De inspectie analyseerde 33 inspectiebezoeken en 139 signalen en meldingen in 2023 en 2024. De inspectie is positief over de geleverde zorg bij het grootste deel van de 33 gezinshuizen die de inspectie bezocht. De meldingen die bij de inspectie zijn binnengekomen over gezinshuizen gaan vaker over seksueel grensoverschrijdend gedrag ten opzichte van andere type jeugdhulp. De inspectie ziet dat er meer aandacht moet komen voor een gezonde seksuele ontwikkeling van kinderen en jongeren in gezinshuizen. Dit draagt bij aan het voorkomen van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Voor de verschillende partijen die betrokken zijn bij jeugdhulp in gezinshuizen doet de inspectie aanbevelingen. Een greep hieruit:

  • Gezinshuizen moeten voldoen aan de Kwaliteitscriteria Gezinshuizen. Bijvoorbeeld op het gebied van deskundigheid en de grootte van het gezinshuis (4 tot 6 jongeren).

  • Er mogen geen vrijheidsbeperkende maatregelen worden ingezet, zoals cameratoezicht en verplichte kamermomenten.

  • Geef aandacht voor de gezonde seksuele ontwikkeling en de veiligheid van jongeren in gezinshuizen. Zorg voor een goede inschatting van veiligheidsrisico’s, onder andere op seksueel grensoverschrijdend gedrag.

  • Gemeenten moeten kritisch zijn in hun inkoop van jeugdhulp, ook bij gezinshuizen. Zij zijn verantwoordelijk voor de jeugdhulp en moeten duidelijke eisen stellen aan de aanbieders bij wie zij hulp inkopen.

Vaker complexe problematiek

Gezinsgerichte zorg geeft hulp in een kleinschalige, huiselijke, setting waar jongeren een zo normaal mogelijk leven leiden. Bijna 7.000 jeugdigen kregen in 2023 hulp in gezinshuizen, logeerhuizen en zorgboerderijen met overnachting. Er is geen centrale registratie van gezinshuizen in Nederland.

De inspectie ziet dat de kleinschaligheid van een gezinshuis een keerzijde kan hebben; er kan een gesloten setting ontstaan die kan leiden tot onveilige situaties. De inspectie hoort dat jongeren met complexe hulpvragen terechtkomen in de open jeugdhulp, zoals gezinshuizen. Dit is onder andere een gevolg van de af- en ombouw van de gesloten jeugdhulp. Dit kan een risico zijn voor de jeugdhulp die gezinshuizen kunnen leveren. Bijvoorbeeld omdat dit niet past bij de hulpvraag van kinderen en jongeren die al in het gezinshuis wonen of omdat deskundigheid voor complexe problematiek ontbreekt. De inspectie vindt het belangrijk dat alle jongeren passende hulp ontvangen.

Hoe verder

De inspectie verwacht dat de gezinshuizen, hoofdaannemers, gecertificeerde instellingen en andere betrokken partijen aan de slag gaan met de aanbevelingen. De inspectie organiseert in 2025 een webinar voor gezinshuisouders en andere betrokken professionals waarin zij de aanbevelingen bespreekt. Ook houdt de inspectie toezicht op gezinshuizen, dit gebeurt via bezoeken en zo nodig onderzoeken van meldingen en signalen. Daarnaast vraagt de inspectie aandacht voor een veilige zorgrelatie door dit onderwerp te bespreken met zorgaanbieders en branche- en beroepsverenigingen.

Gerelateerd nieuws

Nederlandse leerlingen kwetsbaar in veranderende wereld

De wereld om ons heen verandert. De arbeidstekorten zijn hoog, de democratie staat wereldwijd onder druk en conflicten belanden via sociale media met grote snelheid in de klas en in de collegezaal. Dat betekent iets voor de manier waarop jongeren de maatschappij toetreden. Het is een kernfunctie van het onderwijs om de toekomstige generatie op te leiden tot actieve burgers die onze democratie zowel dragen als verdedigen. Dit kan het onderwijs natuurlijk niet alleen, maar het heeft daar wel een belangrijke rol in. Veel scholen en instellingen worstelen echter met deze opgave. Dat blijkt onder andere uit de grote hoeveelheid herstelopdrachten die de Inspectie van het Onderwijs geeft op burgerschap en de beperkte burgerschapskennis van onze leerlingen. Ook op andere plekken in het onderwijs liggen kansen om leerlingen en studenten tot ontwikkeling te laten komen. Die kansen moeten we benutten, omdat het juist in tijden van verandering en onrust belangrijk is dat onze jongeren weerbaar en toekomstbestendig zijn. Docenten, schoolleiders en bestuurders verdienen steun bij deze uitdagende opgave. Dat schrijft de Inspectie van het Onderwijs op basis van de bevindingen in de Staat van het Onderwijs 2025.

Zorg & Sociaal

Inzichten en succesfactoren van proeftuinen met het Digitaal Meedoen Pakket

Onderzoekers van het Centrum voor Digitale Inclusie hebben onderzocht hoe financieel kwetsbare mensen in Nederland meer kunnen deelnemen aan de digitale samenleving. Door middel van een proeftuin onder 100 deelnemers is gekeken naar toegang tot de digitale wereld voor groepen die geen of beperkt internet hebben. Het onderzoeksrapport laat de noodzaak zien van toegang tot het internet en digitale middelen om aangesloten te blijven bij de maatschappij. De resultaten bieden concrete aanbevelingen voor overheden, beleidsmakers en organisaties om toegang tot de digitale wereld in Nederland verder te verbeteren.

Zorg & Sociaal

Mening over migratie hangt samen met somberheid over samenleving

Veel mensen in ons land hebben zorgen over migratie. Die zorgen komen vooral voort uit de angst dat migratie negatieve gevolgen heeft voor de woningmarkt, veiligheid en de Nederlandse identiteit. Mensen die negatiever denken over migratie vinden ook vaker dat het niet goed gaat met de samenleving en de politiek, en hebben de overtuiging dat ze niet meetellen.

Zorg & Sociaal

Regionale samenwerking als sleutel tot toekomstbestendige ouderenzorg?

In een tijd waarin de ouderenzorg onder druk staat door personeelstekorten en een toenemende zorgvraag, blijkt regionale samenwerking een veelbelovende oplossing. In haar promotieonderzoek heeft Nienke van Pijkeren onderzocht hoe langdurige zorg voor ouderen steeds meer regionaal wordt georganiseerd en wat dit betekent voor de manier waarop zorgregio’s en zorgpraktijken vorm krijgen.

Zorg & Sociaal