We hebben het deze dagen veel over bestaanszekerheid. Hierbij is vooral veel aandacht voor materiële zaken. Om overeind te blijven is het belangrijk dat je een dak boven je hoofd hebt. Dat je genoeg te eten en inkomen hebt, dat je dus financieel in je bestaan kan voorzien. Maar immateriële factoren als sociale cohesie, verbondenheid en je gezien weten, spelen ook een grote rol bij het hebben van een fijn en gezond leven. In zekere zin zijn deze factoren ook verbonden met bestaanszekerheid.

Grotere kans op gezondheidsproblemen

In dat kader is het goed om stil te staan bij de Week tegen Eenzaamheid, die woensdag op zijn einde liep. Eenzaamheid – niet eventjes, maar voor lange tijd - heeft op den duur significante gevolgen voor de gezondheid. Typerend is een uitspraak van Anja Machielse, hoogleraar Humanisme en Sociale Weerbaarheid en expert op het gebied van eenzaamheid, in het AD: “Mensen die langdurig eenzaam zijn, hebben een grotere kans op psychische problemen, slapen vaak slechter en hebben meer gezondheidsproblemen.” En, zegt ze, als je daar met niemand over kan praten, wordt het nog zwaarder: “Dan nemen de klachten vaak toe.” (1)

Is eenzaamheid een onderschat fenomeen? Het is elk geval iets dat openlijk moet worden besproken. Het taboe moet er af, uiteraard voor wie ermee te maken heeft, maar ook in het belang van een gezonde en leefbare maatschappij. In die zin is het goed om een interview te raadplegen dat deze week op PONT staat, met eenzaamheidsonderzoeker Jan Willem van de Maat. Eenzaamheid doorbreken is volgens hem niet alleen een opdracht voor het individu, maar ook voor de samenleving. Iedereen kan meer doen om eenzaamheid te verminderen. “Als er een nieuwe collega komt werken, zorg dan dat hij of zij in ieder geval uitgenodigd is om mee te lunchen. Een nieuwe collega verwelkomen mag best explicieter. Niet: oh ja, we moeten nog iets met die collega of nieuw lid van de sportclub. Daar mag je best wat aandacht aan besteden.”

De Week tegen Eenzaamheid helpt om het probleem op de kaart te zetten, taboes te doorbreken en mensen er bewust van te maken, zegt Van de Maat. “Daar werkt zo’n landelijke campagne wel voor. Op wijkniveau moet je juist activiteiten organiseren in de trant van ‘verbinding’. Iets wat meer uitnodigt.” In die zin is het goed dat deze Week ook de komende jaren navolging krijgt – en nog meer aandacht krijgt.

  1. https://www.ad.nl/gezond/helft-van-de-nederlanders-voelt-zich-weleens-eenzaam-eerste-22-jaar-van-mijn-leven-had-ik-geen-vrienden~adbe8c07/

Over de auteurs

  • Tom Reijner

    Tom Reijner is Freelance journalist, onderzoeker en podcastmaker.

Gerelateerd nieuws

Rapport aan VN-comité: ‘Rechten van mensen met een beperking worden niet volledig beschermd’

Hoe staat het met de uitvoering van het VN-verdrag handicap? Vandaag moet Nederland hier verantwoording over afleggen bij het VN-comité handicap in Genève. Als toezichthouder op de uitvoering van het verdrag leverde het College een rapport aan bij het comité. Ook is het College vandaag aanwezig bij de dialoog van Nederland met het comité.

Zorg & Sociaal

Toegankelijkheidsrichtlijn: waar moeten financiële instellingen straks aan voldoen?

Op 28 juli 2025 treedt de Europese Toegankelijkheidsrichtlijn in werking in Nederland. Deze richtlijn stelt nieuwe regels om de toegankelijkheid van producten en diensten voor personen met een handicap of een functionele beperking te verbeteren. Om hieraan te voldoen, moeten financiële ondernemingen procedures opstellen, informatie aanpassen en algemene voorwaarden herzien. Voldoen zij niet aan deze voorschriften, dan geldt een meldingsplicht bij de AFM. In dit artikel licht Daniëlle Geelen, Risk & Compliance consultant bij Projective Group, toe wat er van financiële instellingen verwacht wordt.

Zorg & Sociaal

Monitor Discriminatiezaken: stijging aantal meldingen ongelijke beloning

Hoewel er de afgelopen jaren meer aandacht is voor ongelijke beloning, blijft de loonkloof bestaan. Het College zag de afgelopen maanden zelfs een stijging in het aantal meldingen over ongelijke beloning. Dit blijkt uit de halfjaarlijkse Monitor Discriminatiezaken die vandaag is gepubliceerd. In totaal kreeg het College 44 meldingen en 5 verzoeken om een oordeel over dit onderwerp. Recentelijk nog dienden twee vrouwelijke rechters en Bureau Clara Wichmann een klacht in bij het College vanwege de ongelijke beloning van vrouwelijke rechters en officieren van justitie.

Zorg & Sociaal

'Misbruik in zorginstellingen is misschien te voorkomen'

Recentelijk nog berichtte het NOS nieuws over grootschalige wantoestanden tussen 1950 en 2019 in Nieuw Zeeland , een verlate echo van het rapport van onze Commissie de Winter. Maar ook dicht bij huis berichte de Leeuwarder Courant deze week over slachtoffers van verkrachting in Drachten (22 juli). Het is verleidelijk om al deze ‘gevallen’ af te doen als incidentele gevolgen van gestoorde individuen . Dat lijkt een denkfout want daarvoor is het fenomeen misbruik in de jeugdzorg te groot. Vaak durven slachtoffers er niet over te praten (self-silencing) en wijten ze het misbruik aan zichzelf. Dat veroorzaakt nog meer machteloosheid met vaak een post traumatische stressstoornis (PTSS) tot gevolg, die we maar moeilijk kunnen behandelen. Wat kunnen we er aan doen?

Zorg & Sociaal