Gemeenten kunnen daadwerkelijk een sleutelrol spelen bij het versnellen van de woningbouw, zeker als het gaat over de realisatie van sociale huurwoningen. Dat concludeert de Taskforce Nieuwbouw Woningcorporaties, in een rapport met lessen uit Harlingen, Den Bosch, Maassluis, Amsterdam, Almere en Assen.


Lees het rapport Succesverhalen uit de volkshuisvesting

Succesfactoren

In deze 6 gemeenten hebben woningcorporaties relatief veel sociale huurwoningen weten te realiseren. De taskforce noemt in het vandaag verschenen rapport de belangrijkste succesfactoren die verschil kunnen maken: 

  • Bied heldere afspraken en wees hier consistent in

  • Geef inzicht en wees transparant naar alle betrokken over de afwegingen

  • Borg de samenwerking, want bouwen en plannen doe je samen

Lessen voor meer sociale huurwoningen

Uit de aanpak van de geïnterviewde gemeenten zijn waardevolle lessen te trekken, die op korte en langere termijn leiden tot meer bouwproductie. De taskforce deelt ze als handvatten voor andere gemeenten.

  • Intrinsieke motivatie is gestoeld op goed onderbouwd inzicht in de noodzaak van de opgave.

  • Er is helderheid over het aantal te realiseren sociale huurwoningen en daar vindt ook bestuurlijke terugkoppeling over plaats. Dat geeft politieke rust en geen discussies per project.

  • Gemeenten en corporaties werken met een gezamenlijke programmering en planning en woningbouwprojecten worden ook echt gepland op de te realiseren opleverdatum van nieuwe sociale huurwoningen.

  • Het adagium ‘Bouwen doe je samen’ is geen holle frase, maar werkelijkheid: er zijn korte lijnen of duidelijke escalatieprocedures en bij knelpunten reikt men elkaar de hand (ook financieel). Het belangrijkste: gemeenten en corporaties werken op basis van gelijkwaardigheid.

  • De gemeenten investeren structureel in draagvlak bij huurders en andere inwoners, niet alleen op moment dat er nieuwe bouwprojecten starten.

  • De gemeenten sturen daadwerkelijk op het realiseren van voldoende bouwlocaties voor woningcorporaties. Voor ontwikkelaars gelden harde percentages voor sociale nieuwbouw, afgedwongen in de anterieure overeenkomsten. Als afkopen mag, dan hanteert men serieuze en actuele sociale grondprijzen. Als het kan, worden bouwlocaties vroegtijdig overgedragen aan de woningcorporaties. 

Gerelateerd nieuws

De leefomgeving als juridische uitdaging: een trend die niet te negeren is

De juridische wereld is in beweging. Klimaatverandering, stikstofproblematiek, woningnood en de energietransitie brengen urgente juridische uitdagingen met zich mee. Door de groeiende complexiteit van deze thema’s is een sectoraal juridische benadering niet langer toereikend en is een bredere blik en nauwere samenwerking tussen verschillende disciplines nodig. Op die manier kunnen we de uitdagingen op het gebied van de leefomgeving het hoofd bieden en bijdragen aan een duurzame toekomst. Dit is geen tijdelijke trend, maar een structurele ontwikkeling.

Waarom woningbouw alleen slaagt met samenhang en visie

Ons advies aan de commissie STOER riep veel reacties op — ook bij ons. We zien opvallend veel gelijkluidende geluiden. Tijd om samen te werken. Daarom deze reactie. Vanuit onze ervaring, met oog voor de geschiedenis, en met de blik vooruit. Geen polemiek, maar perspectief. We geloven dat woningbouw alleen slaagt als we het verbinden met ruimtelijke kwaliteit en visie. Regie boven regels!

STOER tegen woningnood: minder regels, meer ruimte om te bouwen

De woningnood in Nederland is groot; in 2024 ontbraken er naar schatting 401.000 woningen. De adviesgroep STOER (Schrappen Tegenstrijdige en Overbodige Eisen en Regelgeving) zal op verzoek van de minister van VROM voorstellen doen voor het aanpassen, schrappen en uniformeren van regelgeving om woningbouw te versnellen, kosten te verlagen en meer woningen te realiseren. Op 24 april 2025 heeft de adviesgroep hun eerste rapport aangeboden aan de minister. Het rapport bevat aanbevelingen om de woningbouw te verstellen, hieronder een overzicht.

Gebruik van AI-modellen in vastgoedsector: Kans of risico voor privacy?

Beschik jij al over de vaardigheid van ‘prompten’? In deze blog legt Alexandra Boot uit waarom ‘prompt engineering’ niet langer mag ontbreken op je cv. Ontdek hoe AI de sector transformeert en welke risico’s en kansen daarbij horen.

Omgeving