Een nieuwe studie van universitair docenten Clément S. Bellet van Erasmus School of Economics en Eve Colson-Sihra van The Hebrew University of JerusalemOpent extern onthult hoe economische ongelijkheid de bestedingsprioriteiten van arme huishoudens ingrijpend verandert, vaak ten koste van primaire voedingsbehoeften.

Het onderzoek, gepubliceerd in de Journal of the European Economic Association, levert overtuigend bewijs dat ongelijkheid consumptiegewoonten van armen beïnvloedt. Hun uitgaven verschuiven van eerste levensbehoeftemiddelen naar meer luxegoederen. Deze studie benadrukt de rol van sociale inclusie in het ongelijkheidsdebat en laat zien dat de behoefte aan erbij horen de consumptiekeuzes van de armen vormgeeft. Het geeft een nieuwe betekenis aan wat als basisbehoeften wordt beschouwd.

De behoefte aan sociale inclusie

De auteurs analyseerden uitgebreide consumptie-enquêtedata uit India over een lange tijdsperiode. Zij constateerden dat naarmate het verschil tussen sociale klassen toeneemt, arme huishoudens hun calorie-inname verlagen, wat leidt tot een toename in  ondervoeding. Dit gebeurt ondanks stabiele inkomensniveaus. Met andere woorden, wanneer er meer economische ongelijkheid is, besteden huishoudens meer middelen aan 'kleine luxeproducten' die verband houden met sociale inclusie en status, zoals zuivelproducten of bewerkte voedingsmiddelen, vaak ten koste van essentiële voedingsbronnen zoals granen, groenten en andere primaire voedingsmiddelen.

De bevindingen suggereren dat economische vergelijking met hogere inkomens een belangrijke rol speelt bij het vormgeven van wat individuen als noodzakelijk beschouwen. Huishoudens met een lager inkomen kunnen luxeproducten aanschaffen als een manier om hun sociale status te verhogen. In de afgelopen decennia is een afnemende calorie-inname geobservoord over de gehele Indiase bevolking. Dit fenomeen, bekend als de calorische consumptiepuzzel, kan waarschijnlijk worden verklaard door de bevindingen van Bellet en Colson-Sihra: doordat armere huishoudens luxegoederen verkiezen boven essentiële voeding, neemt hun calorie-inname af, zelfs wanneer hun inkomen stabiel blijft. Dit wijst op een herdefiniëring van basisbehoeften in samenlevingen met toenemende ongelijkheid.

Herziening van armoedebestrijding

De studie benadrukt de noodzaak voor beleidsmakers om gedragsmatige economische factoren mee te nemen bij het ontwerpen van armoedebestrijdingsprogramma's. Traditionele welzijnsmaatregelen gaan er vaak van uit dat economische groei vanzelf leidt tot betere toegang tot basisvoeding. Echter, als toenemende ongelijkheid de bestedingsprioriteiten verschuift naar sociale inclusie in plaats van basisbehoeften, kunnen armoedebestrijdingsinspanningen minder effectief zijn.

Volgens Bellet en Colson-Sihra weerspiegelt ongelijkheid niet alleen een kloof in welvaart, maar vormt het ook actief de consumptiebeslissingen van de armen. Om dit aan te pakken, zouden welzijnsmaatregelen rekening moeten houden met de sociale en psychologische druk die het bestedingsgedrag van huishoudens met een lager inkomen beïnvloedt. Deze inzichten reiken verder dan India en roepen kritische vragen op over hoe ongelijkheid consumptiepatronen beïnvloedt in zowel ontwikkelings- als ontwikkelde economieën.

Gerelateerd nieuws

Brede welvaart in Nederland licht gestegen; regionale verschillen blijven aanzienlijk

De brede welvaart is in 2024 licht gegroeid. Deze toename is vooral te danken aan hogere reële inkomens, meer baanzekerheid en het verdere herstel van het subjectief welzijn – oftewel hoe gelukkig en tevreden mensen zijn. Tegelijkertijd blijft de woontevredenheid een punt van zorg: deze is na jaren van daling ook in 2024 verder afgenomen. Regio's als het Gooi en Vechtstreek, Leiden en Bollenstreek en de Achterhoek behoren tot de koplopers in brede welvaart.

Asielopvang: lessen in bestuurlijke moed en draagvlak in tijden van polarisatie

De Spreidingswet, aangenomen in 2023, beoogt een eerlijkere verdeling van asielopvang over gemeenten. Hoewel de wet zijn eerste vruchten afwerpt, blijft het een gevoelig en gepolariseerd dossier. Irene van Eldik (senior adviseur sociaal domein), Julia van Neerrijnen (junior adviseur sociaal domein) en Robert Wester (senior managing consultant Openbaar bestuur en Managing Director EU) geven tips over wat gemeenten kunnen leren van de recente praktijk en hoe te zorgen dat je polarisatie niet in de hand werkt.

Zorg & Sociaal

Van transitie naar koersvastheid: wat tien jaar decentralisatie ons leerde

Tien jaar na de decentralisaties in het sociaal domein blijkt één les boven alles uit te steken: gemeenten met een heldere, doorleefde visie staan sterker in uitvoering, samenwerking en financiële grip.

Zorg & Sociaal

Waar publieke ruimtes verdwijnen, slinkt kansengelijkheid

In een samenleving waarin kansengelijkheid steeds hoger op de agenda staat, is het opvallend hoe weinig aandacht er is voor de fysieke plekken die sociale mobiliteit bevorderen. Bibliotheken verdwijnen, jongerencentra sluiten en scholen fuseren, waardoor mensen steeds verder moeten reizen om gebruik te kunnen maken van essentiële voorzieningen.