Samen inzetten op leefbaarheid

Aedes-voorzitter Liesbeth Spies: ‘Ook uit dit rapport blijkt dat de leefbaarheid in sommige wijken onder druk staat. Er zijn veel goede voorbeelden waarbij corporaties intensief samenwerken met gemeenten, zorg en welzijn om de veerkracht van wijken te verbeteren. Maar in de breedte kunnen we hierop steviger inzetten.’

‘De Aedes-langetermijnvisie speekt de ambitie uit om te bouwen aan gemeenschappen en dit met andere partijen te doen. Hierover gaan we op ons verenigingscongres voor de zomer in gesprek met onze stakeholders. Het Trendbeeld van de SVWN geeft een aantal goede suggesties om deze samenwerking te versterken. We willen er zijn voor iedereen die ons nodig heeft. Met een goede betaalbare huurwoning in een fijne wijk.’ 

Werken op snijvlak zorg en welzijn

Uit de dwarsdoorsnede van alle visitaties blijkt dat veel betrokkenen bij de lokale volkshuisvesting bezorgd zijn over hoe het gaat met de mensen in sociale huurwijken. De vraag hoe op een effectieve manier te werken aan de leefbaarheid van wijken en het welzijn van bewoners houdt corporaties bezig.

De visitatiecommissies kregen vaker de vraag of zij op dit gebied de juiste dingen op de juiste manier doen. Het Trendbeeld laat met een aantal sprekende voorbeelden uit de praktijk zien dat corporaties willen samenwerken met anderen op het snijvlak van wonen en welzijn. Wij zien dat als een mooie uitdaging voor de toekomst.

Lees het Trendbeeld van SVWN

Gerelateerd nieuws

'Nonchalant omgaan met regels ondermijnt kwaliteit lokale democratie'

Het gemeenterecht, is dat saai? Zeker niet, zo toont mr. Olaf Schuwer aan in zijn nieuwe boek Gemeenterecht in en om de raadszaal. Met aanstekelijk enthousiasme behandelt de expert in het gemeenterecht 50 praktijksituaties, die elk een verhelderend beeld geven van het (correct) functioneren van de gemeenteraad en alles daaromheen. PONT | Omgeving voelde Schuwer aan de tand over het gemeenterecht, het functioneren van de raad en de stand van de democratie. “Ik strijd ervoor dat het gemeentebestuur zuiver handelt. Dat is belangrijker dan vaak gedacht wordt, want er gaat ontzettend veel mis.”

Omgeving

Regie boven regels: de missende visie van adviesgroep STOER

Vereniging Deltametropool onderzoekt ruimtelijke vraagstukken altijd vanuit de vragen erachter: vanuit welke visie, ideeën en paradigma’s wordt ruimtelijke ordening vormgegeven? Vanuit die invalshoek geeft de Vereniging een reactie op het conceptadvies van STOER.

Omgeving

BNA over STOER: kwaliteit versnelt woningbouw

Op 2 april werd het conceptadvies STOER gepresenteerd door minister Mona Keijzer. Dit advies, opgesteld door een externe adviesgroep, bevat voorstellen om overbodige regelgeving te verminderen, met als doel de woningbouw te versnellen. Momenteel werkt een team aan een uitgebreide, inhoudelijke reactie op het STOER-conceptadvies. Met input van leden en in afstemming met andere partijen uit de ontwerpwereld en de bouwkolom, brengen we een eigenstandige visie in. Hiermee maken we ons sterk voor de rol en positie van de architect. Want juist bij versnelling van processen is kwaliteitsborging van het allergrootse belang!

Omgeving

Zorg voor standaardisatie in het verduurzamen van de gebouwde omgeving

Op dit moment zijn er te veel conflicterende richtlijnen die de verduurzaming van de gebouwde omgeving vertragen en kostenverhogend werken. BouwendNederland pleit bij het ministerie van VRO voor een versnelde hervorming van het MPG-stelsel tot één Europees afgestemd systeem met als uitgangspunt de CO2-uitstoot van materiaal tot en met gebruiksfase. Woensdag vond het Kamerdebat over het klimaatakkoord en de verduurzaming van de gebouwde omgeving plaats.

Omgeving