Het omvat onder andere:

  • De wijze waarop een onderneming wordt bestuurd en gecontroleerd

  • De verdeling van verantwoordelijkheid en zeggenschap binnen de organisatie

  • Interne gedragscodes voor bestuurders en medewerkers

Het toezicht op de organisatie door bijvoorbeeld een Raad van Commissarissen

Corporate governance: transparante en heldere besluitvorming

Corporate governance draait in de kern om goed bestuur van een onderneming. Een essentieel onderdeel hiervan is dat besluitvorming op een transparante en heldere manier plaatsvindt. Het moet duidelijk zijn wie welke rol en verantwoordelijkheid heeft en welke regels er gelden. Daarnaast is het van belang dat deze regels goed worden nageleefd en dat er toezicht is op de naleving ervan.

Daarbij is het cruciaal dat er door iedereen, maar vooral door het bestuur, goed wordt gecommuniceerd. Iedereen binnen de organisatie moet worden meegenomen in de processen en helderheid hebben over wie waarvoor verantwoordelijk is. Diegene moet niet alleen de verantwoordelijkheid nemen, maar ook verantwoording afleggen. Daarnaast moet er in de besluitvorming rekening worden gehouden met iedereen die direct en indirect bij de onderneming is betrokken. Dit omvat in goed Nederlands alle stakeholders, zoals eigenaren, toezichthouders, de ondernemingsraad/werknemers, afnemers, leveranciers en omwonenden.

Houding, gedrag en cultuur

Corporate governance gaat niet alleen over regels, maar vooral over hoe u deze toepast. Het draait om houding, (voorbeeld)gedrag en uiteindelijk ook om de bedrijfscultuur. Wanneer corporate governance goed is ingericht, heeft dit een positief effect op de onderneming: medewerkers voelen zich betrokken en willen graag bij u werken, en zakenpartners doen graag met u zaken. Omgekeerd kan slechte corporate governance juist een negatief effect hebben: het personeelsverloop stijgt, vacatures zijn moeilijk te vervullen en externe partijen stellen aanvullende voorwaarden of vermijden samenwerking.

Rol van de Raad van Commissarissen

Het bestuur, dat verantwoordelijk is voor de gang van zaken binnen de onderneming, kan (hoewel dit niet verplicht is) worden geadviseerd door een Raad van Commissarissen. Deze raad houdt tevens toezicht op het beleid van het bestuur en op de algemene gang van zaken binnen de onderneming. Daarbij wordt gekeken naar het belang van de onderneming als geheel.

Terwijl een Raad van Commissarissen enerzijds een waarborg is voor goed functionerende corporate governance, is deze raad tegelijkertijd ook onderdeel van het governance-systeem. De Raad van Commissarissen is een formeel orgaan binnen de onderneming, maar bedrijven kunnen er ook voor kiezen een Raad van Advies in te stellen. Dit is een minder formele optie en kan afhankelijk van de onderneming een passender alternatief zijn.

Lees hier het artikel op de website van Kneppelhout Advocaten

Over de auteurs

  • Evert-Karel Ditvoorst

    Evert-Karel is sinds 1999 werkzaam als advocaat bij Kneppelhout. Sinds 2007 als partner. Evert-Karel houdt zich binnen het ondernemingsrecht met name bezig met het vennootschapsrecht. Dat betekent advies over aandeelhouders-, samenwerkings- en overnameovereenkomsten en geschillen daarover (Corporate Litigation, waaronder arbitrages en procedures bij de Ondernemingskamer). Een ander aspect van het vennootschapsrecht is de advisering over de vennootschappelijke organisatie (Corporate Governance). Zijn ruime ervaring stelt hem in staat de klant te begrijpen en daar to-the-point mee van gedachten te wisselen. Ook op strategisch en commercieel niveau. Met een rustige, doortastende aanpak probeert hij het doel van de klant te bereiken. Evert-Karel heeft veel ervaring met procedures over bestuurdersaansprakelijkheid, aandeelhoudersgeschillen en besluitvorming binnen een onderneming. Samen met de klant wordt de beste processtrategie gekozen.

Gerelateerd nieuws

De last onder dwangsom in het financieel toezicht

De last onder dwangsom is niet meer weg te denken uit het financieel toezicht. 25 jaar geleden maakte het instrument zijn opwachting in de financiële wetgeving. Met als doel de bestuursrechtelijke handhaving door de financiële toezichthouders naar een hoger plan te tillen. Inmiddels leggen DNB en de AFM jaarlijks een tiental dwangsommen op om overtredingen te beëindigen. Voor de betrokken financiële onderneming kan een dwangsom, ondanks de focus op herstel en niet op straf, grote impact hebben.

'Nonchalant omgaan met regels ondermijnt kwaliteit lokale democratie'

Het gemeenterecht, is dat saai? Zeker niet, zo toont mr. Olaf Schuwer aan in zijn nieuwe boek Gemeenterecht in en om de raadszaal. Met aanstekelijk enthousiasme behandelt de expert in het gemeenterecht 50 praktijksituaties, die elk een verhelderend beeld geven van het (correct) functioneren van de gemeenteraad en alles daaromheen. PONT | Omgeving voelde Schuwer aan de tand over het gemeenterecht, het functioneren van de raad en de stand van de democratie. “Ik strijd ervoor dat het gemeentebestuur zuiver handelt. Dat is belangrijker dan vaak gedacht wordt, want er gaat ontzettend veel mis.”

Omgeving

Kabinet houdt vast aan strenge bonusregels voor bestuurders in financiële sector

Ondanks toenemende zorgen vanuit de financiële sector over het Nederlandse vestigingsklimaat en het aantrekken van specialistisch personeel, houdt het kabinet vast aan de strenge bonusregels voor bestuurders van financiële ondernemingen. Dat blijkt uit een kamerbrief die minister van Financiën E. Heinen op 17 april naar de Tweede Kamer stuurde, samen met het rapport over de nadere evaluatie van de Wet beloningsbeleid financiële ondernemingen (Wbfo).

Richtlijn loontransparantie en Nederlands wetsvoorstel voor gelijke beloning

Er is een wetsvoorstel ingediend ter implementatie van de Richtlijn Loontransparantie ('Richtlijn') in Nederland. De internetconsultatie voor dit voorstel is gestart op 26 maart 2025 en loopt tot 7 mei 2025. Daarna zal worden besloten of, en in welke vorm, het wetsvoorstel bij de Tweede Kamer zal worden ingediend. De beoogde implementatiedatum van het wetsvoorstel is 7 juni 2026. De Nederlandse regering heeft ervoor gekozen om alleen de noodzakelijke maatregelen uit de richtlijn op te nemen voor de implementatie. Hieronder wordt door advocatenkantoor Baker McKenzie enkele van de belangrijkste elementen van het wetsvoorstel uiteengezet. Dit artikel gaat verder in het Engels.