Dit moet je weten over LockBit

LockBit is een hackersgroep die sinds september 2019 actief is. Volgens het Cybersecurity and Infrastructure Security Agency (CISA), de Amerikaanse tegenhanger van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), is LockBit de meest actieve ransomwaregroep ter wereld. Het hackerscollectief zou wereldwijd al meer dan 1.700 cyberaanvallen hebben uitgevoerd.

LockBit gebruikt ransomware om bedrijven en organisaties af te persen. Leden van de groep ontwikkelen de gijzelsoftware niet zelf, maar huren deze van hackers die technisch goed onderlegd zijn. In ruil hiervoor krijgt de ontwikkelaar een deel van de opbrengst. Hij is niet direct betrokken bij een cyberaanval. Dit verdienmodel noemen we ook wel Ransomware-as-a-Service (RaaS).

Grote voordeel van dit verdienmodel is dat cybercriminelen, ook wel affiliates genoemd, direct aan de slag kunnen. Ze hoeven geen tijd te investeren om deze malware te programmeren. Het enige dat er eigenlijk gedaan hoeft te worden, is de ransomware verspreiden. Dat gebeurt op uiteenlopende manieren, zoals via e-mail en spamberichten, of met behulp van gestolen inloggegevens.

KNVB betaalt losgeld aan LockBit

Diverse Nederlandse bedrijven zijn het slachtoffer geworden van LockBit. De bekendste voorbeeld is wellicht de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond, de KNVB. Door een ransomware-aanval wist de hackersgroep naar verluidt 305 GB aan vertrouwelijke gegevens buit te maken. Dan moet je denken aan onder meer NAW-gegevens, contactgegevens, bankrekeningnummers, medische gegevens, kopieën van paspoorten en contracten, documenten van het secretariaat en vertrouwelijke documenten over tuchtzaken van spelers van het Nederlands elftal en andere professionele voetbalspelers.

In september maakte de KNVB kenbaar dat ze losgeld hadden betaald aan de hackers. Om wat voor bedrag het ging wilde de voetbalbond niet zeggen, maar mogelijk zou het om zo’n één miljoen euro gaan. Beveiligingsexperts vonden dat de KNVB ‘onwetend en traag’ had gehandeld. Aleid Wolfsen, bestuursvoorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens, zei dat de bond ‘een verwerpelijk verdienmodel’ in stand houdt. De voetbalbond kreeg ook bijval dat ze openlijk toegaf losgeld te hebben betaald.

De Brabantse zorginstelling Joris Zorg en wellnessresort Thermae2000 waren eerder dit jaar eveneens slachtoffer van LockBit.

Negatieve publiciteit voorkomen

Volgens cybersecurityspecialist Willem Zeeman van Fox-IT zijn veel bedrijven en organisaties in ons land aangevallen door het Russische hackerscollectief. Hij zegt dat slachtoffers vaak snel betalen om reputatieschade te voorkomen. “Soms betalen bedrijven dezelfde dag nog, om negatieve publiciteit te voorkomen. Niemand komt dat te weten”, zo zegt Zeeman tegen BNR.

Hij zegt dat LockBit wereldwijd slachtoffers maakt. Het Cybersecurity and Infrastructure Security Agency (CISA) heeft berekend dat het in vier jaar tijd om meer dan 1.700 gedupeerden gaat. Niet iedere hacker mag bovendien zomaar gebruikmaken van de gijzelsoftware. “Je moet dan wel eerst bewijzen dat je goed genoeg bent, want ze hebben een naam hoog te houden.”

Experts zeggen dat LockBit momenteel de meest actieve ransomwaregroep ter wereld is. De hackersgroep wordt in verband gebracht met de datadiefstal bij Boeing. De groep zegt dat alle buitgemaakte gegevens online zijn gezet. Naar eigen zeggen gaat het om meer dan 40 GB aan vertrouwelijke bedrijfsinformatie.

Voor meer verdieping PONT | Data & Privacy , opent in nieuw tabblad

Gerelateerd nieuws

Productiviteit als motor van brede welvaart: SER en bedrijfsleven dringen aan op actie

Werkgevers, werknemers en ondernemersorganisaties slaan de handen ineen om de arbeidsproductiviteit in Nederland te verhogen. De Sociaal-Economische Raad (SER) en organisaties als VNO-NCW en MKB-Nederland pleiten gezamenlijk voor een ambitieus en samenhangend productiviteitsoffensief. Het doel: het versterken van het verdienvermogen van de Nederlandse economie, het verlagen van de werkdruk, het verbeteren van de arbeidsvoorwaarden en het waarborgen van de brede welvaart.

Lokale energie geeft bedrijven weer ruimte, ook bij vol stroomnet

Lokale opwek van energie helpt ondernemers vooruit en gaat netcongestie tegen. De combinatie van zonne- en windenergie, opslag en onderlinge energielevering werkt het best. Dit bespaart ondernemers veel geld, de jaarlijkse energiekosten dalen tot vijftig procent. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) en Holland Solar.

Klimaat

Aedes: flexibeler omgaan met regels die woningbouw vertragen

Het is goed dat via de STOER-aanpak regels rondom de bouw van nieuwe huizen tegen het licht gehouden worden. Vooral in combinatie leiden regels vaak tot ongewenste vertraging. De enorme woningnood betekent dat we slimmer en flexibeler moeten omgaan met regels, zonder minimale normen uit het oog te verliezen, aldus Aedes in reactie op de STOER-voorstellen.

Omgeving

De rol van engagement in duurzaam beleggen

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft een verkenning gedaan naar de invulling van engagement door vermogensbeheerders en de effectiviteit ervan. We constateren dat effectiviteit lastig is aan te tonen, maar dit hoeft niet weg te nemen dat engagement een waardevol instrument kan zijn binnen een duurzame beleggingsstrategie. Ook is er ruimte om de value case van engagement te verduidelijken en nog beter te onderbouwen. Ten slotte kan het beperken van de engagementinspanningen tot een selecte groep van ondernemingen en focus op een beperkt aantal specifieke ESG-thema’s de kwaliteit van engagement verhogen.

Klimaat