvullende maatregelen nodig om de vicieuze cirkel van kansenongelijkheid effectief aan te pakken.”

Gerelateerd nieuws

Strategisch koersen vanuit vertrouwen

Wij geloven dat sociaal ontwikkelbedrijven een belangrijke rol kunnen blijven spelen om mensen effectief aan het werk te helpen, ook in de context van groeiende financiële uitdagingen (zie onze vorige blog hierover). Ons adagium daarvoor is strategisch(er) samenwerken in de hele keten. Hoe dat eruit kan zien, beschrijven wij met een drietal toekomstvisies voor gemeenten, ontwikkelbedrijven én ketenpartners. Deze blog bevat toekomstvisie 1: strategisch koersen vanuit vertrouwen.

Zorg & Sociaal

Misstanden in de opvang van alleenstaande minderjarige vluchtelingen: "We constateerden talrijke vormen van geweld."

Op opvanglocaties en bij opvanggezinnen voor alleenstaande minderjarige vluchtelingen vinden zeer regelmatig misstanden plaats, zo blijkt uit onderzoek van BNNVARA-programma Zembla. In dit programma trekken voormalige medewerkers van voogdij-instantie Nidos aan de alarmbel. Abdessamad Bouabid, universitair docent Criminologie aan Erasmus School of Law, vertelt in het programma over zijn onderzoeksbevindingen over geweld in de overheidsopvang van alleenstaande minderjarige vreemdelingen.

Hoe maken we steden leefbaar in tijden van groei en ongelijkheid?

In de 21e eeuw zal twee derde van de wereldbevolking in steden leven. Globalisering, nieuwe technologieën, massamigratie en toenemende ongelijkheid – de stad van de toekomst is geen vanzelfsprekend succes. Hoe betrekken we kwetsbare groepen? Welke rol speelt slimme technologie in het besturen van een stad? En wat is er nodig wil een stad in de toekomst duurzaam en rechtvaardig kunnen zijn?

5 stappen naar een mentaal gezondere maatschappij

Als we kijken naar mentale gezondheid denken we snel aan mentale aandoeningen. Vaak grijpen we pas in als mensen vergevorderde klachten hebben. Maar mentale gezondheid is meer dan aandoeningen of de behandeling in de ggz. Het gaat om de manier waarop je je verhoudt tot jezelf en tot anderen en hoe je omgaat met de uitdagingen in het dagelijks leven. Tegelijkertijd gaat het ook over hoe jij en anderen in de samenleving dit ervaren. En met wereldwijde uitdagingen zoals oorlogen, pandemieën, economische instabiliteit, klimaatverandering en de impact van sociale media, komt mentale gezondheid alleen maar meer onder druk. Toch gebruiken we vaak een reactieve aanpak, terwijl deze niet toereikend lijkt.