Veel partijen houden bij het inrichten of aanpassen van de gebouwde omgeving al rekening met het veranderende klimaat. Maar klimaatadaptatie is nog niet voor iedereen vanzelfsprekend. Met onder andere het aanpassen van de landelijke maatlat voor klimaatadaptieve nieuwbouw wil het kabinet partijen beter praktisch ondersteunen en aandacht vragen voor dit belangrijke onderwerp. 

Aanpassing landelijke maatlat voor klimaatadaptieve nieuwbouw

In maart 2023 introduceerde het kabinet een landelijke maatlat voor een klimaatadaptieve groene gebouwde omgeving. Deze maatlat laat zien hoe klimaatadaptief bouwen eruit kan zien. Het is een praktische handreiking met doelen, normen en richtlijnen voor thema’s zoals wateroverlast, droogte, hitte, biodiversiteit en bodemdaling. Verschillende partijen die betrokken zijn bij nieuwbouw, zoals medeoverheden, woningcorporaties en projectontwikkelaars, kunnen de maatlat gebruiken. 

Op basis van onderzoek naar onder meer de kosten en baten van de maatlat, en op basis van praktijkervaringen, heeft het kabinet besloten de maatlat aan te passen. Voortaan richt de maatlat zich uitsluitend op de inrichting van een gebied en niet meer op de gebouwen zelf. Ook wordt de maatlat concreter gemaakt, zodat het makkelijker wordt om te toetsen of een gebiedsontwikkeling aan de gestelde normen voldoet. Na aanpassing van de maatlat bekijken de bewindspersonen of en hoe ze verder gaan met juridische borging van de maatlat. Hierbij betrekken ze dan de adviezen in het kader van het programma STOER

Het kabinet voert aanvullend onderzoek uit om beter inzicht te krijgen in de kosten en baten van klimaatadaptieve nieuwbouw en financieringsmogelijkheden.

Gezamenlijke verantwoordelijkheid

Het klimaatadaptief inrichten van de gebouwde omgeving is een gedeelde verantwoordelijkheid van het kabinet, medeoverheden, gebouweigenaren, woningcorporaties, kennisinstellingen, de bouwsector en de financiële sector. Al deze partijen treffen maatregelen die binnen hun mogelijkheden vallen. Hiermee zorgen we samen voor een veilige, prettige en gezonde leefomgeving om in te wonen, werken en ontmoeten – nu én in de toekomst.

Ben je benieuwd naar de andere acties die lopen om de gebouwde omgeving klimaatadaptief te maken? Lees dan de volledige voortgangsbrief.

Voor meer verdieping PONT | Omgeving , opent in nieuw tabblad

Gerelateerd nieuws

Inspraak burgers: mensen zijn niet verwend – ze willen duidelijkheid

Wat heb je eraan om burgers te vragen naar hun mening over klimaat, zorg of migratie? Meer dan vaak wordt gedacht – want mensen zijn wél bereid verder te kijken dan hun eigenbelang, als je het goed aanpakt, schrijft SCP-directeur Karen van Oudenhoven in deze column.

Overheid verruimt standpunt inzet generatieve AI

Het kabinet heeft nieuwe spelregels afgesproken met gemeenten, provincies, waterschappen en uitvoeringsorganisaties over het gebruik van generatieve AI. Ambtenaren krijgen meer ruimte om generatieve AI te gebruiken in hun werk. Bijvoorbeeld om vergunningsaanvragen te versnellen, vragen van burgers en ondernemers sneller te beantwoorden of om efficiënter besluiten te nemen. Hierbij moeten zij zich wel aan voorwaarden houden, die in een nieuwe handreiking staan.

Data & Privacy

Beschermde regio’s bouwen minder

In regio’s met veel gebiedsbescherming reageert de woningbouw minder sterk op een toenemende vraag naar woningen. Hierdoor neemt het tekort aan woningen toe, waardoor de woningmarkt minder betaalbaar en minder toegankelijk wordt voor veel mensen. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB).

Omgeving

De last onder dwangsom in het financieel toezicht

De last onder dwangsom is niet meer weg te denken uit het financieel toezicht. 25 jaar geleden maakte het instrument zijn opwachting in de financiële wetgeving. Met als doel de bestuursrechtelijke handhaving door de financiële toezichthouders naar een hoger plan te tillen. Inmiddels leggen DNB en de AFM jaarlijks een tiental dwangsommen op om overtredingen te beëindigen. Voor de betrokken financiële onderneming kan een dwangsom, ondanks de focus op herstel en niet op straf, grote impact hebben.