Deze methode is ontwikkeld binnen een onderzoek dat is uitgevoerd in de IJmond. De methode houdt specifiek in dat de belangrijkste lokale bronnen van luchtvervuiling in kaart gebracht worden. Door die bronnen in kaart te brengen kan de provincie de meest effectieve maatregelen kiezen om luchtkwaliteit te verbeteren. Voorheen werd gewerkt met meer algemene landelijk gegevens en werden lokale bronnen minder scherp meegenomen. Deze methode is opgedaan in een onderzoek dat speciaal is gedaan op plekken waar veel luchtvervuiling is. 

Jeroen Olthof, gedeputeerde Gezonde Leefomgeving en Milieu: “De provincie omarmt deze nieuwe methode om de bronnen van stikstof en fijnstof in beeld te brengen. De resultaten uit die onderzoek bevestigen dat we op de goede weg zijn met alle acties die de provincie al uitvoert, zoals het scherper vergunnen van fabrieken en door ondernemers te helpen met het aanvragen van subsidies bij het Rijk voor het overstappen op schonere voertuigen.” 

Zoals verwacht is de industrie de grootste bron van vervuiling. Andere sectoren in de top 10 dragen ook bij, maar een stuk minder. Dit zijn onder andere vuurhaarden en vuurwerk, mobiele bronnen zoals machines en werktuigen in de bouw, wegverkeer en scheepvaart. Het rapport wijst erop dat maatregelen, zoals het aanscherpen van vergunningvoorschriften voor bedrijven en het stimuleren van het gebruik van schone mobiele werktuigen, noodzakelijk zijn om de luchtkwaliteit te verbeteren. 

Het rapport noemt specifiek een aantal maatregelen als effectief: het aanpassen van vergunningvoorschriften voor Tata Steel, het stimuleren van het gebruik van walstroom voor scheepvaart, het vervangen van cv-ketels door hybride warmtepompen en het creëren van rookvrije woonomgevingen. Deze maatregelen kunnen helpen om de uitstoot van schadelijke stoffen zoals fijnstof, stikstofoxiden en koolmonoxide te verminderen en de luchtkwaliteit in de regio IJmond te verbeteren.  

Schone Lucht Akkoord 

Dit onderzoek is gedaan in het kader van het Schone Lucht Akkoord. De provincie wil een gezonde omgeving voor alle inwoners. Daarom heeft de provincie in 2020 het Schone Lucht Akkoord getekend. Via dat akkoord werkt de provincie samen met de rijksoverheid, andere provincies en gemeenten om de lucht schoner te maken. Het doel is om ervoor te zorgen dat de lucht 50% schoner wordt dan in 2016.  

Vervolgstappen 

De provincie Noord-Holland gebruikt de bronnenmethode uit dit rapport. De industrie komt naar voren als de belangrijkste lokale bron van fijnstof en stikstofoxiden. Mede daarom gaat de provincie de natuurvergunning van Tata Steel aanpassen bij de vernieuwing in 2026.  

De IJmond-gemeenten hebben de tussentijdse resultaten van het rapport al gebruikt bij de vernieuwing van het Programma Gezonde Leefomgeving IJmond 2021-2025. Dit programma omvat maatregelen zoals het stimuleren van schone scheepvaart. Daarin zorgt de Omgevingsdienst IJmond er onder andere voor dat schepen meer walstroom gebruiken in plaats van dieselgeneratoren en dat ze minder roet uitstoten.  

Lees het volledige rapport (pdf). 

Voor meer verdieping PONT | Klimaat , opent in nieuw tabblad

Gerelateerd nieuws

Inspraak burgers: mensen zijn niet verwend – ze willen duidelijkheid

Wat heb je eraan om burgers te vragen naar hun mening over klimaat, zorg of migratie? Meer dan vaak wordt gedacht – want mensen zijn wél bereid verder te kijken dan hun eigenbelang, als je het goed aanpakt, schrijft SCP-directeur Karen van Oudenhoven in deze column.

Overheid verruimt standpunt inzet generatieve AI

Het kabinet heeft nieuwe spelregels afgesproken met gemeenten, provincies, waterschappen en uitvoeringsorganisaties over het gebruik van generatieve AI. Ambtenaren krijgen meer ruimte om generatieve AI te gebruiken in hun werk. Bijvoorbeeld om vergunningsaanvragen te versnellen, vragen van burgers en ondernemers sneller te beantwoorden of om efficiënter besluiten te nemen. Hierbij moeten zij zich wel aan voorwaarden houden, die in een nieuwe handreiking staan.

Data & Privacy

Beschermde regio’s bouwen minder

In regio’s met veel gebiedsbescherming reageert de woningbouw minder sterk op een toenemende vraag naar woningen. Hierdoor neemt het tekort aan woningen toe, waardoor de woningmarkt minder betaalbaar en minder toegankelijk wordt voor veel mensen. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB).

Omgeving

De last onder dwangsom in het financieel toezicht

De last onder dwangsom is niet meer weg te denken uit het financieel toezicht. 25 jaar geleden maakte het instrument zijn opwachting in de financiële wetgeving. Met als doel de bestuursrechtelijke handhaving door de financiële toezichthouders naar een hoger plan te tillen. Inmiddels leggen DNB en de AFM jaarlijks een tiental dwangsommen op om overtredingen te beëindigen. Voor de betrokken financiële onderneming kan een dwangsom, ondanks de focus op herstel en niet op straf, grote impact hebben.