De Wbfo, die sinds 2015 van kracht is, legt financiële instellingen in Nederland strengere regels op dan elders in Europa. Zo geldt er in Nederland een bonusplafond van 20% van het vaste salaris voor alle medewerkers in de financiële sector, terwijl het Europese plafond op 100% ligt en slechts van toepassing is op topfunctionarissen en risicodragende medewerkers van banken en grote beleggingsondernemingen.

Uit de evaluatie, uitgevoerd door SEO Economisch Onderzoek en Reward Value, blijkt dat deze regels weliswaar effectief zijn in het beperken van variabele beloningen, maar ook leiden tot substantiële knelpunten in het aantrekken en behouden van talent, vooral bij IT’ers en andere schaarse specialisten.

Verlaging variabele beloning, stijging vaste kosten

Sinds de invoering van de Wbfo is het aandeel van variabele beloningen in de totale loonpakketten afgenomen, vooral bij banken en in de hogere inkomenscategorieën. Deze daling werd deels gecompenseerd door een stijging van vaste salarissen, waardoor de totale loonkosten voor ondernemingen stegen. Volgens de onderzoekers heeft dit vooral gevolgen voor de kostenflexibiliteit, met name in economisch zwakkere perioden. Voor jonge, innovatieve bedrijven zoals fintechs, die liever aandelen dan hoge vaste salarissen geven, zijn de regels extra beperkend.

Aantrekkelijkheid Nederland onder druk

Een van de meest opvallende bevindingen uit het rapport is dat de bonusregels een rol speelden bij de beslissing van internationale financiële partijen om zich na de Brexit níet in Amsterdam te vestigen. Hoewel Nederland aantrekkelijk werd bevonden, kozen veel bedrijven uiteindelijk voor steden als Frankfurt of Parijs vanwege de strengere Nederlandse bonuswetgeving. “De Wbfo is niet op zichzelf doorslaggevend,” stelt het rapport, “maar draagt in combinatie met andere regelgeving bij aan een verslechtering van het vestigingsklimaat.”

Arbeidsmobiliteit kwantitatief stabiel, kwalitatief onder druk

Hoewel de cijfers geen grote veranderingen laten zien in de instroom en uitstroom van werknemers in de sector, geven vrijwel alle geïnterviewde partijen aan dat het lastiger is geworden om geschikte medewerkers te vinden. Vooral in functies met schaarse expertise of bij staatsgesteunde instellingen worden functie-eisen noodgedwongen afgezwakt of duurt de werving langer.

Geen versoepeling voor topbestuurders

Toch kiest het kabinet ervoor om de bonusregels voor bestuurders en topbankiers niet te wijzigen. Minister Heinen verwijst naar de aangenomen motie-Dijk in de Tweede Kamer, die oproept het bonusplafond ongemoeid te laten. “Het bonusplafond is ingevoerd om perverse prikkels te beperken en het financieel stelsel stabiel te houden,” aldus de minister. “Die maatschappelijke afweging weegt zwaarder dan de oproepen uit de sector tot versoepeling.”

Mogelijke uitzonderingen voor specialisten?

Wel laat Heinen de deur op een kier voor aanpassingen als het gaat om specialistisch personeel, zoals cybersecurity-experts en IT’ers. “Zij zijn essentieel voor de weerbaarheid van het financiële systeem en concurreren met grote internationale technologiebedrijven waarvoor deze regels niet gelden,” stelt zij. De minister wil onderzoeken of er ruimte is voor een passende oplossing voor deze groep, zonder het integrale karakter van de Wbfo aan te tasten.

Gerelateerd nieuws

'Nonchalant omgaan met regels ondermijnt kwaliteit lokale democratie'

Het gemeenterecht, is dat saai? Zeker niet, zo toont mr. Olaf Schuwer aan in zijn nieuwe boek Gemeenterecht in en om de raadszaal. Met aanstekelijk enthousiasme behandelt de expert in het gemeenterecht 50 praktijksituaties, die elk een verhelderend beeld geven van het (correct) functioneren van de gemeenteraad en alles daaromheen. PONT | Omgeving voelde Schuwer aan de tand over het gemeenterecht, het functioneren van de raad en de stand van de democratie. “Ik strijd ervoor dat het gemeentebestuur zuiver handelt. Dat is belangrijker dan vaak gedacht wordt, want er gaat ontzettend veel mis.”

Omgeving

Richtlijn loontransparantie en Nederlands wetsvoorstel voor gelijke beloning

Er is een wetsvoorstel ingediend ter implementatie van de Richtlijn Loontransparantie ('Richtlijn') in Nederland. De internetconsultatie voor dit voorstel is gestart op 26 maart 2025 en loopt tot 7 mei 2025. Daarna zal worden besloten of, en in welke vorm, het wetsvoorstel bij de Tweede Kamer zal worden ingediend. De beoogde implementatiedatum van het wetsvoorstel is 7 juni 2026. De Nederlandse regering heeft ervoor gekozen om alleen de noodzakelijke maatregelen uit de richtlijn op te nemen voor de implementatie. Hieronder wordt door advocatenkantoor Baker McKenzie enkele van de belangrijkste elementen van het wetsvoorstel uiteengezet. Dit artikel gaat verder in het Engels.

‘Duurzaamheid gaat verder dan wet- en regelgeving: het is een strategische én economische kans’

De recent aangekondigde ESG Omnibus biedt versoepeling en uitstel van de duurzaamheidsrapportage. Volgens Femke Helgers, Director ESG & Sustainability Strategy bij PwC, is dit een belangrijke kans om duurzaamheid stevig in de bedrijfsstrategie te verankeren. In plaats van lui achterover hangen, zou dit een gelegenheid moeten zijn om duurzaamheid proactief te integreren als strategisch fundament.

Plottwist in de zzp-discussie: biedt het initiatiefvoorstel Zelfstandigenwet de oplossing?

Op 3 april jl. hebben Tweede Kamerleden van VVD, D66, CDA en SGP gezamenlijk het initiatiefvoorstel Zelfstandigenwet ter pre-consultatie aangeboden. Dit initiatiefwetsvoorstel wijkt af van de kaders en meeste uitgangspunten die we tot nu toe in de jurisprudentie hebben gezien, die de basis vormen voor het huidige wetsvoorstel Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden (VBAR). De initiatiefnemers hopen met dit wetsvoorstel een einde te maken aan de impasse ten aanzien van de vraag wanneer iemand als zelfstandige werkzaamheden mag verrichten.