Subsidies én stikstofarm aanbesteden

De aanschaf van vooral zwaar en specialistisch zero-emissie materieel is vaak nog twee à drie maal zo duur als conventioneel materieel. Ook het ombouwen van bestaand materieel is nog kostbaar, maar wordt snel goedkoper. Er zijn twee routes die de omschakeling van fossiel naar schoon materieel kunnen versnellen. Beiden zijn nodig, vinden NVDE en Energie-Nederland. In de eerste plaats moeten bestaande subsidieregelingen ruimhartig toegepast en opgehoogd worden. Aannemers, zeker in het MKB, hebben immers ruimte nodig om de extra investeringen te doen, voordat zij deze kunnen terugverdienen in hun opdrachten. Daarnaast zullen aannemers met een geruster hart een dure, schone machine kopen, als zij er zicht op hebben dat opdrachtgevers daar ook écht om gaan vragen en bereid zijn ervoor te betalen. Schoon bouwen moet dus de norm worden bij aanbestedingen en opdrachtgevers. NVDE en Energie Nederland roepen daarom samen met Bouwend Nederland alle opdrachtgevers (publiek en privaat) en aannemers op om het SEB-convenant te ondertekenen.

Slim ontwerpen

Initiatiefnemers en opdrachtgevers kunnen ook zelf aan de bak. Er valt winst te behalen door stikstofarm te ontwerpen. Hierdoor kan de bouw met lichtere en minder machines worden uitgevoerd. Ook helpt het om te werken met prefab materiaal. Dat scheelt vervoersbewegingen in de bouwfase.

Voorwaarde: genoeg stroom

Om te kunnen werken met elektrisch materieel, is een aansluiting nodig op de bouwlocatie. Zijn die beschikbaar in de buurt of valt een aansluiting te delen? Zorg anders voor het op tijd aanvragen van een aansluiting. Bezie ook hoe in het bouwproces rekening kan worden gehouden met pieken op het net: kun je het materieel laden op rustige momenten? Als een aansluiting niet te realiseren is, kunnen batterijen, accupakketten of zero-emissie-aggregaten uitkomst bieden.

Vooral elektrische voertuigen al veel gebruikt

De uitkomsten van de APPM-studie zijn in lijn met een eerdere inventarisatie onder leden van de NVDE en aangesloten branches in januari 2025 over stikstofloos bouwen aan duurzame energieprojecten. Van de ondervraagde bedrijven ziet bijna de helft het stimuleren van emissieloze voertuigen en materieel, waar nodig ondersteund met subsidies, als een belangrijke oplossing. Zo’n veertig procent past al emissievrije voertuigen of materieel toe. Met name elektrische voertuigen worden al door een kwart van de responderende bedrijven gebruikt. Veertig procent overweegt dit, terwijl een zesde aangeeft dat elektrische voertuigen financieel niet haalbaar zijn. Ook elektrische machines zoals pompen of graafmachines worden al regelmatig toegepast, al is dat in iets mindere mate dan bij voertuigen het geval. Groene energie op de bouwplaats (via het stroomnet) is nog steeds een uitdaging, maar hier komen steeds meer oplossingen en initiatieven voor. Batterijen worden door een meerderheid van de bedrijven toegepast of overwogen. Efficiënte bouwprocessen door prefab of slimme logistiek worden vaak toegepast.

Rapport stikstofarm bouwen van duurzame energieprojecten (APPM)

Gerelateerd nieuws

Zo vergroot je het draagvlak voor zonneparken

Bewoners worden vaak niet genoeg betrokken bij de plannen voor nieuwe zonneparken, ontdekte promovendus Merel Enserink. Dit kan leiden tot weerstand, vooral als mensen het gevoel hebben dat er alleen naar technische en economische voordelen wordt gekeken, en niet naar hun zorgen en wensen. Ze benadrukt dat de energietransitie in gevaar komt als beleidsmakers zich alleen richten op cijfers en technologie, zonder de mensen die in de buurt wonen erbij te betrekken.

Huurders zijn onmisbaar in succes van warmtenetten

Warmtenetten die bewoners in eigen beheer aanleggen in hun wijk, kunnen het vertrouwen herstellen in warmtenetten. Deze coöperatieve warmtenetten op initiatief van buurtbewoners zijn een goed voorbeeld van de organisatie van draagvlak voor een warmtenet. Huurders zijn hierin een onmisbare schakel. Dit blijkt uit onderzoek van de Woonbond, Buurtwarmte en Energie Samen.

Klimaat

De prijs van vrede: dreigen klimaatdoelen slachtoffer te worden van defensie-uitgaven?

Nu geopolitieke onrust toeneemt, staan EU-landen onder druk om hun defensie-uitgaven aanzienlijk te verhogen. Een nieuwe analyse van ABN AMRO waarschuwt echter dat deze noodzakelijke investeringen in veiligheid een potentieel hoge prijs kunnen hebben voor het milieu, zowel door afleidende financiering als door de inherente impact van militaire activiteiten

ACM: aanvullende maatregelen nodig voor betaalbare nettarieven waterstoftransport

Waterstof wordt gezien als belangrijke schakel in de energietransitie, omdat het kan dienen als duurzame energiedrager in sectoren die moeilijk te elektrificeren zijn. Toch komt de markt voor waterstof door verschillende oorzaken maar langzaam op gang. Eén van de oorzaken is de onzekerheid over de tarieven voor het transport van waterstof via een netwerk van leidingen. Doordat volumes waterstof achterblijven en investeringskosten hoger uitvallen, kunnen zonder aanvullende maatregelen de tarieven voor het waterstoftransportnetwerk aanzienlijk stijgen. Voor de komende jaren stelt het ministerie van Klimaat en Groene Groei de tarieven vast die gebruikers van het waterstofnetwerk moeten betalen. Vanaf uiterlijk 2033 stelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) deze tarieven vast op basis van de gemaakte kosten. De ACM heeft in een marktrapportage verkend hoe zij kan bijdragen aan de ontwikkeling van de waterstofmarkt en betaalbare waterstofnettarieven.