‘Voorkomen is beter dan genezen’ is een bekend Nederlands spreekwoord. Maar hoe voorkom je als gemeente dat je een niet-integere zorgaanbieder contracteert? Een waarschuwingenregister waarin gemeenten melding kunnen maken van dergelijke zorgaanbieders bestaat (nog) niet. Daarnaast maken niet-integere zorgaanbieders vaak gebruik van verschillende rechtspersonen, waardoor moeilijk in kaart is te brengen waar het zorggeld heen vloeit. Maar wat kan een gemeente wél doen?

Begin bij het begin

Het begint bij het inbedden van het thema zorgfraude binnen de gehele organisatie van de gemeente. Om de bestrijding van zorgfraude succesvol handen en voeten te geven is het allereerst belangrijk dat het thema gedragen wordt door alle afdelingen van de gemeente. Denk aan beleid, inkoop, contractmanagement, maar ook toezicht en handhaving. Daarnaast is het belangrijk om tijdens de voorbereiding van een inkoopprocedure al na te denken over de impact van bepaalde inkoopkeuzes voor het contractmanagement en toezicht en handhaving.

Tijdens de cursus ‘Signaleren van zorgfraude en contracteren integere zorgaanbieders’ op 5 november 2024, bespreken Sanne Groenwold en Giulia van den Beuken onder andere hoe een gemeente al in de voorbereiding van een inkoopprocedure kan sturen op het voorkomen van zorgfraude. Zij zien ernaar uit u daar te mogen ontvangen en ervaringen uit te wisselen!

Vind hier meer informatie over de cursus Signaleren van zorgfraude en contracteren integere zorgaanbieders

Over de auteurs

  • Sanne Groenwold

    Sanne is in brede zin gespecialiseerd in het bouw- en aanbestedingsrecht. Zij adviseert en procedeert over uiteenlopende aanbestedingsrechtelijke onderwerpen en heeft veel ervaring met het opzetten en begeleiden van complexe inkoop- en aanbestedingsprocedures. Sanne heeft bijzondere expertise op het gebied van inkoop en aanbesteden binnen het sociaal domein. Zij is op de hoogte van actuele sociaal domein gerelateerde thema’s en ontwikkelingen, zoals reële tarieven, winstnormering, zorgfraude en Bibob.

Gerelateerd nieuws

"Door te discussiëren over afschaffing van het eigen risico gaan we aan kern problematiek in gezondheidszorg voorbij"

De gezondheidszorg dreigt onbetaalbaar te worden. Voor een toenemend aantal burgers is dat niet langer een abstract macro-economisch toekomstbeeld. Steeds meer verzekerden kampen met betalingsachterstanden. De belofte om het verplichte eigen risico af te schaffen wierp dan ook haar vruchten af tijdens de jongste Kamerverkiezingen. Met als gevolg een Kamerdebat dat wederom aan de kern van de problematiek is voorbijgegaan.

Zorg & Sociaal

Regionale samenwerking: Champions League voor de zorg

Met het Integraal Zorgakkoord (IZA) en zijn voorgangers wil de overheid regionale samenwerking aanjagen om zo de zorg goed, toegankelijk en betaalbaar te houden. Daarvoor worden ook harde deadlines gesteld.

Zorg & Sociaal

"Onderzoek naar welzijn helpt om te begrijpen wat jongeren gelukkig maakt"

Mentale gezondheid van jongeren ligt, zeker sinds de pandemie, onder een vergrootglas. Promovenda Kayla Green (Erasmus School of Social and Behavioural Sciences) kijkt liever naar het welzijn van jongeren. Samen met jongeren ontwikkelde ze een aanpak om welzijn beter te kunnen meten. Jongeren ervaren onder meer veel schoolgerelateerde stress en ook blijkt dat financiële stress een voorspeller is van verminderd welzijn.

Zorg & Sociaal

Landelijke gezondheidsdoelen nodig om zorg toegankelijk en betaalbaar te houden

De kloof tussen de zorgvraag en het zorgaanbod wordt steeds groter. Door de zorg anders te organiseren wordt er al veel bereikt. Maar dit is niet genoeg. De zorgkloof verkleinen we alleen als de samenleving gezonder wordt. Met overkoepelende gezondheidsdoelen kunnen de overheid en de hele samenleving hier gericht aan werken. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) pleit om die reden in de Stand van de zorg 2024 voor het wettelijk vastleggen van niet-vrijblijvende gezondheidsdoelen.

Zorg & Sociaal