Maatschappelijk aanvaardbare wachttijden

De wachttijden in de zorg zijn niet willekeurig vastgesteld. “Treeknormen zijn streefnormen voor maatschappelijk aanvaardbare wachttijden voor niet spoedeisende zorg”, legt Buijsen uit. “Ze zijn gebaseerd op afspraken tussen zorgaanbieders en zorgverzekeraars en genoemd naar het landgoed Den Treek waarop ze voor het eerst zijn afgesproken.” Buijsen vertelt dat wachttijden voor niet spoedeisende hulp onvermijdelijk zijn, maar dat Treeknormen zijn vastgesteld om een balans te vinden tussen de belangen van zorgaanbieders en zorgverzekeraars. Voor zorgaanbieders is vooral belangrijk dat de zorg doeltreffend blijft. Te lange wachttijden kunnen namelijk leiden tot extra gezondheidsschade en minder effectieve behandelingen. Zorgverzekeraars hechten juist waarde aan doelmatigheid, omdat langdurige wachttijden de zorg uiteindelijk duurder maken. “De Treeknormen verschillen overigens niet per operatie, maar zijn wel anders voor de GGZ, de huisarts, medisch specialistische zorg met polikliniek en ga zo maar door”, zegt Buijsen.

Waarom blijven wachttijden stijgen?

Volgens Buijsen zijn er meerdere oorzaken voor het oplopen van de wachttijden: “De groei van de wachtlijsten wordt veroorzaakt door de toenemende vraag, onder andere aangejaagd door de vergrijzing maar ook ingegeven door toenemende medische mogelijkheden, en het relatief achterblijven aanbod.” Dat het aanbod achterblijft komt vooral doordat de zorgbudgetten niet in het hetzelfde tempo meegroeien en er een tekort is aan personeel. Dit tekort leidt ertoe dat ziekenhuizen minder operaties kunnen uitvoeren, waardoor patiënten langer moeten wachten op noodzakelijke behandelingen. “Het zorgstelsel is zo ingericht dat zorgverzekeraars contracten afsluiten met ziekenhuizen en specialisten. Maar als er te weinig capaciteit is, kunnen wachttijden oplopen.” In de Telegraaf wijst Buijsen daarbij ook op de rol van de politiek: “De politiek heeft ervoor gekozen om de zorguitgaven zoveel mogelijk te beperken. Dat heeft direct invloed op de toegankelijkheid van de zorg.”

Zorg, een privilege?

Uit De Telegraaf blijkt dat patiënten steeds vaker zelf naar oplossingen zoeken als ze te lang op een behandeling moeten wachten. Wie het kan betalen, kiest bijvoorbeeld voor een privékliniek of gaat naar het buitenland. We vroegen Buijsen of hij vreest dat Nederland afglijdt naar een zorgsysteem waarin alleen mensen met voldoende financiële middelen geholpen worden. Maar volgens Buijsen is het risico op een tweedeling in de zorg beperkt: “Heel veel vormen van zorg financieren wij collectief, omdat de kosten voor individuele patiënten echt niet op te brengen zijn. Daarnaast willen privéklinieken doorgaans ook echt graag contracten met zorgverzekeraars. De markt voor noodzakelijke zorg die volledig uit eigen zak wordt betaald, is praktisch niet bestaand."

Wachttijden in de zorg: iedereen krijgt ermee te maken

Het probleem van oplopende wachttijden in de zorg is een probleem dat de hele samenleving raakt. Buijsen verklaart: “Vroeg of laat krijgt iedereen ermee te maken, domweg omdat iedereen vroeg of laat met gezondheidsproblemen kampt en zorg nodig heeft.” Hoewel de situatie nijpend is, zijn er wel mogelijkheden voor mensen die zorg nodig hebben. “Neem onmiddellijk contact op met je zorgverzekeraar als je zorg nodig hebt”, adviseert Buijsen. “Grosso modo nemen de wachttijden toe, maar zorgverzekeraars slagen er nog steeds wel in om individuele patiënten tijdig naar een zorgaanbieder te bemiddelen. Veel verzekerden weten niet dat de zorgplicht bij hun verzekeraar rust en dat deze kan én wil bemiddelen.” Zorgverzekeraars hebben de wettelijke taak om ervoor te zorgen dat patiënten tijdig de zorg krijgen die ze nodig hebben.

Toekomstige uitdagingen

De problemen in de zorg lijken voorlopig niet opgelost te worden. “De krapte zal alleen maar toenemen, omdat de zorgvraag alleen maar blijft stijgen en personeel en middelen achterblijven.” Volgens Buijsen liggen de oplossingen enerzijds in het verhogen van de productiviteit door innovaties en anderzijds in het maken van keuzes over wat nog collectief gefinancierd moet worden. “Maar het maken van dergelijke keuzes vinden we in Nederland helaas erg moeilijk.”

Een ding is wel duidelijk: de huidige situatie onderstreept de noodzaak voor een bredere maatschappelijke discussie over de toekomst van de zorg in Nederland.

Gerelateerd nieuws

Strategisch koersen vanuit vertrouwen

Wij geloven dat sociaal ontwikkelbedrijven een belangrijke rol kunnen blijven spelen om mensen effectief aan het werk te helpen, ook in de context van groeiende financiële uitdagingen (zie onze vorige blog hierover). Ons adagium daarvoor is strategisch(er) samenwerken in de hele keten. Hoe dat eruit kan zien, beschrijven wij met een drietal toekomstvisies voor gemeenten, ontwikkelbedrijven én ketenpartners. Deze blog bevat toekomstvisie 1: strategisch koersen vanuit vertrouwen.

Zorg & Sociaal

Misstanden in de opvang van alleenstaande minderjarige vluchtelingen: "We constateerden talrijke vormen van geweld."

Op opvanglocaties en bij opvanggezinnen voor alleenstaande minderjarige vluchtelingen vinden zeer regelmatig misstanden plaats, zo blijkt uit onderzoek van BNNVARA-programma Zembla. In dit programma trekken voormalige medewerkers van voogdij-instantie Nidos aan de alarmbel. Abdessamad Bouabid, universitair docent Criminologie aan Erasmus School of Law, vertelt in het programma over zijn onderzoeksbevindingen over geweld in de overheidsopvang van alleenstaande minderjarige vreemdelingen.

Hoe maken we steden leefbaar in tijden van groei en ongelijkheid?

In de 21e eeuw zal twee derde van de wereldbevolking in steden leven. Globalisering, nieuwe technologieën, massamigratie en toenemende ongelijkheid – de stad van de toekomst is geen vanzelfsprekend succes. Hoe betrekken we kwetsbare groepen? Welke rol speelt slimme technologie in het besturen van een stad? En wat is er nodig wil een stad in de toekomst duurzaam en rechtvaardig kunnen zijn?

5 stappen naar een mentaal gezondere maatschappij

Als we kijken naar mentale gezondheid denken we snel aan mentale aandoeningen. Vaak grijpen we pas in als mensen vergevorderde klachten hebben. Maar mentale gezondheid is meer dan aandoeningen of de behandeling in de ggz. Het gaat om de manier waarop je je verhoudt tot jezelf en tot anderen en hoe je omgaat met de uitdagingen in het dagelijks leven. Tegelijkertijd gaat het ook over hoe jij en anderen in de samenleving dit ervaren. En met wereldwijde uitdagingen zoals oorlogen, pandemieën, economische instabiliteit, klimaatverandering en de impact van sociale media, komt mentale gezondheid alleen maar meer onder druk. Toch gebruiken we vaak een reactieve aanpak, terwijl deze niet toereikend lijkt.