We hebben het deze dagen veel over bestaanszekerheid. Hierbij is vooral veel aandacht voor materiële zaken. Om overeind te blijven is het belangrijk dat je een dak boven je hoofd hebt. Dat je genoeg te eten en inkomen hebt, dat je dus financieel in je bestaan kan voorzien. Maar immateriële factoren als sociale cohesie, verbondenheid en je gezien weten, spelen ook een grote rol bij het hebben van een fijn en gezond leven. In zekere zin zijn deze factoren ook verbonden met bestaanszekerheid.

Grotere kans op gezondheidsproblemen

In dat kader is het goed om stil te staan bij de Week tegen Eenzaamheid, die woensdag op zijn einde liep. Eenzaamheid – niet eventjes, maar voor lange tijd - heeft op den duur significante gevolgen voor de gezondheid. Typerend is een uitspraak van Anja Machielse, hoogleraar Humanisme en Sociale Weerbaarheid en expert op het gebied van eenzaamheid, in het AD: “Mensen die langdurig eenzaam zijn, hebben een grotere kans op psychische problemen, slapen vaak slechter en hebben meer gezondheidsproblemen.” En, zegt ze, als je daar met niemand over kan praten, wordt het nog zwaarder: “Dan nemen de klachten vaak toe.” (1)

Is eenzaamheid een onderschat fenomeen? Het is elk geval iets dat openlijk moet worden besproken. Het taboe moet er af, uiteraard voor wie ermee te maken heeft, maar ook in het belang van een gezonde en leefbare maatschappij. In die zin is het goed om een interview te raadplegen dat deze week op PONT staat, met eenzaamheidsonderzoeker Jan Willem van de Maat. Eenzaamheid doorbreken is volgens hem niet alleen een opdracht voor het individu, maar ook voor de samenleving. Iedereen kan meer doen om eenzaamheid te verminderen. “Als er een nieuwe collega komt werken, zorg dan dat hij of zij in ieder geval uitgenodigd is om mee te lunchen. Een nieuwe collega verwelkomen mag best explicieter. Niet: oh ja, we moeten nog iets met die collega of nieuw lid van de sportclub. Daar mag je best wat aandacht aan besteden.”

De Week tegen Eenzaamheid helpt om het probleem op de kaart te zetten, taboes te doorbreken en mensen er bewust van te maken, zegt Van de Maat. “Daar werkt zo’n landelijke campagne wel voor. Op wijkniveau moet je juist activiteiten organiseren in de trant van ‘verbinding’. Iets wat meer uitnodigt.” In die zin is het goed dat deze Week ook de komende jaren navolging krijgt – en nog meer aandacht krijgt.

  1. https://www.ad.nl/gezond/helft-van-de-nederlanders-voelt-zich-weleens-eenzaam-eerste-22-jaar-van-mijn-leven-had-ik-geen-vrienden~adbe8c07/

Over de auteurs

  • Tom Reijner

    Tom Reijner is Freelance journalist, onderzoeker en podcastmaker.

Gerelateerd nieuws

Nederland steunt Oekraïne ook in de digitale oorlog

Al meer dan duizend dagen vechten de Oekraïners met man en macht om hun land te verdedigen. De oorlog speelt zich niet alleen af aan de frontlinies, maar ook online. Op 20 december bestaat het Tallinn Mechanisme één jaar. Via het Tallinn Mechanisme werkt Nederland samen met andere landen aan de online veiligheid van Oekraïne én zichzelf.

Data & Privacy

Grip op verharding in gevangenissen vraagt om andere langetermijnvisie op veiligheid

Gevangenismedewerkers ervaren de laatste jaren een verharding in de inrichtingen. Om grip te houden op de zogenoemde hoogrisico-gedetineerden, zijn er allerlei maatregelen genomen in de gevangenissen, zoals afdelingen met meer toezicht. Deze maatregelen zijn vooral gericht op behoud van veiligheid, en minder op resocialisatie, risico(beheersing) en humaniteit, zo blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit, in opdracht van het WODC. De onderzoekers menen dat andere langetermijnvisie met een beter evenwicht nodig is.

Zorg & Sociaal

Onderzoek naar informatiebeveiliging is ‘wake up-call’

Een ADR-onderzoek naar de omgang met vertrouwelijke informatie bij de politie toont aan dat de beveiliging van die informatie onvoldoende op orde is. Het korps is te kwetsbaar voor kwaadwillenden die op zoek zijn naar politie-informatie. Naar aanleiding van het rapport heeft de politie direct maatregelen genomen.

Data & Privacy

€ 280 miljoen extra voor politie en veiligheid

Onze veiligheid, vrijheden en democratische rechtsstaat staan onder druk. Het kabinet investeert daarom vanaf 2025 jaarlijks ruim € 280 miljoen extra in de politie en in keten partners zoals het Openbaar Ministerie en Nederlands Forensisch Instituut. Dat staat in een brief met een pakket aan maatregelen die vandaag door minister David van Weel (Justitie en Veiligheid) naar de Tweede Kamer is gestuurd. Zo wordt er onder meer extra geïnvesteerd in meer slagkracht bij de politie, aanpak van digitale criminaliteit, de strijd tegen de georganiseerde misdaad en de aanpak van antisemitisme.

Data & Privacy