Samen inzetten op leefbaarheid

Aedes-voorzitter Liesbeth Spies: ‘Ook uit dit rapport blijkt dat de leefbaarheid in sommige wijken onder druk staat. Er zijn veel goede voorbeelden waarbij corporaties intensief samenwerken met gemeenten, zorg en welzijn om de veerkracht van wijken te verbeteren. Maar in de breedte kunnen we hierop steviger inzetten.’

‘De Aedes-langetermijnvisie speekt de ambitie uit om te bouwen aan gemeenschappen en dit met andere partijen te doen. Hierover gaan we op ons verenigingscongres voor de zomer in gesprek met onze stakeholders. Het Trendbeeld van de SVWN geeft een aantal goede suggesties om deze samenwerking te versterken. We willen er zijn voor iedereen die ons nodig heeft. Met een goede betaalbare huurwoning in een fijne wijk.’ 

Werken op snijvlak zorg en welzijn

Uit de dwarsdoorsnede van alle visitaties blijkt dat veel betrokkenen bij de lokale volkshuisvesting bezorgd zijn over hoe het gaat met de mensen in sociale huurwijken. De vraag hoe op een effectieve manier te werken aan de leefbaarheid van wijken en het welzijn van bewoners houdt corporaties bezig.

De visitatiecommissies kregen vaker de vraag of zij op dit gebied de juiste dingen op de juiste manier doen. Het Trendbeeld laat met een aantal sprekende voorbeelden uit de praktijk zien dat corporaties willen samenwerken met anderen op het snijvlak van wonen en welzijn. Wij zien dat als een mooie uitdaging voor de toekomst.

Lees het Trendbeeld van SVWN

Gerelateerd nieuws

Gezondheid is nog te vaak bijzaak in klimaatbeleid

Maatregelen voor klimaatadaptatie gaan vooral over aanpassing van de fysieke ruimte, terwijl klimaatverandering ook impact heeft op de gezondheid van mensen. Het project ‘klimaatadaptatie en gezondheid’ helpt GGD’en en gemeenten om gezondheid meer te verankeren in het klimaatbeleid. “Neem vroegtijdig gezondheid mee, want dan kun je meer gezondheidswinst behalen”, zegt Moniek Zuurbier van de GGD.

Omgeving

Advies: Durf onze ruimte fundamenteel anders in te richten

Om klimaatbestendig en weerbaar te worden en te blijven, zullen we moeten meeveranderen met het klimaat. Nederland staat internationaal bekend om haar innovatieve oplossingen die mensen beschermen tegen het water. Maar het klimaat verandert snel: meer hitte, meer droogte en meer water in onverwachte hoeveelheden en uit onverwachte hoek. En soms doen problemen zich tegelijk voor en versterken ze elkaar. Er zijn ruimtelijke en maatschappelijke keuzes nodig. Dat is de belangrijkste boodschap van de WKR in het advies “Meeveranderen met het klimaat. Ruimtelijke en maatschappelijke keuzes voor klimaatadaptatie.”

Omgeving

Aanzienlijke ruimtevraag in Powerport-regio Moerdijk

In de Powerport-regio Moerdijk (gemeenten Geertruidenberg, Drimmelen en Moerdijk) moet ongeveer 700 hectare ruimte worden gevonden voor de energietransitie en groei van bedrijvigheid. Dat hebben Rijk en regio besloten.

Omgeving

Hoe woningbouw nu al te versnellen zonder STOER

De woningbouw in Nederland staat onder grote druk. Jaarlijks moeten er 100.000 woningen worden gerealiseerd, maar in de praktijk lopen veel projecten vast in een moeras van complexe en langdurige (vergunningen)procedures. De Adviesgroep STOER (Schrappen Tegenstrijdige en Overbodige Eisen en Regelgeving) heeft onlangs een concept eindrapport gepubliceerd met voorstellen om deze procedures te versnellen en de regeldruk te verminderen. Daarnaast heeft het Rijk de zogenaamde Realisatiestimulans geïntroduceerd om versnelde woningbouw aan te moedigen. Gemeenten ontvangen een bijdrage van EUR 7.000,- per betaalbare woning waarvan de bouw is gestart. Veel van de voorstellen van de Adviesgroep STOER vergen (helaas) een wetswijziging. In deze blog staan we stil bij hoe ontwikkelaars, gemeenten en hun adviseurs binnen het bestaande kader al vergunningenprocedures voor herontwikkelings- en woningbouwprojecten kunnen versnellen. Ook reageren wij op het concept eindrapport STOER en geven enkele aanvullende aanbevelingen, welke met een consultatie reactie zijn ingebracht.

Omgeving