Het statement is opgesteld door duurzaamheids- en investeringsorganisaties zoals de Institutional Investors Group on Climate Change (IIGCC), het European Sustainable Investment Forum (Eurosif) en de Principles for Responsible Investment (PRI). Meer dan 160 vermogensbeheerders en -bezitters, samen met 49 dienstverleners en ondersteunende organisaties, hebben het document ondertekend. Het verschijnt kort na de introductie van het "Competitiveness Compass" van de Europese Commissie, een roadmap om de Europese productiviteit en concurrentiekracht te versterken. Een van de speerpunten hierin is het verlichten van administratieve lasten en rapportageverplichtingen voor bedrijven.

Een van de eerste initiatieven in deze roadmap is het “Omnibus-pakket”, dat later deze maand wordt gepresenteerd. Het omvat plannen voor vereenvoudiging van duurzaamheidsrapportage, due diligence en de taxonomieverordening. Hierbij worden onder meer aanpassingen verwacht aan de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) en de Taxonomieverordening.

Een van de belangrijkste voorstellen is het introduceren van een nieuwe categorie bedrijven, die tussen het mkb en grote ondernemingen in zit. Deze bedrijven zouden minder complexe rapportage- en due diligence-eisen krijgen. Frankrijk en Duitsland hebben daarnaast voorstellen gedaan om de CSDDD alleen van toepassing te maken op bedrijven met meer dan 5.000 werknemers, wat ongeveer 80% van de bedrijven vrijstelt van deze verplichtingen. Ook wordt gepleit voor uitstel van de CSRD-vereisten voor kleinere bedrijven en het schrappen van sectorspecifieke rapportages.

Hoewel de wens om het duurzaamheidsraamwerk te vereenvoudigen wordt gesteund, roepen de investeerders op om de "integriteit en ambitie" van de regelgeving te behouden. Ze waarschuwen dat veranderingen aan het raamwerk de concurrentiepositie, het investeringsklimaat en de kapitaalstroom naar milieudoelen kunnen ondermijnen.

“Reopening these regulations in their entirety risks creating regulatory uncertainty and could ultimately jeopardise the Commission’s goal to reorient capital in support of the European Green Deal.”

Het statement doet daarnaast voorstellen om de implementatie van de duurzaamheidsregels te vergemakkelijken. Hierbij gaat het om het stroomlijnen van vereisten, aanpakken van inconsistenties in technische standaarden, en het bieden van praktische hulpmiddelen zoals Q&A’s en richtlijnen. Verder wordt gepleit voor betere afstemming tussen de Europese duurzaamheidsrapportagestandaarden (ESRS) en internationale standaarden zoals ISSB, GRI en SASB, evenals digitale oplossingen om kosten te verlagen en rapportages te harmoniseren.

Volgens Eurosif-directeur Aleksandra Palinska is transparante rapportage essentieel: “For the EU to reach its industrial decarbonisation and competitiveness objectives, the Draghi report identifies an annual investment gap of €800 billion. Private capital is needed to bridge this gap. To play their role, investors need quality, reliable and comparable corporate disclosures, including on sustainability risks and impacts. EU rules on corporate sustainability reporting have been expected to fill the existing data gap. Sweeping changes to these rules, before they are fully implemented, will create regulatory uncertainty and are likely to hinder the contribution investors can make to sustainable growth. Instead, the focus should be on supporting companies to implement the rules effectively, and if necessary targeted adjustments of rules at the technical level.”

Gerelateerd nieuws

Productiviteit als motor van brede welvaart: SER en bedrijfsleven dringen aan op actie

Werkgevers, werknemers en ondernemersorganisaties slaan de handen ineen om de arbeidsproductiviteit in Nederland te verhogen. De Sociaal-Economische Raad (SER) en organisaties als VNO-NCW en MKB-Nederland pleiten gezamenlijk voor een ambitieus en samenhangend productiviteitsoffensief. Het doel: het versterken van het verdienvermogen van de Nederlandse economie, het verlagen van de werkdruk, het verbeteren van de arbeidsvoorwaarden en het waarborgen van de brede welvaart.

FIU waarschuwt: witwaspraktijken steeds internationaler en ingenieuzer

FIU-Nederland, de financiële inlichtingeneenheid die witwassen, terrorismefinanciering en onderliggende criminaliteit bestrijdt, rapporteert een recordstijging in het aantal ongebruikelijke transacties (OT’s) in 2024. Tegelijkertijd daalt het aantal verdachte transacties (VT’s) en verschuiven witwasmethoden naar steeds complexere en internationale structuren. De organisatie bereidt zich voor op de implementatie van nieuwe Europese anti-witwasregels die vanaf 2027 de financiële sector ingrijpend zullen veranderen.

Frauderisico’s en ESG: van greenwashing tot transparantie

Fraude bij ESG-rapportage, wat houdt dat nou precies in? Uit de meest recente BDO-analyse over non-compliancerisico’s blijkt dat veel organisaties weinig zicht hebben op de risico’s die schuilen achter duurzaamheidsrapportage of Sanctiewetgeving. Marco Schilder, ESG-specialist bij BDO spreekt met Dick van Onzenoort, fraudedeskundige bij BDO, over deze relatief ‘nieuwe’ frauderisico’s. Is het gebrek aan zicht op die ESG-frauderisico’s een gemiste kans voor organisaties?

Brede welvaart in Nederland licht gestegen; regionale verschillen blijven aanzienlijk

De brede welvaart is in 2024 licht gegroeid. Deze toename is vooral te danken aan hogere reële inkomens, meer baanzekerheid en het verdere herstel van het subjectief welzijn – oftewel hoe gelukkig en tevreden mensen zijn. Tegelijkertijd blijft de woontevredenheid een punt van zorg: deze is na jaren van daling ook in 2024 verder afgenomen. Regio's als het Gooi en Vechtstreek, Leiden en Bollenstreek en de Achterhoek behoren tot de koplopers in brede welvaart.