Voor het opstellen van de nieuwe Nota Ruimte vraagt het Rijk inwoners van Nederland om hun visie. Tot en met 1 januari 2024 kan iedereen in een online enquête zijn mening geven over te maken ruimtelijke keuzes. De raadpleging is onderdeel van een breder participatietraject, waarvan de eerste resultaten dit voorjaar naar de Tweede Kamer worden gestuurd.

Aan deelnemers wordt gevraagd of er meer ruimte beschikbaar moet komen voor bijvoorbeeld woningbouw, natuur, landbouw, energie of industrie. Ook kunnen mensen aangeven in welke mate ze zich kunnen vinden in stellingen als “bescherm de eigenheid van regio’s” of “bouw liever op een paar plekken in Nederland veel dingen, dan overal een beetje”.

“Grote opgaves vragen in de toekomst allemaal om meer ruimte, terwijl er niet meer ruimte beschikbaar komt. Nederland moet dus kiezen waar, hoe en waaraan het ruimte biedt”, licht het Rijk toe in een persbericht. Het idee is dat deelnemers met de raadpleging “op de stoel van de minister gaan zitten”.

Eerder gedaan in Zuid-Holland

De landelijke aanpak lijkt op een participatietraject dat de Provincie Zuid-Holland eerder organiseerde voor het leggen van de provinciale ruimtelijke puzzel. De online enquête die daarbij werd gebruikt is gemaakt door hetzelfde bedrijf, Populytics.

Experts waren niet onverdeeld enthousiast over de Zuid-Hollandse aanpak. Participatie-expert en socioloog Frans Soeterbroek was zeer uitgesproken. Hij noemde de enquête “een vluggertje”. “De kern lijkt mensen leren dat ze moeten kiezen, dat niet alles wat ze belangrijk vinden kan. Het is bijna paternalistisch.” Zijn advies: leg inwoners reële vraagstukken voor zoals bijvoorbeeld wel of niet bouwen in de Gnephoekpolder, in plaats van abstracte schuifjes met meer of minder ruimte voor bijvoorbeeld woningbouw.

Ook Saskia Bisschops, onderzoeker participatie en burgerinitiatieven aan de Open Universiteit, zag potentiële valkuilen bij de eerdere aanpak in Zuid-Holland. “Mensen laten nadenken over dat er keuzes gemaakt moeten worden en dat niet elk idee kan, vind ik goed. Maar het doel van deze enquête is ambigu. Het lijkt ook heel vrijblijvend.”

De Zuid-Hollandse raadpleging leidde tot een Ruimtelijk Voorstel waarin de Gedeputeerde Staten tot 2050 geen extra ruimte vrijmaken voor wonen en werken. Hoe de participatie-uitkomsten concreet zijn verwerkt in het Ruimtelijk Voorstel, wordt in het document niet duidelijk.

Over de auteurs

  • Redactie PONT | Omgeving

    De redactie van Pont | Omgeving voorziet in dagelijks nieuws over de fysieke leefomgeving, ruimtelijke ordening en het omgevingsrecht.

    PONT | Omgeving

Gerelateerd nieuws

De leefomgeving als juridische uitdaging: een trend die niet te negeren is

De juridische wereld is in beweging. Klimaatverandering, stikstofproblematiek, woningnood en de energietransitie brengen urgente juridische uitdagingen met zich mee. Door de groeiende complexiteit van deze thema’s is een sectoraal juridische benadering niet langer toereikend en is een bredere blik en nauwere samenwerking tussen verschillende disciplines nodig. Op die manier kunnen we de uitdagingen op het gebied van de leefomgeving het hoofd bieden en bijdragen aan een duurzame toekomst. Dit is geen tijdelijke trend, maar een structurele ontwikkeling.

Waarom woningbouw alleen slaagt met samenhang en visie

Ons advies aan de commissie STOER riep veel reacties op — ook bij ons. We zien opvallend veel gelijkluidende geluiden. Tijd om samen te werken. Daarom deze reactie. Vanuit onze ervaring, met oog voor de geschiedenis, en met de blik vooruit. Geen polemiek, maar perspectief. We geloven dat woningbouw alleen slaagt als we het verbinden met ruimtelijke kwaliteit en visie. Regie boven regels!

STOER tegen woningnood: minder regels, meer ruimte om te bouwen

De woningnood in Nederland is groot; in 2024 ontbraken er naar schatting 401.000 woningen. De adviesgroep STOER (Schrappen Tegenstrijdige en Overbodige Eisen en Regelgeving) zal op verzoek van de minister van VROM voorstellen doen voor het aanpassen, schrappen en uniformeren van regelgeving om woningbouw te versnellen, kosten te verlagen en meer woningen te realiseren. Op 24 april 2025 heeft de adviesgroep hun eerste rapport aangeboden aan de minister. Het rapport bevat aanbevelingen om de woningbouw te verstellen, hieronder een overzicht.

Gebruik van AI-modellen in vastgoedsector: Kans of risico voor privacy?

Beschik jij al over de vaardigheid van ‘prompten’? In deze blog legt Alexandra Boot uit waarom ‘prompt engineering’ niet langer mag ontbreken op je cv. Ontdek hoe AI de sector transformeert en welke risico’s en kansen daarbij horen.

Omgeving