Het omvat onder andere:

  • De wijze waarop een onderneming wordt bestuurd en gecontroleerd

  • De verdeling van verantwoordelijkheid en zeggenschap binnen de organisatie

  • Interne gedragscodes voor bestuurders en medewerkers

Het toezicht op de organisatie door bijvoorbeeld een Raad van Commissarissen

Corporate governance: transparante en heldere besluitvorming

Corporate governance draait in de kern om goed bestuur van een onderneming. Een essentieel onderdeel hiervan is dat besluitvorming op een transparante en heldere manier plaatsvindt. Het moet duidelijk zijn wie welke rol en verantwoordelijkheid heeft en welke regels er gelden. Daarnaast is het van belang dat deze regels goed worden nageleefd en dat er toezicht is op de naleving ervan.

Daarbij is het cruciaal dat er door iedereen, maar vooral door het bestuur, goed wordt gecommuniceerd. Iedereen binnen de organisatie moet worden meegenomen in de processen en helderheid hebben over wie waarvoor verantwoordelijk is. Diegene moet niet alleen de verantwoordelijkheid nemen, maar ook verantwoording afleggen. Daarnaast moet er in de besluitvorming rekening worden gehouden met iedereen die direct en indirect bij de onderneming is betrokken. Dit omvat in goed Nederlands alle stakeholders, zoals eigenaren, toezichthouders, de ondernemingsraad/werknemers, afnemers, leveranciers en omwonenden.

Houding, gedrag en cultuur

Corporate governance gaat niet alleen over regels, maar vooral over hoe u deze toepast. Het draait om houding, (voorbeeld)gedrag en uiteindelijk ook om de bedrijfscultuur. Wanneer corporate governance goed is ingericht, heeft dit een positief effect op de onderneming: medewerkers voelen zich betrokken en willen graag bij u werken, en zakenpartners doen graag met u zaken. Omgekeerd kan slechte corporate governance juist een negatief effect hebben: het personeelsverloop stijgt, vacatures zijn moeilijk te vervullen en externe partijen stellen aanvullende voorwaarden of vermijden samenwerking.

Rol van de Raad van Commissarissen

Het bestuur, dat verantwoordelijk is voor de gang van zaken binnen de onderneming, kan (hoewel dit niet verplicht is) worden geadviseerd door een Raad van Commissarissen. Deze raad houdt tevens toezicht op het beleid van het bestuur en op de algemene gang van zaken binnen de onderneming. Daarbij wordt gekeken naar het belang van de onderneming als geheel.

Terwijl een Raad van Commissarissen enerzijds een waarborg is voor goed functionerende corporate governance, is deze raad tegelijkertijd ook onderdeel van het governance-systeem. De Raad van Commissarissen is een formeel orgaan binnen de onderneming, maar bedrijven kunnen er ook voor kiezen een Raad van Advies in te stellen. Dit is een minder formele optie en kan afhankelijk van de onderneming een passender alternatief zijn.

Lees hier het artikel op de website van Kneppelhout Advocaten

Over de auteurs

  • Evert-Karel Ditvoorst

    Evert-Karel is sinds 1999 werkzaam als advocaat bij Kneppelhout. Sinds 2007 als partner. Evert-Karel houdt zich binnen het ondernemingsrecht met name bezig met het vennootschapsrecht. Dat betekent advies over aandeelhouders-, samenwerkings- en overnameovereenkomsten en geschillen daarover (Corporate Litigation, waaronder arbitrages en procedures bij de Ondernemingskamer). Een ander aspect van het vennootschapsrecht is de advisering over de vennootschappelijke organisatie (Corporate Governance). Zijn ruime ervaring stelt hem in staat de klant te begrijpen en daar to-the-point mee van gedachten te wisselen. Ook op strategisch en commercieel niveau. Met een rustige, doortastende aanpak probeert hij het doel van de klant te bereiken. Evert-Karel heeft veel ervaring met procedures over bestuurdersaansprakelijkheid, aandeelhoudersgeschillen en besluitvorming binnen een onderneming. Samen met de klant wordt de beste processtrategie gekozen.

Gerelateerd nieuws

Wet DBA pusht goed werkgeverschap in de zorg

Er zijn verschillende prangende vraagstukken over de bedrijfsvoering van zorgorganisatie in de langdurige zorg waar niemand een pasklaar antwoord op heeft. Tegelijkertijd is er veel kennis te delen: waardevolle initiatieven, ervaringen, ideeën en visies die inspireren en richting kunnen geven. In een vierluik delen onderzoekers Dr. Martin Kartomo en Simon Heesbeen hun bevindingen uit gesprekken met dertien raden van bestuur en directeuren bedrijfsvoering. Elk vraagstuk is besproken aan de hand van een prikkelende stelling. In dit artikel staat centraal: “Met de juiste bedrijfsvoering is er voldoende ruimte voor de zzp’er.” Hoe gaan zorgorganisaties om met deze uitdaging?

Zorg & Sociaal

Sterke overheid investeert in eigen deskundigheid

De ambtelijke deskundigheid van Nederlandse overheden is kwetsbaar en kent tekorten. Dat concludeert de WRR in zijn rapport Deskundige overheid. Een overheid die snapt wat er moet gebeuren en dit goed regelt is essentieel om de grote uitdagingen op het gebied van veiligheid, wonen en klimaat aan te kunnen.

Productiviteit als motor van brede welvaart: SER en bedrijfsleven dringen aan op actie

Werkgevers, werknemers en ondernemersorganisaties slaan de handen ineen om de arbeidsproductiviteit in Nederland te verhogen. De Sociaal-Economische Raad (SER) en organisaties als VNO-NCW en MKB-Nederland pleiten gezamenlijk voor een ambitieus en samenhangend productiviteitsoffensief. Het doel: het versterken van het verdienvermogen van de Nederlandse economie, het verlagen van de werkdruk, het verbeteren van de arbeidsvoorwaarden en het waarborgen van de brede welvaart.

Frauderisico’s en ESG: van greenwashing tot transparantie

Fraude bij ESG-rapportage, wat houdt dat nou precies in? Uit de meest recente BDO-analyse over non-compliancerisico’s blijkt dat veel organisaties weinig zicht hebben op de risico’s die schuilen achter duurzaamheidsrapportage of Sanctiewetgeving. Marco Schilder, ESG-specialist bij BDO spreekt met Dick van Onzenoort, fraudedeskundige bij BDO, over deze relatief ‘nieuwe’ frauderisico’s. Is het gebrek aan zicht op die ESG-frauderisico’s een gemiste kans voor organisaties?