‘Voorkomen is beter dan genezen’ is een bekend Nederlands spreekwoord. Maar hoe voorkom je als gemeente dat je een niet-integere zorgaanbieder contracteert? Een waarschuwingenregister waarin gemeenten melding kunnen maken van dergelijke zorgaanbieders bestaat (nog) niet. Daarnaast maken niet-integere zorgaanbieders vaak gebruik van verschillende rechtspersonen, waardoor moeilijk in kaart is te brengen waar het zorggeld heen vloeit. Maar wat kan een gemeente wél doen?

Begin bij het begin

Het begint bij het inbedden van het thema zorgfraude binnen de gehele organisatie van de gemeente. Om de bestrijding van zorgfraude succesvol handen en voeten te geven is het allereerst belangrijk dat het thema gedragen wordt door alle afdelingen van de gemeente. Denk aan beleid, inkoop, contractmanagement, maar ook toezicht en handhaving. Daarnaast is het belangrijk om tijdens de voorbereiding van een inkoopprocedure al na te denken over de impact van bepaalde inkoopkeuzes voor het contractmanagement en toezicht en handhaving.

Tijdens de cursus ‘Signaleren van zorgfraude en contracteren integere zorgaanbieders’ op 5 november 2024, bespreken Sanne Groenwold en Giulia van den Beuken onder andere hoe een gemeente al in de voorbereiding van een inkoopprocedure kan sturen op het voorkomen van zorgfraude. Zij zien ernaar uit u daar te mogen ontvangen en ervaringen uit te wisselen!

Vind hier meer informatie over de cursus Signaleren van zorgfraude en contracteren integere zorgaanbieders

Over de auteurs

  • Sanne Groenwold

    Sanne is in brede zin gespecialiseerd in het bouw- en aanbestedingsrecht. Zij adviseert en procedeert over uiteenlopende aanbestedingsrechtelijke onderwerpen en heeft veel ervaring met het opzetten en begeleiden van complexe inkoop- en aanbestedingsprocedures. Sanne heeft bijzondere expertise op het gebied van inkoop en aanbesteden binnen het sociaal domein. Zij is op de hoogte van actuele sociaal domein gerelateerde thema’s en ontwikkelingen, zoals reële tarieven, winstnormering, zorgfraude en Bibob.

Gerelateerd nieuws

Migranten die beter Nederlands spreken hebben vaker een vaste baan

Wie de Nederlandse taal spreekt, heeft betere kansen op de arbeidsmarkt. Investeer daarom in taalles van migranten, is de boodschap van wetenschapper Giacomo Boffi.

Gezonde voedselomgeving vereist nieuwe Voedselwet

Het weren van nieuwe aanbieders van hoofdzakelijk ongezond voedsel op basis van gezondheidsargumenten blijkt niet mogelijk. Een nieuwe, brede Voedselwet is nodig om de voedselomgeving in de toekomst op juridisch houdbare en effectieve(re) wijze te reguleren.

Beddentekort in de gehandicaptenzorg legt gebreken in de wet bloot

Wat als iemand suïcidaal is, dringend zorg nodig heeft, maar nergens in de gehandicaptenzorg terecht kan omdat er simpelweg geen plek is? Is tijdelijke opvang in een psychiatrische kliniek dan toegestaan? De Hoge Raad oordeelde van niet. André den Exter, universitair hoofddocent Gezondheidsrecht aan Erasmus School of Law, betoogt in een opiniebijdrage in het Nederlands Dagblad dat de wetgever snel in actie moet komen.

Duurzame opvang: realistische route naar beter asielbeleid

Overal in de samenleving luiden noodklokken: de noodopvang voor vluchtelingen is ineffectief en peperduur. Wat bedoeld was als een kortetermijnoplossing, is voor veel asielzoekers een langetermijnkwelling geworden. Bestuurders en gemeenten van uiteenlopende politieke kleur geven aan dat het beleid op deze manier niet uitvoerbaar is. Een meerderheid in de Tweede Kamer stemde recentelijk voor een motie [1] om duurzame en kleinschalige opvang te realiseren. En hoewel het huidige kabinet graag een sobere opvang voor vluchtelingen creëert, ziet het ook in dat de noodopvang van asielzoekers en Oekraïense ontheemden onnodig hoge kosten met zich meebrengt.